Vacatures.nl

Secundaire arbeidsvoorwaarden: neem ze mee in je onderhandelingen

Minstens zo belangrijk als je salaris zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden die horen bij je (nieuwe) baan. Ook hierover kun je onderhandelen in het arbeidsvoorwaardengesprek. Zorg dus dat je deze bespreekbaar maakt voordat je je handtekening zet onder de arbeidsovereenkomst.

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn alle extra’s die je afspreekt met je werkgever naast je salaris en het aantal uren dat je gaat werken. Het gaat niet per se om beloningen in de financiële zin van het woord. Het kan ook gaan om afspraken over werkomstandigheden, arbeidstijden, flexibel werken, een auto of fiets van de zaak en 'extraatjes' zoals een sportabonnement. Hieronder vind je een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden - met vervolgens een uitleg - op een rij.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

 • Pensioen
 • Dertiende maand, bonusregeling en winstuigkering
 • Opleidings- en doorgroeimogelijkheden
 • Reiskostenvergoeding
 • Representatiekosten
 • Auto of fiets van de zaak
 • Afspraken over flexibel werken (op tijden en plekken die je zelf uitkiest)
 • Verlofdagen en mogelijkheden voor onbetaald verlof
 • Sporten op kosten van de zaak
 • Kinderopvang die betaald wordt door de werkgever
 • Bedrijfsuitjes
 • Services en faciliteiten die op de werkvloer worden aangeboden (massages, pingpong, bedrijfsbar)

Pensioen

Een van de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden is het pensioen. Misschien vind je dit niet het interessantst om je in te verdiepen, maar het kan je - op de korte of lange termijn - behoorlijk wat euro’s schelen als dit goed geregeld is. Kijk dus goed of er een pensioenregeling is, wat voor één dit is en hoe de pensioenpremie verrekend wordt met je salaris. Welk deel betaal je zelf en welk deel de werkgever?

Let op: vaak hebben bedrijven een standaard pensioenregeling die voor alle werknemers gelijk is. Een hogere bijdrage van de werkgever voor je pensioen kun je dan niet krijgen. Wel kun je vragen om in je salaris gecompenseerd te worden als bijvoorbeeld blijkt dat de pensioenregeling minder gunstig is dan bij je huidige werkgever.

Dertiende maand, bonusregelingen en winstuitkering

Alle extra financiële regelingen boven op je salaris vallen onder secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan een dertiende maand, bonussen en een winstuitkering. Een bonus kun je bijvoorbeeld krijgen als je bepaalde targets hebt gehaald of bijzondere prestaties hebt neergezet; bij een winstuitkering krijg je als werknemer een percentage van de behaalde winst.

Opleidings- en doorgroeimogelijkheden

Heb jij de ambitie om door te groeien bij je nieuwe werkgever en zie jij jezelf hier al heel lang werken? Vraag tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek naar de opleidings- en doorgroeimogelijkheden. Is er budget voor het volgen van opleidingen of cursussen? En waar ziet jouw werkgever jou over een aantal jaar? Dit is niet alleen interessant voor jezelf om te weten, maar je laat er ook mee zien dat je het erg ziet zitten binnen het bedrijf en ambitieus bent. Je kunt afspreken dat je hier tijdens functionerings- en beoordelingsgesprekken op terugkomt.

Reiskostenvergoeding

Je nieuwe werkgever is niet verplicht je reiskosten te vergoeden, tenzij dit staat in de voor jou geldende cao. Maar je kunt hierover wel afspraken maken of laten opnemen als secundaire arbeidsvoorwaarde in jouw contract, als je niet in dezelfde plaats woont als waar je werkt. Gebruikelijk is een kilometervergoeding van 19 cent per kilometer als je met eigen vervoer naar het werk komt. Een hogere vergoeding is voor de werkgever meestal niet interessant, omdat dit extra belast is. Reis je met het openbaar vervoer, dan kan de werkgever je reiskosten vergoeden zonder dat dit ze extra belast. Je kunt daarom in de onderhandeling vragen hoe je nieuwe werkgever staat tegenover het bekostigen van een ov-abonnement.

Representatiekosten

Werk je in een representatieve functie, bijvoorbeeld als vertegenwoordiger of in een andere baan waarbij je veel klantcontact hebt? Dan kun je vragen hoe het zit met de vergoeding van representatiekosten. Dit zijn kosten die je maakt voor bijvoorbeeld werkkleding of etentjes met klanten. Ook het kopen van relatiegeschenken en organiseren van borrels of evenementen vallen hieronder.

Auto van de zaak

Een populaire secundaire arbeidsvoorwaarde is een auto van de zaak. In veel gevallen zal deze onderdeel uitmaken van je arbeidscontract als je veel kilometers moet afleggen voor je nieuwe baan. Maar soms is het ook ‘gewoon’ een arbeidsvoorwaarde als je een wat hogere positie hebt. Bekijk wel de voorwaarden die vast zitten aan zo’n leaseauto; kun je de auto bijvoorbeeld ook privé gebruiken?

Flexibel werken

Ook afspraken rondom flexibel werken vallen onder secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat betekent dus onder andere werken op flexibele tijden, thuiswerken of lossere afspraken over het aantal uur dat je per week maakt. Vind je dit belangrijk, geef dit dan aan tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek en vraag wat de mogelijkheden hiervoor zijn binnen het bedrijf.

Verlofdagen en sabbatical

Verder zijn het aantal dagen waarop je recht hebt op verlof onderdeel van je arbeidsvoorwaarden. Naast afspraken over het aantal vakantiedagen per jaar, gaat het ook om regelingen rondom bijzonder verlof. Denk bijvoorbeeld aan vrije dagen bij een verhuizing, een huwelijk of een overlijden. Bespreek - als je dat belangrijk vindt - ook de mogelijkheden voor onbetaald verlof. Misschien wil je wel een sabbatical nemen of heb je ooit plannen om voor langere tijd op reis te gaan.

Services en faciliteiten op de werkvloer

Ook services en faciliteiten die op de werkvloer worden aangeboden, horen bij de secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan stoelmassages, een pingpong- of tafelvoetbaltafel of een bedrijfsbar bijvoorbeeld. Of lunches die worden betaald door de werkgever.

Andere extra’s

Werkgevers kunnen zelf het pakket aan arbeidsvoorwaarden nog verder uitbreiden. Denk aan bedrijfsfitness, waarbij je sportabonnement bijvoorbeeld wordt bekostigd door je werkgever. Of een fiets op kosten van de zaak. En misschien is er wel geregeld voor de kosten van de kinderopvang. Zeker in een krappe arbeidsmarkt, wordt geprobeerd om personeel aan te trekken via bijzondere arbeidsvoorwaarden, zoals onbeperkt vakantiedagen, een kapper op kosten van de zaak of een 'babybonus'.

In sommige gevallen kun je zelf een pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden samenstellen. Zo kun je dan bijvoorbeeld kiezen of je extra vrije dagen wilt of een geldbedrag. Biedt je werkgever deze 'extraatjes' niet aan? Dan kun je hierover altijd zelf een balletje opgooien, zeker als je denkt dat jij op andere vlakken al wat hebt toegegeven. Je kunt dit dus gebruiken in je onderhandelingsstrategie. Je kunt voor jezelf ook een aantal arbeidsvoorwaarden bedenken die jij belangrijk vindt.

Lees meer: