Broker

Wat is een broker?

Een broker is iemand die op de beurs of over the counter (OTC) bijvoorbeeld aandelen, obligaties, derivaten, valuta's, aanverwante beleggingsproducten of freight en commodities verhandelt namens een klant. De rol van broker is een van de twee rollen die een handelaar kan aannemen; de ander is dealer. Een dealer handelt, anders dan een broker, voor eigen rekening en op eigen risico. Overigens wordt de term broker gebruikt voor zowel de bewuste werknemer als het bedrijf waarvoor hij werkt of voor bedrijven die zijn klanten in staat stelt op een beurs te handelen.

Wat doet een broker?

Tot het takenpakket van brokers kunnen de volgende zaken behoren:

  • Opbouwen en onderhouden van de klantenportefeuille (werven van nieuwe klanten en zorgen voor een follow-up bij bestaande klanten)
  • Klanten voorzien van de juiste (prijs)informatie en adviezen omtrent zowel kansen als risico’s
  • Vinden van een tegenpartij voor de klant die de tegenovergestelde transactie aan wil gaan
  • Afsluiten van deals namens de klant (trade execution) in de producten waar men zich op richt (bijvoorbeeld aandelen, obligaties, commodities en derivaten)
  • Onderzoeken en bespreken van de financiële situatie, wensen, doelen en risicobereidheid van klanten
  • Bijhouden van de ontwikkelingen op de (financiële / commodity) markten
  • Monitoren van de investeringen en rapporteren hierover aan de klant
  • Naleven van zowel nationale als internationale wet- en regelgeving, bijvoorbeeld de Wft (Wet op het financieel toezicht) en de geldende gedragsnormen

Gedragsregels en sancties

Brokers ontvangen doorgaans commissie over deals die zij afsluiten en daarom bestaan er de nodige gedragsregels om de risico’s van misbruik te beperken. Zo mag iemand die als broker fungeert op de NYSE Euronext bijvoorbeeld nooit optreden als dealer en mag een broker nooit zijn eigen belang boven dat van de klant stellen. De AFM (Autoriteit Financiële Markten) en de stichting Dutch Securities Institute (DSI) controleren financieel dienstverleners, waaronder ook brokers vallen, en kunnen sancties uitdelen aan beurshandelaren die de regels overtreden.

Waar werken brokers?

Brokers kunnen werken voor banken of voor bedrijven die zich hebben gespecialiseerd als broker.
Bekende voorbeelden van brokers zijn:

  • Commodities: Agribrokers, V&V commodities en Intergrain
  • Freight: SSY, Clarksons, Ifchor, Arrow Shipping
  • Aandelen, derivaten, obligaties, etc.: AFS Groep & Rabo Securities (beiden Nederlands), Tullet Prebon, Sunrise Brokers, TFS, Cantor Fitzgerald en Interactive Brokers (voormalige Timber Hill).

Aangezien brokerbedrijven en hun klanten veelal internationaal zijn georiënteerd, werken de brokers vaak Europees of wereldwijd vanuit strategisch gepositioneerde locaties en kantoren. Brokers die aandelen, derivaten of obligaties verhandelen werken daardoor veelal vanuit Londen, Frankfurt of Parijs. Voor commodities en freight is Rotterdam daarentegen een belangrijke thuishaven.

N.B. Bedrijven als Alex, Binck en DEGIRO worden ook (retail) brokers genoemd en stellen hun klanten in staat om transacties uit te voeren op de beurs.

Afhankelijk van de markt waarin je werkt kun je als broker te maken krijgen met market makers, beleggingsadviseurs, portfolio managers en vermogensbeheerders.

Hoe word je broker?

Er is geen specifieke opleiding nodig om broker te worden. Vaak vereist men wel een hbo of wo opleiding en een commerciële achtergrond of mindset en behoor je goed te zijn in (hoofd)rekenen en een of meer vreemde talen te spreken. Wanneer je broker wilt worden, kunnen de volgende opleidingen relevant zijn:

  • Commerciële Economie (hbo/wo)
  • Financial Economics (hbo/wo)
  • Financial Services Management (hbo)

Als aanvulling op een van deze opleidingen zijn er organisaties die cursussen en trainingen aanbieden, waaronder het NIBE-SVV (Nederlands Instituut voor het Bank-, Verzekerings- en Effectenbedrijf).