Vacatures.nl

Sportfysiotherapeut

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een sportfysiotherapeut?

Een sportfysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van mensen (meestal sporters) met blessures of lichamelijke klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat.

Sportfysiotherapeut is een beschermde titel; dit houdt in dat alleen iemand die de opleiding sportfysiotherapie heeft afgerond en een BIG-registratie heeft, deze titel mag gebruiken. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg; onder anderen artsen, psychologen en apothekers vallen eveneens onder dit register.

Wat doet een sportfysiotherapeut?

Sportfysiotherapeuten richten zich binnen de fysiotherapie geheel op blessures die ontstaan zijn door het beoefenen van sport. Nadat de sportfysiotherapeut de oorzaak van de klacht heeft onderzocht wordt een behandeling gestart om de blessure te genezen. Daarbij geven sportfysiotherapeuten de cliënt begeleiding en advies om het sporten te kunnen hervatten en toekomstige blessures te voorkomen.

Typische werkzaamheden van de sportfysiotherapeut zijn:

 • Verlenen van EHBSO (eerste hulp bij sportongevallen)
 • Verrichten van uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van de sportblessure of andere klacht
 • Analyseren van de trainingswijze van de sporter
 • Opstellen van een behandelplan en revalidatieschema
 • Opstellen van oefenprogramma’s, al dan niet met gebruik van trainingsapparatuur
 • Begeleiden van de uitvoering van het oefenprogramma
 • Aanbrengen van braces of taping
 • Toepassen van mobiliserende technieken
 • Evalueren van het revalidatieproces met de sporter
 • Begeleiden en adviseren van de sporter omtrent het hervatten van de sport tot op het oude niveau
 • Verlenen van advies met betrekking tot preventie van toekomstige blessures
 • Bieden van sportmedische begeleiding van trainingsprogramma’s en prestatieverbetering
 • Eventueel overleggen met de trainer over een aangepast trainingsschema

Sportfysiotherapie is niet slechts voorbehouden aan topsporters, maar bedoeld voor iedereen die aan sport doet: op welk niveau dan ook, in welke sport dan ook. Klachten kunnen namelijk ook ontstaan door te weinig of verkeerd bewegen. De sportfysiotherapeut kan ondersteuning bieden door te werken aan verbetering van de conditie en belastbaarheid.

Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving sportfysiotherapeut, functie-eisen sportfysiotherapeut, functieprofiel sportfysiotherapeut, taken van een sportfysiotherapeut, verantwoordelijkheden sportfysiotherapeut, wat doet een sportfysiotherapeut, wat is een sportfysiotherapeut, werken als sportfysiotherapeut, werkzaamheden sportfysiotherapeut.

Waar werken sportfysiotherapeuten?

Sportfysiotherapeuten werken vaak vanuit een eigen of groepspraktijk met andere (sport)fysiotherapeuten. Gezien de aard van de specialisatie is de sportfysiotherapeut ook vaak te vinden bij sportverenigingen en revalidatiecentra. Soms zijn ze verbonden aan een zorgcentrum waar meerdere disciplines samenwerken.

Tijdens de werkzaamheden kan de sportfysiotherapeut bijvoorbeeld in aanraking komen met (personal) trainers, fitness-instructeurs, (huis)artsen, bewegingsagogen, ergotherapeuten, masseurs, sportmasseurs, orthopeden en podotherapeuten.

Belangrijke onderwerpen: sportfysiotherapeut collega's, waar werken sportfysiotherapeuten.

Hoe word je sportfysiotherapeut?

Wanneer je sportfysiotherapeut wilt worden, dien je eerst de hbo-opleiding Fysiotherapie te volgen, gevolgd door een masteropleiding Sportfysiotherapie.

Nadat je twee jaar hebt gewerkt als (sport)fysiotherapeut, kun je je registreren bij het CKR (Centraal Kwaliteitsregister) Fysiotherapie. Hierin zijn alle fysiotherapeuten opgenomen die voldoen aan de door de KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) gestelde kwaliteitseisen. De inschrijving bij het CKR is niet verplicht, maar zorgverzekeraars stellen het wel als eis wanneer een zorgovereenkomst met hen wordt afgesloten.

Belangrijke onderwerpen: bijscholing sportfysiotherapeut, carrière sportfysiotherapeut, sportfysiotherapeut worden, omscholing sportfysiotherapeut, opleiding sportfysiotherapeut, opleidingsniveau sportfysiotherapeut, studeren voor sportfysiotherapeut, studie voor sportfysiotherapeut.

NVFS

De NVFS (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg) is de belangenorganisatie en het servicebureau voor fysiotherapeuten die werkzaam zijn in de sport. Deze vereniging is één van de eerste beroepsinhoudelijke verenigingen onder de vleugels van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie). Tegenwoordig worden zij door het KNGF bestuur gezien als formeel erkende specialistenvereniging.

Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.