Baan zoeken

Baan zoeken

Je bent net afgestudeerd of vindt dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. Tijd dus om een baan te zoeken. Waar en hoe start je je zoektocht? En hoe vind je de baan die bij je past?

Een eerste belangrijke stap is om te bepalen wat voor functie je precies wilt. Heel veel mensen buigen zich over de vraag welke baan bij hen past . Misschien is het voor jou al klip en klaar, en wil je ‘gewoon’ doen waarvoor je bent opgeleid. Fysiotherapeut of stucadoor bijvoorbeeld. Heb je het nog niet zo duidelijk voor ogen, dan is het zaak om uit te zoeken in welke baan jouw capaciteiten en wensen het beste tot uiting komen.

Je moet dan natuurlijk eerst op een rij hebben wat je eigen capaciteiten en wensen precies zijn. Wat kan je goed, wat vind je leuk, wat wil je bereiken, wat vind je belangrijk in een baan? Heb jij een doel voor ogen en wil je echt carrière maken of staat werkplezier voor jou voorop? Als je dit voor jezelf weet, kun je gerichter op zoek naar functies die bij je passen. Door aan de slag te gaan met personal branding , krijg je dit scherper in beeld.

Waar kun je op letten in je zoektocht naar een baan?

Als op zoek gaat naar een baan, hoe weet je dan of het er een is die bij je past? Neem in ieder geval het volgende onder de loep:

**1. De functie zelf**<br>

Uiteraard kijk je naar de inhoud van de functie en de verantwoordelijkheden en de taken die erbij horen. Spreken die je aan? En sluiten jouw capaciteiten aan op het takenpakket? Vind je het belangrijk om veel carrièreperspectief te hebben, dan is het handig om een baan te zoeken met doorgroeimogelijkheden.

**2. De branche**<br>

Ben je op zoek naar een functie die je in verschillende sectoren kunt vervullen, zoals administratief medewerker, communicatieadviseur of HR-manager? Dan kun je voor jezelf bepalen of je een voorkeur hebt voor een bepaalde sector. Ga je voor de commerciële hoek of voel je je (denk je) prettiger in de non-profit sferen?

**3. De sfeer/cultuur van het bedrijf of de organisatie**<br>

Het bedrijf speelt natuurlijk ook een rol in het werkplezier dat je straks gaat ervaren. Is het zakelijk of informeel? Kun je op sneakers en in een spijkerbroek aan het werk? Of is een pak vereist? Online kun je vaak al een beetje de sfeer van een organisatie proeven.

**4. Loondienst, freelance of op uitzendbasis?**<br>

Het is ook goed om stil te staan bij het type dienstverband van de functies waar je op solliciteert. Wil je in loondienst? Of denk je er ook aan om als zzp'er of uitzendbasis aan de slag te gaan? Aan elk type dienstverband kleven voor- en nadelen.

Voordelen werken in loondienst


+ Zekerheid van inkomen
+ Doorbetaling bij ziekte en tijdens vakanties
+ Verzekeringen en belastingen worden door je werkgever geregeld
+ Binding met collega’s

Nadelen werken in loondienst


* Minder vrijheid
* Je gaat niet over je eigen salaris
* Grotere kans op sleur

Voordelen freelance werk


* Veel vrijheid
* Je bent je eigen baas
* Uurloon ligt doorgaans hoger

Nadelen freelance werk


* Onzekerheid in inkomen
* Zelf voor verzekeringen en belastingbetaling zorgen
* Geen doorbetaling bij ziekte
* Veel administratie
* Minder binding met collega’s

Voordelen uitzendwerk


* Flexibel; je contract is zo opgezegd
* Je werkt vaak op verschillende plekken en doet veel ervaring en contacten op
* Vaak krijg je trainingen of opleidingen aangeboden

Nadelen uitzendwerk


- Geen baangarantie voor langere tijd
- Minder binding met collega’s

Vacatures zoeken

Heb je in beeld wat je wilt, dan is een van de eerste dingen die je doet natuurlijk online zoeken naar vacatures. Via vacaturebanken als Vacatures.nl vind je (tien)duizenden vacatures. Bedrijven plaatsen hier zelf vacatures, maar je kunt via de zoekmachine ook vacatures vinden die elders online staan. Daarmee heb je dus een grote kans om een passende functie te vinden. Je vergroot je kansen als je je cv achterlaat, want daardoor kunnen bedrijven en organisaties die jouw profiel interessant vinden jou ook rechtstreeks benaderen.

Andere bronnen voor het vinden van vacatures

Welke bronnen kun je verder nog raadplegen voor het vinden van vacatures?

* Sommige branches/sectoren hebben eigen online vacaturebanken. Bijvoorbeeld bouwvacatures.nl voor de bouw, werkenvoornederland.nl voor overheidsfuncties en werkenindehoreca.nl voor de horeca.
* Blader de zaterdagkranten en vaktijdschriften door voor personeelsadvertenties.
* Check social media: op LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram worden ook vaak vacatures gedeeld.

Zet je (sociale) netwerken in

Wist je dat het overgrote deel van de nieuwe banen via via wordt gevonden? Laat je omgeving dus weten dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging en probeer via je netwerk ook nieuwe contacten te leggen die mogelijk interessant voor je zijn. Ook je online netwerken kunnen hierin een rol spelen. Mocht je nu geen baan hebben, doe dan bijvoorbeeld een oproep via LinkedIn waarin je vertelt wat je kunt en waar je naar op zoek bent. Lees meer over werk vinden via LinkedIn en andere (online) netwerken .

Open sollicitatie

Heb je een bedrijf of organisatie op het oog waarvoor je heel graag zou willen werken, maar zijn er op het moment geen passende vacatures voor je? Denk eens aan een open sollicitatie . Dat is een goede manier om je interesse in het bedrijf kenbaar te maken en jezelf voor te stellen. Wie weet word je toch uitgenodigd om eens kennis te komen maken. En mocht er wel een keer een passende vacature zijn, dan ben je de massa in ieder geval voor en hebben ze bij het bedrijf al van je gehoord.

Baan zoeken via uitzend- of werving- en selectiebureau

Een andere mogelijkheid om een baan te vinden, is je in te schrijven bij een werving- en selectiebureau of uitzendbureau . Een recruiter of intercedent helpt je dan in je zoektocht. Werving- en selectiebureaus richten zich doorgaans op functies waarvoor een hogere opleiding vereist is. Er zijn ook werving- en selectiebureaus specifiek voor bepaalde sectoren. Uitzendbureaus hebben doorgaans een bredere range aan vacatures.

Uitzend- en wervings- en selectiebureaus werken vaak met tijdelijke contracten. Soms werk je via het bureau voor één organisatie of bedrijf, maar het kan ook zijn dat je voor meerdere opdrachtgevers aan de slag gaat.

Plaats je cv in een online database

Er zijn steeds meer mogelijkheden om je cv te plaatsen in een online database . Daarin kunnen werkgevers zoeken naar geschikte kandidaten om hun vacatures te vervullen. Als je je cv uploadt in een database , kunnen werkgevers rechtstreeks contact met je opnemen en vergroot je dus je kansen op een baan.

Lees meer: