Organisatieadviseur

Wat is een organisatieadviseur?

Een organisatieadviseur is iemand die ondernemingen helpt bij het (her)inrichten van de organisatie, bijvoorbeeld op het gebied van personeel, administratie, financiën of strategie. Een organisatieadviseur biedt begeleiding bij bestuurlijke, organisatorische of veranderkundige vraagstukken.

Wat doet een organisatieadviseur?

Een organisatieadviseur kijkt hoe de bedrijfsvoering van organisaties optimaal kan bijdragen aan het behalen van de doelstellingen. Kunnen processen efficiënter? Is de personeelsbezetting goed? Zijn er zaken die wellicht geautomatiseerd kunnen worden? Is de strategie die gevoerd wordt de juiste? Op basis van zijn onderzoek en inzichten geeft de organisatieadviseur een advies aan met management over eventueel door te voeren veranderingen en biedt hij begeleiding bij het doorvoeren hiervan.

De vraagstukken waar een organisatieadviseur zich mee bezighoudt, kunnen verschillen van organisatie tot organisatie. Zo kan de inzet van een personeel het hoofdonderwerp zijn waar een organisatieadviseur zich op focust, maar bijvoorbeeld ook de financiële organisatie. Wat een organisatieadviseur precies doet, is dus afhankelijk van het concrete vraagstuk, maar over het algemeen kun je zeggen dat het takenpakket uit de volgende werkzaamheden bestaat:

  • Onderzoek doen naar huidig organisatie- en/of personeelsbeleid
  • Advies opstellen voor veranderingen in het organisatie- en/of personeelsbeleid
  • Implementeren van adviezen en organisatorische veranderingen en bieden van begeleiding hierbij
  • Opstellen en monitoren van afdelingsplannen
  • Herinrichten van werkprocessen
  • Ondersteuning bieden bij operationele vraagstukken
  • Begeleiden van werknemers bij het vinden van een hun plek in de organisatie
  • Sturen en coachen van collega’s met wie je direct samenwerkt

Waar werken organisatieadviseurs?

Organisatieadviseurs werken vaak bij grotere of kleinere consultancybureaus, die worden ingehuurd door organisatie voor ondersteuning van hun organisatie- en beleidsvraagstukken. Ze kunnen ook in dienst zijn van zo’n grote organisatie, zoals een gemeente, multinational of ziekenhuis.

Als organisatieadviseur krijg je te maken met verschillende mensen van uiteenlopende afdelingen binnen een bedrijf of organisatie. Bijvoorbeeld HR-adviseurs, directieleden, business controllers en risk managers. Verwante functies zijn die van change manager, consultant en business consultant.

Hoe word je organisatieadvisuer?

Om organisatieadviseur te worden, volg je een hbo- of wo-opleiding in de richting van bedrijfskunde, -economie, bestuurskunde, arbeids- en organisatiepsychologie of HR. Wat de meest passende opleiding is, is ook afhankelijk van het vraagstuk waarin je je als organisatieadviseur al dan niet in kunt of wilt specialiseren. Daarnaast wordt soms aanvullende opleidingen gevraagd op het gebied van veranderkunde of organisatieadvies.