App Developer

Wat is een app developer?

Een app developer (ook wel mobile app developer of mobile developer) is iemand die mobiele appplicaties (kortweg apps) ontwerpt, ontwikkelt en/of implementeert. Deze software-applicaties draaien op mobiele telefoons en tablets en voegen een functionaliteit aan het apparaat toe. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld spelletjes, maar ook om meer functionele toepassingen als navigatie, reisinformatie, nieuws en internetbankieren.

Een app developer is niet hetzelfde als een applicatieontwikkelaar. Het werkterrein van applicatieontwikkelaars (en applicatiebeheerders) is breder, aangezien met ‘applicaties’ niet alleen wordt verwezen naar mobiele apps, maar ook naar andere toepassingen van (bedrijfs)software, zoals informatiesystemen en databases. Een app developer daarentegen is gespecialiseerd in mobiele apps. Verder zijn er developers die zich hebben toegelegd op een bepaald mobiel besturingssysteem, zoals iOS, Android of Windows Phone. 

Wat doet een app developer?

De werkzaamheden van app developers zijn vaak de volgende:

  • In kaart brengen van de wensen van de opdrachtgever
  • Voeren van overleg met bijvoorbeeld functioneel ontwerpers, UX designers, UI designers en programmeurs
  • Ontwerpen, ontwikkelen en/of implementeren van nieuwe apps en doorontwikkelen van bestaande apps (op basis van het overleg met opdrachtgever en ontwikkelingsteam)
  • Bewaken van de samenhang tussen de functionele en technische kant van de app-ontwikkeling (in samenwerking met de rest van het ontwikkelingsteam)
  • Informeren van back-end ontwikkelaars en verzorgen van een goede koppeling van de front-end van de app met de back-end-ontwikkeling
  • Opstellen en beheren van de (proces-)documentatie
  • Meedenken over nieuwe mogelijkheden en toepassingen voor bestaande apps en kansen voor nieuwe apps

Waar werken app developers?

Als app developer kun je werkzaam zijn bij een software- of mediabureau dat zich richt op de ontwikkeling van apps. Daarnaast zijn er veel (grotere) bedrijven die hun eigen app developers in dienst hebben. Collega’s met wie een app developer te maken heeft, zijn bijvoorbeeld functioneel ontwerpers, interaction designersUX designers, UI designers, Java developers, Objective-C developers, front-end developers en back-end developers. Ook kom je als app developer steeds vaker in aanraking met product owners en scrum masters.

Hoe word je app developer?

Van app developers wordt vaak de nodige programmeerervaring gevraagd, alsmede kennis van veelgebruikte programmeertalen voor apps (vooral Java en Objective-C). Verder is in de meeste gevallen een relevante hbo-opleiding een vereiste. Voorbeelden van geschikte opleidingen zijn bijvoorbeeld:

  • Computer Science (wo)
  • Informatica (hbo/wo)
  • Technische informatica (hbo/wo)