Vacatures.nl

Sollicitatiebrief: tips

Je sollicitatiebrief is een belangrijk middel om je te onderscheiden van je concurrentie. Die kan bij sommige functies moordend zijn. Hoe zorg je er met je brief voor dat je een streepje voor krijgt op al die kandidaten als ze een vergelijkbaar cv hebben? Deze tips helpen je bij het schrijven van een sollicitatiebrief waarmee je het verschil maakt.

1. Neem de tijd voor je sollicitatiebrief

‘Even’ snel die sollicitatiebrief in elkaar flansen omdat de deadline met rasse schreden nadert? Niet bepaald een manier om je kansen op die baan te vergroten. Als je er echt voor wilt gaan, zorg je dat je er goed en rustig voor gaat zitten, zodat je de tijd hebt om er nog een keer met een frisse blik naar te kijken. En je brief eventueel nog aan anderen kunt laten lezen.

2. Let op het complete pakket: inhoud, vorm en toon

Inhoud is belangrijk. Heel belangrijk. Maar een goede brief omvat het complete pakket: hij moet er ook goed uitzien en lekker weglezen, op een manier die je potentiële werkgever aanspreekt. Zorg dus voor een duidelijke structuur en opbouw, met alinea’s en witregels en kies een passende tone of voice (zie tip 9). Het complete pakket zegt bovendien wat over wie jij als persoon bent. Een verzorgde en overzichtelijke brief laat zien dat je secuur bent en goed werk wilt leveren.

3. Voorkom betogen

Net als voor je cv, geldt voor je sollicitatiebrief: kom to the point en vermijd ellenlange betogen. Zorg ervoor dat je brief geen herhaling is van wat er in je cv staat. Doorgaans houd je je cv wat algemener en vertel je daarin op hoofdlijnen wat je hebt gedaan; in je brief ga je specifieker in op hoe jouw ervaring aansluit bij wat voor de functie gevraagd wordt. Wat voor bagage heb je en hoe zou je die kunnen inzetten in je toekomstige werk?

4. Geef voorbeelden en kom met bewijs

Zeggen dat ‘je voor deze functie in de wieg bent gelegd’ klinkt natuurlijk leuk, maar veel beter is het om met concrete voorbeelden aan te tonen waarom dat zo is. Hetzelfde geldt voor je capaciteiten. Vind je jezelf ‘communicatief vaardig’, ‘flexibel’ of ‘initiatiefrijk’? Leg dan uit waaraan je dit in de praktijk merkt. Bijvoorbeeld door te vertellen dat je in je vorige werk het aanspreekpunt was voor klanten en onderhandelingen deed, het fijn vindt om in wisseldiensten te werken en de initiator was van nieuw product of plan.

5. Deel je visie op je vak(gebied)

Als echte professional weet je waar je het over hebt. En jouw toekomstige werkgever ziet natuurlijk graag dat jij op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Als je daar een interessante visie op hebt die van pas komt in de functie waarop je solliciteert, is het goed om die te delen in je sollicitatiebrief. Het kan bovendien een leuk aanknopingspunt zijn tijdens een eventueel sollicitatiegesprek.

6. Speel in op wat het bedrijf bezighoudt

Laat zien dat je je verdiept hebt in het bedrijf waar je solliciteert. Maak niet alleen haakjes met dingen die in de vacaturetekst staan, maar kijk of je aansluiting kunt vinden met bijvoorbeeld de visie van het bedrijf. Waar staat het bedrijf voor? Waar houden medewerkers in het bedrijf zich allemaal mee bezig? Kun je verder iets vinden over de sfeer of bedrijfscultuur? Verdiep je daar dus in door bijvoorbeeld op LinkedIn profielen van medewerkers op te zoeken of eens in je omgeving rond te vragen of ze ervaringen hebben met de organisatie. Zoek uit waar tussen jullie de overlap zit.

7. Wees liever ietsje te arrogant dan te bescheiden

Wees trots op wat je hebt bereikt en laat dit terugkomen in je sollicitatiebrief. Probeer je capaciteiten niet te ‘downgraden’ en zeg niet wat je niet kan, maar leg vooral de focus op je sterke kanten. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘ik heb slechts enige ervaring met…’ of ‘Wat ik nog moet ontwikkelen…’ Maar zet ook weer geen dingen in je brief die niet waar zijn. Je valt uiteindelijk toch wel door de mand. En daar zit niemand op te wachten. Jijzelf niet en de werkgever niet.

8. Laat elke eerste zin een gouden zijn

De eerste zinnen van de alinea’s in je sollicitatiebrief zijn de kurken waar je brief op drijft. En je allereerste zin is misschien wel het allerbelangrijkst. Heb je een goede binnenkomer, dan triggert die meteen om meer te lezen en wek je de nieuwsgierigheid van de werkgever. Haak bijvoorbeeld in op iets uit de vacaturetekst of van de website van de organisatie wat specifiek op jou van toepassing is en maak daar een toespeling op. Let verder goed op wat je in de eerste zin van iedere alinea zet. Als iemand je brief scant, is dat namelijk het eerste waar zijn of haar oog op valt. Geef daarin de kern van de alinea weer en licht die verder toe in de rest van de alinea.

9. Kies de juiste tone of voice

Niet alleen inhoudelijk kun je aansluiting zoeken tussen jou en het bedrijf, ook wat betreft tone of voice. Kijk goed hoe de vacaturetekst is opgesteld. Is die wat zakelijker, kom dan niet met een (te) popi-jopi brief aanzetten. Maar plechtig taalgebruik of jargon is niet aan te raden, ook al denk je hiermee misschien indruk mee te maken. Zorg dat je met je schrijfstijl laat zien wie jij als persoon bent. Is formeel zijn niet zo je ding, dan hoef je dat niet per se op papier ineens wel zo te zijn.

10. Laat je sollicitatiebrief door anderen lezen

Twee (of drie of vier) zien meer dan één. Je sollicitatiebrief aan anderen voorleggen is altijd een slim idee. Niet alleen om eventuele foutjes of slordigheden eruit te vissen, maar ook om je brief inhoudelijk onder de loep te leggen. Buitenstaanders kijken er toch met een andere bril naar dan jijzelf en kunnen je kritische vragen stellen en zaken laten inzien waaraan je zelf misschien niet had gedacht. Waarom heb je nou juist dat erin gezet? En mist er nog iets?

Voorbeelden van sollicitatiebrieven

Zien hoe deze tips in de praktijk zijn toegepast? Bekijk onze sollicitatiebrief voorbeelden. En check: