Sollicitatiebrief

Sollicitatiebrief

Waarom ben jij degene die de vacature moet gaan vervullen? In je sollicitatiebrief wil je met overtuiging antwoord geven op die vraag, zodat je hopelijk je toekomstige werkgever kunt inpakken. Hoe doe je dat? Hoe bouw je je sollicitatiebrief op en waar moet je op letten bij het schrijven? Vacatures.nl geeft je tips en vertelt je wat de do’s en don’ts zijn bij het opstellen van je sollicitatiebrief.

Wat is een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief is een brief waarin je vertelt dat jij graag de baan wilt en waarom jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Een sollicitatiebrief wordt ook wel eens een motivatiebrief genoemd. Je legt er namelijk in uit waarom jij graag deze functie wilt vervullen. Die naam ‘motivatiebrief’ wordt er soms niet voor niets aan gehangen: jouw motivatie kan een hoop goedmaken als jouw ervaring niet helemaal aansluit bij de functie.

Tips voor een sollicitatiebrief

Iedere sollicitatie en iedere organisatie is anders. Daarom is er niet één gouden tip die gegarandeerd succes oplevert bij het schrijven van een sollicitatiebrief. Wel zijn er een aantal algemene tips die je helpen bij het opstellen van een degelijke en prikkelende brief. Lees hiervoor onze sollicitatiebrieftips en vergroot de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Do's en don'ts sollicitatiebrief

Tijdens het schrijven van een sollicitatiebrief komen er - bewust of onbewust - veel vragen in je op. Kan ik iemand persoonlijk aanschrijven met zijn of haar voornaam erbij? Kom ik niet te opdringerig over, of juist te bescheiden? Om je op weg te helpen met dit soort vraagstukken, vind je een handige lijst met do’s en don’ts voor een sollicitatiebrief .

Opbouw en indeling sollicitatiebrief

De inhoud van je sollicitatiebrief is natuurlijk belangrijk, maar onderschat ook de opbouw en indeling niet. Met een goed opgebouwde en netjes ingedeelde sollicitatiebrief geef je direct een positief signaal af aan je potentiële werkgever. Hoe zorg je daarvoor? Check de tips voor de opbouw en indeling van een sollicitatiebrief .

Voorbeelden van een sollicitatiebrief

Veel mensen gaan online op zoek naar voorbeelden van sollicitatiebrieven . Je kunt je hierdoor laten inspireren en ze kunnen je handreikingen geven bij hoe je een brief opbouwt, maar je moet altijd jouw eigen unieke brief maken. Alleen daarmee kun je je onderscheiden. De perfecte brief is namelijk geen kopieer- en plakwerk, maar één die aansluit bij de vacature en het bedrijf of de organisatie waarbij je solliciteert. Zowel inhoudelijk als qua tone of voice.

Open sollicitatie

Wanneer je je baankansen wilt verbreden of heel graag bij een bepaald bedrijf zou willen werken, kun je ook een sollicitatiebrief versturen zonder dat er daadwerkelijk een vacature is. Dit noem je een open sollicitatie . In zo'n brief reageer je dan niet op wat er in de vacature staat, maar leg je uit wat jouw toegevoegde waarde zou kunnen zijn voor het bedrijf of de organisatie.

Lees meer:

* Tips voor je sollicitatiebrief
* Do's en don'ts voor je sollicitatiebrief
* Opbouw en indeling van je sollicitatiebrief
* Open sollicitatie
* Sollicitatiebrief voorbeeld

Lees meer: