Werk vinden via LinkedIn en andere (online) netwerken

Werk vinden via LinkedIn en andere (online) netwerken

De meeste banen worden via via gevonden. Dus zoek je nieuw werk , dan is het verstandig - en misschien wel eerst - je netwerk te raadplegen. Je kunt bijvoorbeeld eens in je kennissen- en vriendenkring rondkijken en -vragen. Misschien werkt er wel iemand bij een organisatie die helemaal bij jou past. Maar ook LinkedIn en andere social media zijn onmisbaar in je banenzoektocht. Hoe kun je je (online) netwerken inzetten om werk te vinden?

Via via een baan vinden

Laat je omgeving weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. De kans is best aanwezig dat iemand zegt: “Bij ons zoeken ze nog mensen.” En je hebt vast wel iemand in je omgeving die werkt bij een bedrijf of organisatie waarvan jij gecharmeerd bent. Denk bijvoorbeeld aan oud-studiegenoten. Een goede reden om het contact weer eens aan te halen. Misschien kan hij of zij je wel introduceren in de organisatie. Als je een open sollicitatie stuurt, kun je hun naam noemen.

Als je op zoek bent naar nieuw werk, is het handig net iets verder te kijken dan het vertrouwde kringetje waarmee je je normaal gesproken omringt. In de meeste gevallen dat werk via het netwerk gevonden wordt, gebeurt dat in de regel niet zozeer via goede vrienden, maar vaker door mensen die net wat verder van je af staan. Onderneem nieuwe dingen om je in nieuwe kringen te begeven. Ga bijvoorbeeld eens mee naar een feestje waar je niet zoveel mensen kent, sluit je aan bij een (sport)vereniging of laat vrienden je introduceren bij hun vrienden. Zo kom je eerder in aanraking met mensen die je nog niet eerder hebt ontmoet en die wellicht interessant voor je zijn.

LinkedIn als online cv

LinkedIn is de eerste plaats een medium waarop je online je werkervaring en capaciteiten kunt laten zien. Een soort online cv, maar met meer mogelijkheden. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om iets dieper in te gaan in op de onderdelen uit je cv of je cv of sollicitatiebrief te illustreren met concrete voorbeelden. Als je je cv plaatst in een online databank , kun je naar je LinkedIn-profiel verwijzen.

Daarnaast kun je mensen uit je netwerk aanbevelingen over jou laten schrijven en jouw vaardigheden laten onderschrijven. Maar LinkedIn biedt nog veel meer mogelijkheden. Het online platform fungeert tevens als vacaturebank. Steeds meer bedrijven en organisaties plaatsen er hun vacatures. Het medium filtert er bovendien functies voor je uit die aansluiten bij je profiel.

LinkedIn als netwerkmedium

Het ‘via via-principe’ kun je op LinkedIn inzetten. Via dit medium kun je namelijk gemakkelijk in contact komen met interessante mensen die je niet direct kent, maar wel met mensen uit jouw kring geconnect zijn. Heb je organisaties die je leuk lijken om voor te werken, volg die dan en bekijk of er connecties werkzaam zijn. Of mogelijk kun je via iemand met wie je een connectie hebt geïntroduceerd worden. Het is niet zo verstandig uit het niets mensen uit te nodigen; via via werkt ook hier het best.

Een profiel aanmaken op LinkedIn is één ding. Maar wil je je kansen op een leuke baan vergroten, dan zul je er er daadwerkelijk iets mee moeten doen. Vertel je netwerk dat je op zoek bent naar een baan en beschrijf wat voor iets je voor ogen hebt en wat jij kunt betekenen. Reageer op posts van connecties en deel zelf interessante artikelen. Kortom: laat van je horen en wees actief.

Werk vinden via Instagram en Facebook

Voor het vinden van een baan kun je verder denken dan alleen LinkedIn, door onder meer Facebook en Instagram in te zetten . Volg bijvoorbeeld organisaties of bedrijven die je aanspreken. Zo blijf je niet alleen op de hoogte van wat er speelt, maar het is ook een laagdrempelige manier om contact te leggen.

Je kunt social media in de regel gebruiken als middel om jezelf te profileren en uit te vinden of jij en de organisatie bij elkaar passen. Werkgevers zien graag wat voor persoon ze in huis halen, niet alleen als het gaat om werkervaring en capaciteiten, maar ook qua interesses en waarden. Juist omdat bijvoorbeeld Instagram wat persoonlijker is, biedt dit medium hiervoor veel mogelijkheden.

Schrijf bijvoorbeeld een korte bio van jezelf en verspreid content en foto’s die raakvlakken hebben met jouw functie en drijfveren. Heb je een beroep waarbij je een portfolio kunt aanleggen (zoals fotograaf of kapper), dan is het een uitgelezen kans om werk van jezelf te laten zien.

Check je eigen online vindbaarheid

Online platforms bieden je dus veel mogelijkheden om jezelf in de kijker te spelen. Maar zoals ook bij je cv geldt: het kan je maken, maar ook breken. Google dus altijd even op je eigen naam en check wat er allemaal over jezelf te vinden is online. Als je dingen tegenkomt waarvan je liever niet wilt dat een toekomstige werkgever ze ziet, zorg dan dat je ze verwijdert. Dit is allemaal onderdeel van het bouwen aan je personal brand .

Lees meer: