Vacatures.nl

Back-end developer

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een back-end developer?

Een back-end developer (ook wel back-end ontwikkelaar of back-end programmeur) is iemand die verantwoordelijk is voor de back-end (de achterkant) van een website, applicatie of programma. Vaak zijn deze developers gespecialiseerd in een bepaalde programmeertaal of een specifiek framework: zo zijn er PHP-developers, .NET-developers, C#-developers, Java-developers, Delphi-developers, etc.

Wat betekent back-end?

De back-end van een toepassing is het gedeelte dat niet zichtbaar is voor de gebruiker. Vaak heeft dit de vorm van een dashboard, waarin beheerders bijvoorbeeld wijzigingen kunnen doorvoeren en nieuwe data kunnen toevoegen. Het back-endgedeelte van een toepassing ondersteunt de front-end (dat wat de gebruiker daadwerkelijk ziet) en zorgt er meestal voor dat de front-end kan communiceren met andere programma’s en applicaties. De back-endomgeving maakt gebruik van een inlogsysteem, vaak met verschillende (toegangs)rechten voor verschillende beheerders.

Over het algemeen bestaat de back-end uit drie onderdelen: de database, de server en de applicatie. De applicatie ontvangt gegevens uit de front-end en slaat deze op in een database: een grote verzameling gegevens die draait op een server. Vanaf deze server kunnen de gegevens op latere momenten opnieuw door de applicatie worden opgevraagd.

Voorbeelden van processen die in de back-end plaatsvinden zijn het registreren van nieuwe gebruikers, het oploaden van bestanden en het uitlezen van nieuwsberichten vanuit een database. Back-end development beslaat een zeer breed terrein: van het implementeren van betaalmethoden in een webshop tot de werking van een compleet beheersysteem.

Veel gebruikte programmeertalen voor de back-end zijn bijvoorbeeld:

 • PHP
 • Python
 • ASP.NET
 • ColdFusion
 • Delphi
 • Ruby

Om het werken met deze talen eenvoudiger te maken, wordt er voor veel websites gebruik gemaakt van een CMS (content management system). Hiermee men ook zonder verregaande kennis van programmeren aanpassingen verrichten aan de inhoud van een pagina. Bekende voorbeelden van CMS'en zijn:

 • Wordpress
 • Drupal
 • Joomla
 • Magento

Daarnaast onderscheidt men nog het zogeheten framework: dit is een raamwerk waarbinnen code wordt gescheven op basis van bepaalde richtlijnen, die worden gedicteerd door de te gebruiken tools binnen het framework. Voorbeelden van frameworks zijn:

 • CakePHP
 • Symfony2
 • Swing

Wat doet een back-end developer?

De precieze werkzaamheden van back-end developers hangen af van hun specialisatie. Over het algemeen houden back-enders zich bezig met de volgende zaken:

 • Ontwerpen, programmeren, testen en implementeren van nieuwe back-endtoepassingen, bijvoorbeeld API’s (Application Programming Interfaces), webshops en complete websites
 • Testen en verbeteren van bestaande back-endtoepassingen
 • Vertalen van functionele wensen van opdrachtgevers naar concrete technische oplossingen
 • Voeren van overleg met front-end developers, functioneel ontwerpers en andere specialisten omtrent het ontwerpen van een systeem of toepassing
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving back-end developer, functie-eisen back-end developer, functieprofiel back-end developer, taken van een back-end developer, verantwoordelijkheden back-end developer, wat doet een back-end developer, wat is een back-end developer, werken als back-end developer, werkzaamheden back-end developer.

Waar werken back-end developers?

Back-end developers kunnen werkzaam zijn bij de meest uiteenlopende organisaties, aangezien vrijwel overal gebruik wordt gemaakt systemen en webtoepassingen (soms eenvoudig, soms complexer) met een back-endomgeving. Collega’s met wie back-end programmeurs te maken hebben zijn bijvoorbeeld: front-end developers, applicatiebeheerders, product owners, usability experts, interaction designers, scrum masters, functioneel ontwerpers, grafisch ontwerpers, system engineers, testers, content managers, copywriters en SEO-marketeers.

Belangrijke onderwerpen: back-end developer collega's, waar werken back-end developers.

Hoe word je back-end developer?

Om als back-end developer te kunnen werken, heb je in elk geval een opleiding op ICT-gebied nodig. Over het algemeen wordt een hbo- of wo-opleiding gevraagd, maar veel bedrijven vinden praktijkervaring en aantoonbare kennis van specifieke programmeertalen en -omgevingen minstens zo belangrijk. De opleiding biedt dus slechts een basis: een goede back-end developer blijft zich continu ontwikkelen.

 Voorbeelden van relevante opleidingen voor iemand die als back-end programmeur aan de slag wil, zijn:

 • Bedrijfskundige Informatica (hbo)
 • Computer Science (wo)
 • Informatica (hbo/wo)
 • Technische informatica (hbo/wo)
Belangrijke onderwerpen: bijscholing back-end developer, carrière back-end developer, back-end developer worden, omscholing back-end developer, opleiding back-end developer, opleidingsniveau back-end developer, studeren voor back-end developer, studie voor back-end developer.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.