Makelaar

Wat is een makelaar?

Een makelaar is iemand die bemiddelt bij verkoop, aankoop of verhuur van woningen, bedrijfspanden en ander vastgoed, zoals agrarisch onroerendgoed en (Rijks)-monumenten. Bij koopwoningen kan de makelaar optreden als verkoopmakelaar of aankoopmakelaar. Ook zijn er makelaars die gespecialiseerd zijn in de taxatie van panden: de zogeheten taxateurs. Verder onderscheidt men nog verhuurmakelaars, zij bemiddelen bij het (ver)huren van woningen; en BOG-makelaars, die zich toeleggen op bedrijfsonroerend goed.

Wat doet een makelaar?

Makelaars treden op als adviseur bij de aanschaf, verkoop, huur of verhuur van onroerend goed. Hun precieze activiteiten hangen samen met de rol die ze bekleden.

Aan- en verkoopmakelaars
Aankoopmakelaars behartigen de belangen van de koper en vervullen over het algemeen de volgende taken:

 • In kaart brengen van de woonwensen van de koper
 • Zoeken, selecteren en voordragen van geschikte woningen
 • Verzorgen van bezichtigingen van potentiële woningen
 • Voeren van onderhandelingen met de verkopende partij
 • Begeleiden bij notariële zaken en eventuele juridische bijkomstigheden
 • Bieden van ‘after sales service’ (ondersteuning na oplevering)

Verkoopmakelaars zijn onder andere verantwoordelijk voor:

 • Voorzien in advies over de juiste verkoopprijs (op basis van taxatie)
 • Bepalen van de verkoopstrategie
 • Actief zoeken naar potentiële kopers
 • Ontvangen en rondleiden van geïnteresseerde kopers
 • Voeren van onderhandelingen met de aankopende partij
 • Uitwerken van een verkoopcontract
 • Begeleiden bij notariële zaken en eventuele juridische bijkomstigheden

De meeste makelaars en makelaarskantoren zijn in staat beide rollen te vervullen, maar ze mogen nooit bij dezelfde woning als aan- en verkoopmakelaar optreden. Dit omdat kopers en verkopers tegenstrijdige belangen hebben.

Taxateurs
Taxateurs zijn gespecialiseerd in het vaststellen van een marktconforme verkoopprijs op basis van factoren als de bouwkundige staat en de ligging.

Verhuurmakelaars
Verhuurmakelaars bemiddelen bij de verhuur van woningen of kamers. Hun voornaamste taken zijn: het op aantrekkelijke wijze aanbieden van huurwoningen en kamers, het vinden en screenen van geschikte huurders, het regelen van bezichtigingen en eventueel het opstellen van huurcontracten.

Makelaars BOG
BOG-makelaars hebben dezelfde taken als aan- en verkoopmakelaars, maar dan toegespitst op bedrijfspanden.

Keurmerk voor makelaars

Gekwalificeerde makelaars staan ingeschreven in het register van de SCVM (Stichting Certificering Voor Makelaars en taxateurs) of hebben een keurmerk van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen).

Waar werken makelaars?

Makelaars werken over het algemeen voor een makelaarskantoor of als zelfstandige. Tijdens hun werk hebben ze te maken met onder meer taxateurs, notarissen, juristen, architecten, verzekeraars, accountmanagers, projectontwikkelaars en hypotheekadviseurs.

Hoe word je makelaar?

De meest logische opleiding voor iemand die makelaar wil worden, is de hbo-studie Vastgoed en Makelaardij. Enkele onderdelen die tijdens deze studie aan de orde komen, zijn huisvestingsmanagement, vastgoedexploitatie, projectontwikkeling en woningfinanciering.