Sportmasseur

Wat is een sportmasseur ?

Een sportmasseur is iemand die mensen sportmassage, begeleiding en advies geeft om het lichaam te ondersteunen bij lichamelijke prestaties. Onder 'sportmassage' wordt verstaan: een behandeling van het lichaam waarbij de huid op een systematische manier gekneed wordt door de sportmasseur. Het doel van zo'n sportmassage is met name de afvoer van afvalstoffen en vocht uit de spieren en een verbeterd herstel van de spieren bij sportieve inspanningen. Deze massage is dan ook wat steviger dan een normale ontspanningsmassage. Met behulp van sportmassage is het lichaam beter bestand tegen intensieve lichamelijke activiteiten.

Wat doet een sportmasseur?

Sportmasseurs zorgen ervoor dat het lichaam van hun cliënt beter in staat is om sportieve lichamelijke belasting aan te kunnen. Dit doen zij door een sportmassage te geven, de benodigde steunverbanden aan te leggen en advies te verlenen aan de cliënt. De werkzaamheden van een sportmasseur bestaan onder meer uit:

  • Het voeren van intakegesprekken met nieuwe cliënten
  • Verrichten van onderzoek naar het bewegingsapparaat van de cliënt door middel van functietesten
  • Opstellen en bespreken van het behandelplan voor de cliënt
  • Uitvoeren van sportmassages
  • Bandageren, oftewel het aanleggen van een steunverband
  • Verlenen van advies en voorlichting aan cliënten

Waar werken sportmasseurs?

Een sportmasseur is vaak in dienst van een sportvereniging, fitnesscentrum, hotel, kuuroord of wellnesscentrum. Ook zijn er veel sportmasseurs die zelfstandig werken en hun eigen praktijk voor sportmassage hebben.

Sportmasseurs kunnen tijdens hun werkzaamheden bijvoorbeeld in aanraking komen met fysiotherapeuten, ergotherapeuten, fitness-instructeurs en algemene masseurs

Hoe word je sportmasseur?

Om sportmasseur te worden dien je een door de NGS (Nederlands Genootschap voor Sportmassage) erkende opleiding Sportmassage te volgen. Tijdens deze opleiding leer je tot in detail hoe het menselijk bewegingsapparaat in elkaar zit en hoe het functioneert, met de nadruk op de bewegingsfuncties. Deze kennis ga je vervolgens toepassen in het praktijkgedeelte van de opleiding.

Na het succesvol afronden van de opleiding Sportmassage kun je bij het NGS je licentie voor sportmasseur aanvragen. Je doet dan eerst een schriftelijk examen en daarna een praktisch examen. Met deze licentie mag je je ‘NGS-erkend gediplomeerd sportmasseur’ noemen.

Nederlands Genootschap voor Sportmassage

Het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS) is sinds 1954 de examen- en brancheorganisatie voor sportmassage, sportverzorging en wellnessmassage in Nederland. De organisatie bewaakt zowel de kwaliteit binnen de branche als die van de aangesloten NGS-masseurs. Voor deze bedrijfstak is het de grootste organisatie van Nederland.