Vacatures.nl

Personal branding: tips om jezelf in de kijker te spelen

Personal branding. Misschien krijg je een klein beetje de kriebels bij het lezen van deze term, maar toch is het handig een goed beeld van jezelf neer te zetten wanneer je een nieuwe baan zoekt. Want dat is waar het bij personal branding om draait. Het gaat erom dat je actief werkt aan je imago, zodat je jezelf in de kijker kunt spelen bij interessante werkgevers.

Wat is personal branding?

Personal branding is het presenteren van jezelf en jouw unieke eigenschappen. Branding betekent letterlijk: een merk in de markt zetten. Met personal branding doe je dit voor je eigen ‘merk’. Waar sta je voor? Wat is jouw toegevoegde waarde? Zeker in een tijdperk waarin mensen (en dus ook werkgevers) online zoeken naar informatie (dus ook over jou wanneer je solliciteert), kan het handig zijn om met personal branding aan de slag te gaan.

Voordelen van personal branding

Er zitten dan ook verschillende voordelen aan personal branding. Vijf redenen waarom je zou moeten werken aan je personal brand:

Het leert je je eigen wensen en krachten te ontdekken
Wat wil je, waar ben je goed in? Het leert je op jezelf reflecteren en bewust te worden van waar je krachten liggen en wat je behoeften en wensen zijn op carrièregebied.

Je onderscheidt je van de rest
Als je op een rij zet wat jouw unieke eigenschappen zijn, weet je die ook beter over te brengen richting een potentiële nieuwe werkgever. Daarmee kun je je onderscheiden van de massa.

Je hebt zelf in de hand hoe anderen tegen jou aankijken
Door voor jezelf helder te maken waar je voor staat en wat jouw toegevoegde waarde is, geef je ook richting aan de manier waarop anderen tegen jou aankijken. Je hebt dus veel meer zelf in de hand wat jouw ‘imago’ is.

Je kunt laten zien wie je echt bent
Authenticiteit is het sleutelwoord bij personal branding. Jezelf grootser voordoen is niet wat je doet bij personal branding; een realistisch beeld creëren van wie je bent en wat je kunt wel. Je blijft dus dicht bij jezelf.

Het brengt je dichter bij de baan die je echt wilt
Niet alleen omdat je beter voor jezelf in beeld hebt wat je wilt en kunt en helderder krijgt welke baan bij je past, maar ook omdat je dat de werkgever van je keuze beter kunt laten zien wat je in huis hebt, is de kans groter dat je een baan krijgt die ook echt bij je past.

Aan de slag met personal branding: stappenplan

Maar hoe doe je dat nu concreet, jezelf profileren via personal branding? Veel mensen zijn geneigd om zich bescheidener voor te doen en hun krachten misschien wat te onderschatten. Op zich een mooie eigenschap, maar wanneer je op banenjacht bent werkt die meestal niet in je voordeel. Het kan dus een beetje onnatuurlijk aanvoelen om met personal branding aan de slag te gaan. Waar kun je beginnen?

Onderstaand stappenplan helpt je aan de slag te gaan met personal branding.

1. Schrijf je eigen verhaal op

Begin met het opschrijven van je eigen verhaal, je werkhistorie. Waar kom je vandaan? Hoe ben je gekomen waar je nu bent op werkgebied? Vragen die je bijvoorbeeld voor jezelf kunt beantwoorden zijn:

 • Welke stappen heb je gezet in je loopbaan en wat hebben die voor invloed gehad op je huidige positie? Hoe ben je terechtgekomen waar je nu werkt?
 • Waarom doe je het werk dat je nu doet?
 • Wat zou je anders willen ten opzichte van wat je nu doet?
 • Wat ging en gaat je goed af en wat minder?
 • Waar word je happy van in je huidige werk, waar krijg je energie van?
 • Welke eigenschappen en vaardigheden hebben bijgedragen aan het bereiken van je huidige positie?
 • Waar loop je tegenaan in je werk?
 • Wat wil je verder nog doen op werkgebied? Wat wil je nog doen? Of welke positie wil je nog bereiken?

Dat is jouw unieke verhaal, dat niemand anders heeft. Vind je het lastig om voor jezelf te beantwoorden waar jouw krachten liggen? Dan kun je ook de hulp inschakelen van iemand vragen die dichtbij je staat, zoals een oud-collega, familielid of een vriend. Wat vinden zij dat jij goed kan? Waarvoor kloppen ze bijvoorbeeld bij jou aan?

2. Kijk naar interne motivatiefactoren

Probeer je te focussen op interne motivatiefactoren. Dat wil zeggen: kijk naar binnen. Wat drijft jou? Dat hoge salaris of het aanzien dat een bepaald beroep heeft, kunnen leuk zijn, maar zijn het factoren die wat zeggen over jou als persoon? Door bij jezelf te blijven, hoef je geen toneel te gaan spelen.

3. Haal de kern uit je verhaal en vertaal die naar je cv en andere middelen

Kun je een lijn ontdekken in je verhaal, iets wat steeds terugkomt tijdens je loopbaan tot nu toe? Probeer je complete verhaal samen te vatten in een paar zinnen die je als het ware als een soort van elevator pitch zou kunnen gebruiken. En als profielschets in je online profielen en cv. Laat dit verhaal dus terugkomen in alle middelen die je inzet om jezelf op de kaart te zetten.

4. Wat is er al over jezelf te vinden?

Jouw ‘brand’ is iets dat je vooral online zult verspreiden. En omdat alles wat op het internet verschijnt, er niet zomaar vanaf is, is het handig om even te kijken wat er eigenlijk allemaal al over jou te vinden is. Google dus eens op je eigen naam en ontdek hoe jij je tot nu toe online profileert, al dan niet bewust. Sluit dit beeld aan bij wat je over jezelf hebt opgeschreven? Zijn er zaken die niet passend zijn en die je kunt verwijderen?

5. Zet verschillende kanalen in om jouw ‘brand’ onder de aandacht te brengen

Als je dan voor jezelf duidelijk hebt wat jouw ‘brand’ is, dan is het natuurlijk zaak dit ook naar buiten te brengen. Hiervoor kun je verschillende middelen in zetten en zowel tekst als beeld gebruiken.Naast je cv en LinkedIn, kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende kanalen:

 • Een blog
 • Instagram
 • Vacaturesites

Voor al deze kanalen geldt: kijk wat bij je past en waar je je prettig bij voelt. Zoals gezegd: het is belangrijk bij jezelf te blijven, zonder al te bescheiden te zijn. Weet je niet zo goed welke van deze kanalen bij jou past? Hieronder geven we je een idee waarvoor je ze kunt gebruiken:

Blog: schrijven over je vakgebied of over zaken die je bezighouden
Een blog is een prima medium om te laten zien wie je bent en waar je als persoon voor staat. Je kunt bijvoorbeeld bloggen over jouw vakgebied en jouw visie daarop, maar het hoeft niet per se over werk te gaan. Ook een persoonlijk blog met onderwerpen die jou interesseren kan leuk en handig zijn. Hiermee laat je immers zien waar je je graag mee bezighoudt en dit zegt ook iets over jou als persoon.

LinkedIn heeft overigens ook een blogfunctie, deze is ook heel geschikt om van jezelf te laten horen, al is dit wel het meest passend als je artikelen schrijft die te maken hebben met het werk dat je doet.

Instagram: je werk of je leven in beeld brengen
Heb je creatief beroep, waarbij je een portfolio aanlegt? Dan kan Instagram een heel handig middel zijn om van jezelf te laten horen - en zien. Bij dit social media-kanaal draait het allemaal om beeld, zodat je werkgevers en andere geïnteresseerden letterlijk een beeld kunt geven van waar je mee bezig bent.

Het medium leent zich ook voor een stukje storytelling; met ‘stories’ kun je je volgers een inkijkje geven in je leven. Daarin schuilt natuurlijk ook wel een beetje een risico; wil je het (ook) voor zakelijke doeleinden inzetten, dan kun je uiteraard beter niet ALLES posten.

Vacaturesites: profiel en cv online plaatsen
Wil je je kansen op een baan vergroten en zorgen dat potentiële werkgevers en recruiters ook in aanraking komen met jouw ‘brand’? Maak dan een online profiel aan op een vacaturesite. Dit is eveneens een uitstekende mogelijkheid om jezelf actief onder de aandacht te brengen, omdat je profiel zichtbaar is voor werkgevers en recruiters en zij ernaar kunnen zoeken. Zorg er uiteraard wel voor dat het aansluit bij al het andere wat je over jezelf verspreidt, bijvoorbeeld bij de profielschets in je cv dat je online zet.

Personal branding gaat verder dan online

Je online branding is één ding. Maar er zijn meer manieren om jezelf te laten zien, ook offline. En dan gaat het niet per se om netwerkborrels of andere gelegenheden die specifiek bedoeld zijn om jezelf in de kijker te spelen. Dit soort dingen kunnen handig zijn, maar of ze echt bijdragen aan jouw branding is maar de vraag.

Juist door dingen te doen die ECHT bij je passen werk je aan je profilering. Door de dingen te doen waar je energie van krijgt. Ga ergens vrijwilligerswerk doen, word lid van het bestuur van de voetbalclub of vul zelf maar in. Door jezelf open te stellen en als mensen je gezicht vaker zien, onthouden ze je ook beter en zullen ze je meer gunnen.