Masseur

Wat is een masseur?

Een masseur is iemand die mensen een massage geeft, ofwel om lichamelijke klachten te behandelen, ofwel om ze ontspanning te bieden. Een massage houdt in: een behandeling van het lichaam waarbij de huid systematisch gewreven, gestreken of gekneed wordt door een masseur. Het doel van een massage is met name om spierstijfheid en/of krampen te verlichten of in zijn geheel te verhelpen, de bloedsomloop te verbeteren en de spieren te helpen ontspannen. Met behulp van een specifieke sportmassage kan het lichaam beter belast worden voor lichamelijke inspanningen.

Een massage is niet alleen lichamelijk gezien goed (vooral voor de spieren en de doorbloeding), maar ook geestelijk gaat men zich beter voelen: het werk van een masseur verbetert de balans tussen lichaam en geest, vermindert stress, maakt gelukkiger en geeft energie.

Er kunnen vele massagesoorten onderscheiden worden die ieder een eigen achtergrond en doel hebben. Een bekende vorm van massage is sportmassage: een sportmasseur behandelt mensen specifiek met het doel een bepaalde sport te beoefenen.

Wat doet een masseur?

Masseurs behandelen door middel van massage specifieke lichamelijke klachten en geven ontspanning. De werkzaamheden van een masseur kunnen onder meer bestaan uit:

  • Het voeren van intakegesprekken met cliënten
  • Opstellen en bespreken van een behandelplan voor de cliënt
  • Uitvoeren van de massagebehandeling(en)
  • Monitoren van de te bereiken verbeteringen in het klachtenpatroon van de cliënt
  • Plannen van (vervolg)afspraken met cliënten
  • Zorgen voor een aangename, comfortabele omgeving voor de cliënt

Waar werken masseurs?

Een masseur is vaak werkzaam bij een hotel, sauna, kuuroord, wellnesscentrum, massagesalon of sportvereniging. Ook zijn er veel masseurs die zelfstandig werken, dit kan zowel binnen een eigen massagesalon (eventueel aan huis) als op locatie. Als zelfstandig masseur betekent dit wel dat je administratieve en andere bijkomende zaken zelf moeten afhandelen.

Masseurs komen tijdens hun werkzaamheden bijvoorbeeld in aanraking met fysio- en ergotherapeuten, maar ook met fitness-instructeurs en bewegingsagogen.

Hoe word je masseur?

Om masseur te worden dien je de mbo-opleiding Masseur te volgen. Bij deze opleiding leer je de klassieke massagetechnieken kennen, alsmede medische basiskennis en fysiologie. Na het afronden van deze opleiding kun je je verder doorontwikkelen binnen één of meerdere van de vele gespecialiseerde massagetechnieken of doelgroepen. Hoe groter je aanbod aan massages, des te meer cliënten mogelijk geïnteresseerd zijn.

Als vervolg op de opleiding tot masseur is het echter aan te bevelen om de hbo-beroepsopleiding Massagetherapeut te volgen: hierbij krijg je een veelzijdige, diepgaande training in verschillende massagetechnieken en kun je mensen daadwerkelijk behandelen bij lichamelijke klachten zoals rugpijn, hoofdpijn, reuma, maagproblemen, eczeem en astma. Je kunt je dan ook aansluiten bij een beroepsvereniging zoals de NBSM (Nederlandse Brancheorganisatie van Sportverzorgers en Masseurs).

Een goede massage geven leer je simpelweg door het veel te doen: het opdoen en bijhouden van ervaring is dus zeer gewenst. Ook regelmatige bijscholing is van belang om je vakbekwaamheid op peil te houden.