Meer werkgelegenheid en hogere lonen in grote steden

14-03-2016 Redactie vacatures.nl
In de grote steden liggen niet alleen de lonen hoger, ook is er meer werk te vinden dan in de rest van het land. Dit blijkt uit cijfers die het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) deze week publiceerde.



Hogere lonen

Met name in Amsterdam , Rotterdam en Den Haag krijgen werknemers meer betaald dan elders in het land. In Amsterdam krijgt men 10% meer betaald voor hetzelfde werk, in Rotterdam en in Den Haag ligt dit percentage op 8%.

De beloning groeit vooral binnen de beter betaalde functies, maar ook werknemers met laagbetaalde banen zijn erop vooruitgegaan. Werknemers met banen die vrijwel geen scholing vereisen verdienen in de stad meestal meer dan werknemers met een vergelijkbare baan buiten de stad. Zo verdient horeca - of winkelpersoneel in Amsterdam 4,5% meer dan buiten de stedelijke gebieden van Nederland.

Sterke banengroei

Het aantal banen is in de stedelijke regio’s met 30% toegenomen in de afgelopen 25 jaar. Buiten de steden ligt dit percentage op 20%. Ook zijn in de steden relatief veel hoogbetaalde banen te vinden.

Met name in de regio Amsterdam en Utrecht is een sterke banengroei waarneembaar. Hiermee is de regio Rotterdam, waar in 1980 nog het grootste baanaanbod te vinden was, ingehaald. Deze ontwikkeling wordt met name verklaard door het feit dat het aantal banen de laatste decennia vooral toenam binnen de zakelijke dienstverlening (bijvoorbeeld consultancy , banken, ICT en advocatuur ), die zich vooral en en rond Amsterdam en Utrecht bevindt.

Bloeiende steden

Volgens het PBL zijn deze cijfers een teken van bloeiende steden. De economie functioneert goed, de productiviteit ligt hoog en doordat bedrijven met elkaar concurreren voor goede werknemers liggen de lonen hoger. De bloei is echter niet in alle steden waar te nemen. Zo liggen de lonen in Leeuwarden, Enschede en Heerlen lager dan buiten de stedelijke gebieden en kent Haarlem een afname van het aantal banen.