Open sollicitatie: zo vergroot je de kansen op jouw ideale baan

Open sollicitatie: zo vergroot je de kansen op jouw ideale baan

Een open sollicitatie is altijd een goed idee. Bijvoorbeeld wanneer je steeds net naast die leuk baan grijpt. Of als je organisaties op het oog hebt waarvan het je geweldig lijkt om voor te werken. Je solliciteert in dit geval niet op een bepaalde vacature, maar je gaat puur voor het bedrijf. Wat houdt zo'n open sollicitatie precies in, wat zijn de voordelen ervan en hoe pak je het aan?

Wat is een open sollicitatie?

Een open sollicitatie is een sollicitatie naar een baan zonder dat er daadwerkelijk een vacature voor is. Je schrijft een sollicitatiebrief waarin je uitlegt wat jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf of de organisatie is. In een open sollicitatie reageer je dus niet op wat in een vacaturetekst staat, maar leg je nog sterker de nadruk op je eigen kwaliteiten en vaardigheden en op wat je zo aantrekt in het bedrijf of de organisatie.

Dit is waarom open sollicitaties een goed idee zijn

Natuurlijk, er bestaat een kans dat je brief opzij geschoven wordt als je een open sollicitatie verstuurt. Maar niet voor niets luidt het gezegde: niet geschoten is altijd mis. Twijfel je? Dan kun je ook altijd even de telefoon pakken om te vragen of het bedrijf of de organisatie überhaupt zit te wachten op jouw sollicitatie. Hoe dan ook, er zijn veel meer voors dan tegens om open te solliciteren. Wat voordelen op een rij:

**✓
Je hoeft je niet te onderscheiden van de massa
**

Zoek je naar vacatures waar altijd honderden reacties op af komen? Dan is het uiteraard veel lastiger om op te vallen dan wanneer je een bedrijf benadert zonder dat er direct een geschikte vacature voor je is. Op die manier belandt jouw cv niet direct onder aan de stapel, maar ben je scherper in het vizier. Bovendien kun je geluk hebben en kan het zijn dat er wel werk voor je is, ook al staat er geen vacature uit. En daarnaast komen lang niet alle vacatures online te staan. Zijn dit soort 'verborgen vacatures' er niet, dan kan de werkgever jouw cv bewaren en in de toekomst gebruiken.

**✓
Je neemt de werkgever werk uit handen
**

Realiseer je dat het voor werkgevers ook relatief veel werk is om vacatures uit te zetten en kandidaten te werven. Als je van je laat horen en er is op enig moment een vacature die aansluit, dan hoeft er geen vacaturetekst te worden geschreven en geen (of in ieder geval minder) brieven en cv’s te worden doorgespit. Je hebt dus een behoorlijk streepje voor. Met name in kleine organisaties zonder HR-afdelingen.

**✓
Je kijkt kritischer naar wat echt bij je past
**

Als je solliciteert op de ‘traditionele’ wijze, dan reageer je ongetwijfeld ook wel eens op vacatures of bedrijven die misschien niet voor de volle honderd procent op je wensen en eisen aansluiten. Richt je je op open sollicitaties, dan ga je echt uit van wat je zelf leuk vindt of lijkt en vind je sneller een baan die bij je past . Je zet dan dus je eigen wensen en eisen veel centraler dan wanneer je solliciteert op een openstaande vacature die vast omlijnde functie-eisen heeft.

**✓
Je komt enthousiast en proactief over
**

Door uit het niets een sollicitatie te versturen, laat je het bedrijf of de organisatie zien dat je proactief en enthousiast bent. Eigenschappen die over het algemeen goed worden gewaardeerd door werkgevers. Door open te solliciteren, heb je meteen een bewijs dat je ze ook echt in huis hebt in plaats van dat het alleen bij mooie woorden in je sollicitatiebrief blijft.

**✓
Cijfers tonen aan dat open sollicitaties succesvol zijn
**

Hoewel het slagingspercentage van open solliciteren lager ligt dan wanneer je op een concrete vacature reageert, is het wel degelijk kansrijk. Wist je dat ruim een vijfde van de vacatures wordt ingevuld door mensen die open sollicitaties versturen? En dat bijna de helft voor een gesprek wordt uitgenodigd? Genoeg reden om het eens te proberen, toch?

Hoe pak je je open sollicitatie aan?
Als je weet bij welke bedrijven je wel zou willen werken, is de volgende stap ze benaderen. Hoe pak je dit nu aan? En wat zet je in je sollicitatiebrief? Deze tips kunnen je wellicht helpen:

**1. Informeer van tevoren bij het bedrijf of ze open staan voor open sollicitaties**

Sommige bedrijven hebben op hun website staan of open sollicitaties welkom zijn. Kan je hier niets over vinden? Dan kan het slim zijn om eerst even de telefoon te pakken, zodat je het bedrijf kunt voorbereiden op jouw sollicitatie. Zeker bij grotere of populaire bedrijven kan dit verstandig zijn. Zo voorkom je dat je sollicitatie in het niets verdwijnt. Bovendien kun je door even te bellen meteen achterhalen aan wie je je brief kunt richten.

**2. Zet op papier waarom je juist bij dit bedrijf wilt werken**

Wat maakt het dat je juist bij dit bedrijf of deze organisatie aan de slag zou willen? En wat kun je concreet voor hen betekenen? Met welke van jouw kwaliteiten of vaardigheden zou je ze (verder) kunnen helpen? Als je wilt dat werkgevers wat doen met jouw open sollicitatie, zul je dit goed moeten verwoorden en aan kunnen tonen dat je het bedrijf of de organisatie kent. Met een ‘standaard’ knip-en-plak sollicitatiebrief zul je absoluut niets bereiken. Via personal branding kun je voor jezelf op een rijtje krijgen wat jouw toegevoegde waarde en capaciteiten zijn.

**3. Solliciteer op een manier die bij de organisatie past**

Als je een poging waagt voor een open sollicitatie, kun je het natuurlijk proberen met een traditioneel cv en dito sollicitatiebrief. Maar met iets originelers en opvallenders zullen werkgevers je hoogstwaarschijnlijk eerder onthouden. Kies voor iets dat helemaal in het straatje past van de organisatie of het bedrijf waarbij je solliciteert.

Je hebt je open sollicitatie verstuurd. En dan?
Als je een open sollicitatie verstuurt, zul je waarschijnlijk minder snel iets horen dan wanneer je reageert op een vacature voor een bepaalde functie. Er is immers minder noodzaak voor het bedrijf om jouw sollicitatie te behandelen, omdat er niet direct iemand nodig is.

Grote kans dus dat het reageren op jouw open sollicitatie onder aan een prioriteitenlijstje belandt. Om te voorkomen dat je wordt vergeten, is het verstandig na een weekje nog even te bellen om te vragen of jouw sollicitatie in goede orde is ontvangen. Zo zorg je voor een reminder.

Lees meer: