Vermogensbeheerder

Wat is een vermogensbeheerder?

Een vermogensbeheerder of investment manager is iemand die (doorgaans grotere) vermogens beheert, dat wil zeggen: verantwoordelijk is voor het dusdanig beleggen van het geld dat een zo hoog mogelijk rendement kan worden behaald. Ook een onderneming die zich gespecialiseerd heeft in vermogensbeheer, wordt vermogensbeheerder genoemd. Het werk van vermogensbeheerders vertoont overeenkomsten en is soms vergelijkbaar met het werk van asset managers, al is in de regel de laatstgenoemde functie wat breder.

Wat is vermogensbeheer?

Vermogensbeheer, investment management of asset management wil zeggen dat een gespecialiseerde organisatie (of een individu) de verantwoordelijkheid krijgt over iemands vermogen, met het oog op professionele en succesvolle belegging. Er bestaat een onderscheid tussen individueel vermogensbeheer en collectief vermogensbeheer. In het eerste geval vertrouwt een partij zijn vermogen toe aan een beheerder, met wie hij afspraken kan maken over strategie en andere zaken. Collectief vermogensbeheer biedt mensen de kans deel te namen aan een bepaalde collectieve beleggingsvorm, bijvoorbeeld een beleggingsfonds. Hieraan kan men met een relatief klein vermogen deelnemen en men kan de beleggingskansen bovendien spreiden over verschillende aandelen en segmenten. Onder collectief vermogensbeheer valt ook het pensioenfonds, dat de belegging zelf kan vormgeven, of kan uitbesteden aan gespecialiseerde investment managers.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) houden toezicht op de financiële markt in zijn geheel en op het vermogensbeheer als specifieke tak. Daarnaast zijn vermogensbeheerders verplicht om een financiële bijsluiter te leveren, waarin de risico’s van het product worden toegelicht. Het Dutch Securities Institute (DSI) verzorgt een register van gekwalificeerde vermogensbeheerders, die zich kunnen inschrijven wanneer zijn werkzaam zijn bij een door DSI erkende werkgever en zich houden aan de richtlijnen van het DSI-deelnemersreglement.

Wat doet een vermogensbeheerder?

Vermogensbeheerders hebben over het algemeen de volgende taken:

  • Werven van klanten en opbouwen van een portefeuille
  • Analyseren van de markt en signaleren van kansen
  • Opbouwen van een netwerk van zowel particuliere als zakelijke contacten
  • Inventariseren van doelen en wensen van de klant (bijvoorbeeld verwachte rendement en tijdsplanning)
  • Opstellen van een risicoprofiel
  • In overleg bepalen van de beleggingsstrategie
  • Adviseren over of uitvoeren van koop- en verkooptransacties van bijvoorbeeld aandelen, obligaties, opties, hedge funds en vastgoed
  • Adviseren over financiële planning met het oog op de toekomst
  • Regelmatig toetsen van de actualiteit en relevantie van beleggingsdoelen en -profielen
  • Bijdragen aan de vastlegging en naleving van de beleggingsstrategie en –filosofie van de onderneming
  • Bijhouden van ontwikkelingen in wet- en regelgeving, vooral met betrekking tot de Wft (Wet op het financieel toezicht).

Belangenvereniging VV&A

De belangen van vermogensbeheerders worden behartigd door de Vereniging van Vermogensbeheerders & -Adviseurs (VV&A), dat namens de leden contacten onderhoudt met onder andere het Ministerie van Financiën, DSI, AFM en DNB. Behalve het organiseren van ledenbijeenkomsten en andere activiteiten, richt de vereniging zich op het onder de aandacht brengen van relevante trainingen en opleidingen.

Waar werken vermogensbeheerders?

Vermogensbeheerders werken bij financiële instellingen, in de regel bij banken of gespecialiseerde vermogensbeheerders. Ze hebben tijdens hun werk te maken met onder anderen beleggingsadviseurs, equity analisten, macroeconomen, brokers, kantoordirecteuren en secretaresses.

Hoe word je vermogensbeheerder?

Om vermogensbeheerder te worden, dien je een hbo- op wo-opleiding te volgens op het gebied van financiële dienstverlening of economie, bijvoorbeeld:

  • Financial Services Management (hbo/wo)
  • Financial Economics (hbo/wo)
  • Economie (hbo/wo)

Als aanvulling op een dergelijke opleiding bestaan er verschillende trainingen en cursussen op het gebied van vermogensbeheer en financiële planning, onder andere bij het NIBE-SVV (Nederlands Instituut voor het Bank-, Verzekerings- en Effectenbedrijf).