Vacatures.nl

Sollicitatiebrief voorbeeld

Ben je op zoek naar een sollicitatiebrief voorbeeld? Als je aan je eigen brief gaat beginnen, kun je natuurlijk wel wat inspiratie gebruiken. Hoewel iedere sollicitatiebrief uniek is en de kracht ‘m er juist zit in dat je ‘m zo specifiek mogelijk maakt, hebben we verschillende voorbeelden van sollicitatiebrieven voor je op een rijtje gezet. Puur om ideeën op te doen.

Een voorbeeld sollicitatiebrief is maar een voorbeeld

Bedenk je dat iedere sollicitatiebrief anders is. De beste sollicitatiebrief is er één die helemaal toegespitst is op de functie-inhoud en het bedrijf waarbij je solliciteert. Het gaat er dus om dat je jouw talenten en eigenschappen matcht met het bedrijf en met wat gevraagd wordt in de vacaturetekst. Zo laat je zien dat je weet bij wie en waarop je solliciteert, en wat jij aan de organisatie te bieden hebt.

Er zijn dus altijd een aantal vaste dingen die in je brief naar voren laat komen. In een goede brief:

  • refereer je naar het bedrijf en waar het voor staat;
  • haak je in op de vacaturetekst;
  • vertel je waarom je solliciteert;
  • toon je enthousiasme voor de vacature en het bedrijf;
  • licht je toe wat je kwaliteiten, vaardigheden en ervaringen zijn;
  • vraag je om een kennismaking.

Wát je over elk van deze punten vertelt, verschilt per brief, maar zorg er wel voor dát je ze opneemt. In onze voorbeeldbrieven is dat ook gebeurd.

Voorbeeld sollicitatiebrief voor copywriter

Hieronder is een voorbeeld van een sollicitatiebrief van iemand die solliciteert naar de functie van copywriter bij een internetbureau. Omdat het om een functie voor copywriter (tekstschrijver) gaat, is het natuurlijk extra belangrijk dat de brief goed en creatief geschreven is. Maar los van dat, wordt er in de brief verschillende keren gerefereerd aan dingen die specifiek over de organisatie en de functie gaan.Rotterdam, 21 september 2017

Beste Jakelien van ‘t Water,

Potjes tafeltennis, indie en techno op de werkvloer, vorkjes prikken, tripjes naar festivals... ‘Kijk, dáár moet ik nou zijn’, was wat ik dacht toen ik rondneusde op jullie website nadat ik de vacature voor copywriter/contentmarketeer tegenkwam. Past helemaal in mijn straatje.

Nee, even zonder gekheid: de beschrijving van de sfeer bij [naam bedrijf] was één van de eerste dingen waar ik op aansloeg tijdens en na het lezen van de vacaturetekst. Én maakt dat ik heel graag bij jullie aan de slag zou willen, ook al ben ik misschien niet de héle jonge hond meer waar jullie mogelijk meer naar op zoek zijn.

Want als wat ervarener rot weet ik hoe belangrijk sfeer is op de werkvloer. Hoe beter die is, hoe harder je gaat lopen, en hoe meer je presteert. En dat is waar ik naar op zoek ben; een fijn, jong en fris bedrijf, met gemotiveerde en enthousiaste mensen die de neuzen dezelfde kant op hebben staan en graag samen werken aan mooie dingen. Als ik het zo inschat, heeft het feit dat jullie zelf websites beheren, concepten ontwikkelen en alle disciplines in huis hebben hierop een positieve invloed. Ook dit spreekt me erg aan.

Een voordeel van deze wat oudere rot is natuurlijk dat ik een brok aan ervaring meeneem als het gaat om copywriting. In de zeven jaar die ik als tekstschrijver bij een bureau heb gewerkt, heb ik veel uiteenlopende projecten gedaan, voor veel verschillende opdrachtgevers. Offline, maar steeds meer online. Hierbij lieten we ons als bureau altijd op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen in Google-land.

Voor verschillende opdrachtgevers schreef ik (vaak voor de zoekmachine geoptimaliseerde) webteksten en dacht ik mee over de indeling van hun websites. Ik heb gewerkt met diverse contentmanagementsystemen, zoals Drupal, Hippo en Typo3. En in de laatste jaren hield ik me meer en meer bezig met contentmarketing en -plannen en dus met vragen als: hoe bereik je je doelgroepen nou het best? Aan welke informatie hebben zij behoefte? Welke kanalen zet je in? Welke boodschappen zend je naar wie en op welk moment?

Achter mijn vaste baan bij het tekstbureau heb ik een punt gezet om een verre reis te gaan maken. Maar achter mijn schrijfcarrière een komma, zodat ik die nog verder kan uitbreiden in een leuk en jong bedrijf. Ik zie het helemaal zitten om dat bij [naam bedrijf] te doen.

Ik hoop dat jullie het ook in mij zien zitten. Om daar achter te komen, moeten we elkaar natuurlijk eerst beter leren kennen. Zullen we binnenkort eens koffie drinken? Of een potje tafeltennissen? Ik kom met alle liefde eens buurten.

Ik hoor heel graag van jullie!

Veel groeten,

Marinde van der Lee


 

Voorbeeld sollicitatiebrief voor administratief medewerker

Onderstaande brief is gericht aan een autobedrijf dat een administratief medewerker zoekt. De functie is een combinatie van administratieve met meer receptionele taken. In deze brief haakt de sollicitant goed in op de gevraagde functie en het type bedrijf waarbij hij solliciteert. Verder valt het enthousiasme waarmee hij zijn motivatie opschrijft op.Amersfoort, 24 maart 2019

Geachte R. Laarbroek,

Punctueel, gestructureerd en klantgericht. Dat zijn de drie woorden die me misschien wel het beste omschrijven. Niet gek dus dat mijn hart van jongs af aan ligt bij het administratieve vak. En omdat ik ook nog eens gek ben op auto’s, kon ik niet anders dan reageren op de functie van administratief medewerker bij [naam bedrijf]. Eén plus één is immers twee.

In de afgelopen jaren heb ik bij verschillende type bedrijven uiteenlopende administratieve ervaring opgedaan. Van het ontvangen van en (telefonische) contact onderhouden met klanten tot het opstellen van offertes en debiteuren- en goederenbeheer; alles heb ik in mijn takenpakket gehad.

Door dat brede takenpakket en de verscheidenheid aan bedrijven waar ik heb gewerkt, heb ik de afgelopen jaar goed kunnen ontdekken waarvan mijn hart het hardst gaat kloppen, en waarvan juist minder.

Bij [bedrijf X] lag de focus vooral op financieel-administratieve werkzaamheden. Ik was daar veel met cijfers in de weer en hield me vooral bezig met de debiteuren- en crediteurenadministratie, maar miste het persoonlijke contact. Bij [bedrijf Y] verschoof de focus meer naar het klantcontact en het ontvangen van bezoekers. Alleen daar kon ik dan wel wat meer uitdaging gebruiken op administratief vlak.

Ondanks mijn liefde voor cijfers, vind ik het menselijke aspect in mijn werk heel belangrijk. Dat is waar ik heel veel energie van krijg en waarvoor ik elke ochtend met veel plezier mijn bed uitkom. Dat neemt niet weg dat ik graag doe waarvoor ik ben opgeleid: zaken op orde en netjes houden, zorgen dat ze goed worden gearchiveerd en dat alles goed in de boeken terecht komt.

Ik denk dat dit alles samenkomt in [naam bedrijf]. Een familiebedrijf waar het persoonlijke en menselijke veel aandacht krijgt. Dat is naar mijn idee ook wat je als organisatie sterk maakt en waarmee je het onderscheid kunt maken. Net even een stapje meer zetten en net even een tikkeltje meer energie in je klanten steken. Iets wat mij overigens ook typeert als werknemer.

Uiteraard vertel ik graag meer over mijn capaciteiten en motivatie in een persoonlijk gesprek. Ik hoop jullie dan ook binnenkort te ontmoeten.

Met vriendelijke groet,

Ricardo de Boei


 

Voorbeeld sollicitatiebrief voor strategy consultant

Het laatste voorbeeld is een sollicitatiebrief van iemand die na zijn afstuderen aan de universiteit solliciteert naar de functie van strategy consultant bij een groot consultancybureau. Ook hierin komen alle onderdelen die in een brief horen terug. De motivatie gaat zowel in op de keuze voor het bedrijf en de functie. De sollicitant licht verder zijn vaardigheden toe aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden.Amsterdam, 2 mei 2018

Geachte heer/mevrouw,

Na grondige research in [naam bedrijf], ben ik ervan overtuigd: de functie van strategy consultant in uw bedrijf is echt iets voor mij. In deze brief leg ik uit wat mij verleid heeft om te solliciteren op deze functie en wat mijn toegevoegde waarde is voor [naam bedrijf].

Ten eerste: waar komt mijn aspiratie vandaan om aan de slag te gaan als strategy consultant? Om te beginnen spreekt het me erg aan dat je in het vak van consultant te maken krijgt met intellectuele uitdagingen vanuit verschillende disciplines. Bovendien vind ik de dynamische werkomgeving reuze-interessant. Hetzelfde geldt voor de persoonlijke interactie en teamwork waarbij consultancywerk het best gedijt.

Nu zijn de opties om als consultant aan de slag te gaan talrijk. Waarom dan juist [naam bedrijf]? Tijdens mijn research over de organisatie kwam ik erachter dat creativiteit de belangrijkste pijler is van al jullie activiteiten. En als er één eigenschap is die ik het allerliefst verder zou willen ontwikkelen, dan is het wel mijn creativiteit. Iets waarvan ik overigens al een hoop in huis heb.

Wat maakt mij verder een geschikte kandidaat voor deze functie? Door de studies die ik gevolgd heb op Nyenrode Business Universiteit en de University of Sydney, heb ik een breed spectrum aan analytische vaardigheden opgebouwd. Mijn academische track record bewijst bovendien dat ik niet alleen eager ben om te leren, maar ook resultaatgericht. En misschien nog wel belangrijker: gemotiveerd en gecommitteerd.

Bovendien beschik ik over een uitgebreide talenkennis; zo spreek en schrijf ik niet alleen vloeiend Nederlands en Engels, maar heb ik ook uitgebreide kennis van de Spaanse en Franse taal. Verder heb ik een echte ondernemersgeest, die onder andere tot uiting kwam in de rol die ik had als mede-initiator van de YMCA NSW Youth Parliament in Sydney, Australië.

Tot slot heb ik uitstekende communicatieve vaardigheden en ben ik een echte teamplayer. Mooie woorden, maar waar blijkt dat uit? Onder andere uit mijn uitgebreide ervaring met spreken in het openbaar en debatteren, iets waar ik een grote passie voor heb. En uit het feit dat ik me bewust heb aangesloten bij academische organisaties en extra-curriculaire activiteiten omwille van het teamworkgeoriënteerde aspect dat hieraan verbonden zat.

Bijgevoegd vindt u mijn cv: hierin staat meer informatie over mijn achtergrond. Ik zou het enorm waarderen als ik de gelegenheid krijg mijzelf te introduceren en mijn motivatie verder toe te lichten in een persoonlijk gesprek.

Ik bedank u alvast hartelijk voor uw reactie en zie uit naar een uitnodiging.

Met vriendelijke groet,

Sebastian Jorna