Welke baan past bij mij?

Welke baan past bij mij?

Welke baan past bij mij? Dit is een vraag die bij velen door het hoofd gaat. En niet alleen bij mensen die aan het begin staan van hun loopbaan. Ook als je al wat jaren aan de weg timmert, kun je je vraagtekens hebben bij het werk dat je doet. Is dit eigenlijk wel wat mij het meest gelukkig maakt? Je huidige baan ‘is het toch niet helemaal’. Het beeld dat je van tevoren had, valt eigenlijk maar tegen in de praktijk.

Herken je deze twijfels? Je bent niet de enige. Uit diverse onderzoeken blijkt dat veel mensen eigenlijk wel van baan zouden willen veranderen. En een relatief groot aantal kijkt binnen een paar maanden na het vinden van een baan alweer naar nieuwe vacatures. Ook switchen meer en meer mensen van baan. Het (blijven) zoeken naar je droombaan is iets dat in deze tijd veel gebeurt. En je hoort meer en meer verhalen over carrièreswitches .

Om je maar meteen uit de droom te helpen: er zijn maar weinig mensen die daadwerkelijk hun droombaan gevonden hebben. (Bijna) elk beroep heeft minder leuke kanten. Als je op zoek bent naar de ideale baan, kun je dan ook bedrogen uitkomen. Maar het goede nieuws is: er is genoeg werk dat bij je past. Je moet er alleen wel jezelf goed genoeg voor kennen. Hoe vind je zo’n baan die bij je past?

Doe zelfonderzoek: stel jezelf vragen

Voor het vinden van een baan die goed bij je past, moet je goed weten wie je bent, wat je leuk en fijn vindt en wat jou drijft. Daarvoor zul je aan de slag moeten met jezelf en dus zelfonderzoek moeten doen. Dat begint bij het stellen van vragen aan jezelf:

* Wat vind je leuk om te doen? Waar krijg je energie van?
* Waar vind je jezelf goed in? Wat gaat je gemakkelijk af?
* Wat kenmerkt jou als persoon? Wat voor eigenschappen heb je en hoe zou je deze kunnen inzetten in je werk?
* Wat vind je belangrijk als het gaat om werkomstandigheden? (Wil je veel vrijheid, werk je graag solistisch of juist in teamverband, in een kantoorsetting of elders etc.)?
* Wat vind je belangrijke werkwaarden? Wil je graag mensen helpen, wil je doorgroeien, wil je veel afwisseling, avontuur, een hoog salaris, wil je echt iets betekenen voor anderen/de wereld etc.? Wat zou er bij je secundaire arbeidsvoorwaarden moeten horen?
* In wat voor bedrijfscultuur voel jij je het fijnst (formeel, informeel, moet er veel contact zijn tussen collega’s, veel hiërarchie of juist niet)?

Als je de antwoorden op deze vragen opschrijft, kun je kijken of er een rode draad te ontdekken is. Ook kun je de antwoorden rangschikken op wat het belangrijkst voor je is. Misschien kom je er op die manier bijvoorbeeld wel achter dat wat je doet wel veel minder belangrijk is dan alles eromheen.

Beroepskeuzetests

Het internet staat boordevol met beroepskeuzetests. Ook deze kunnen je inzicht geven in banen die bij je passen. Je vult dan vragenlijsten in die ingaan op je interesses, drijfveren en vaardigheden daaruit rolt een advies met beroepen die je kunt gaan doen. De tests kunnen je een duwtje in de richting geven, maar zijn nooit HET middel om uit te zoeken wat je echt wilt. Doe er daarom altijd meerdere en vergelijk de resultaten. Die kun je dan meenemen in je zelfonderzoek.

Een andere manier om voor jezelf helderder te krijgen wat je wilt, is door voor jezelf je ideale baan te beschrijven. Wat zou je willen doen als echt alles mogelijk was? Waar en met wie als collega’s? Welke van je talenten zet je in en wat bereik je daarmee? Je beschrijving hoeft geen concrete baan te zijn, maar één die jij bedenkt met jouw fantasie. Door je fantasie de vrije loop te laten, kun je voor jezelf duidelijk(er) krijgen waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Vervolgens kun je veel gerichter een baan zoeken .

Ga in gesprek met toekomstige collega’s of vrienden of familie

Heb je eenmaal in beeld wat voor baan je leuk lijkt, dan kun je een lijst samenstellen met organisaties en bedrijven die je interessant lijken en op verkenningstocht gaan. Schrijf mensen binnen die bedrijven of organisaties aan en ga met ze praten. Niet meteen om te solliciteren, maar puur om je te oriënteren. Via ervaringen en verhalen kun je het best achterhalen of de organisatie of het bedrijf echt zo leuk is als je in gedachten had. En een mooi bijkomend voordeel is: als jij het ziet zitten en een open sollicitatie wilt sturen, heb je in ieder geval al een ingang en kennen ze je gezicht.

Als je niet zo goed weet wat je wilt, kan het een goed idee zijn om anderen om hulp te vragen en loopbaanadvies in te winnen. Denk aan (oud-)collega’s, vrienden of familie. Vragen hoe zij jou zien kan helpen om (nieuwe) inzicht(en) te krijgen en jouw sterke kanten en voorkeuren te ontdekken. Ook een loopbaanadviseur kan je ondersteunen bij het uitstippelen van je pad. Die zal gericht met je kijken waar jouw wensen, behoeften, talenten en interesses liggen en je ondersteunen bij de stappen die je zet op je carrièrepad.

Lees meer: