Interieurstylist

Wat is een interieurstylist?

Een interieurstylist is iemand die zorgt voor een sfeervolle inrichting van woningen, kantoren, winkels of andere soorten ruimtes. Interieurstylisten geven advies over ondere andere kleurgebruik, type en stijl van meubels, materiaalgebruik en verlichting. De interieurstylist houdt zich in tegenstelling tot een interieurarchitect niet bezig met de technische aspecten van het binnenwerk.

Naast interieurstylist bestaan ook nog de functies interieurontwerper, interieurdesigner of interieuradviseur. Vaak wordt er hetzelfde mee bedoeld en overlappen de functies.

Wat doet een interieurstylist?

Een interieurstylist houdt zich bezig met het geven van advies op het gebied van interieur en inrichting. In samenspraak met de klant komen interieuradviseurs tot een interieurplan voor een (kantoor)gebouw of woning. Ze stemmen daarbij de stijl en het licht- , materiaal- en kleurgebruik af of op de functie van de ruimte(s) en houden rekening met de invloed die de sfeer van een ruimte kan kan hebben op de gemoedstoestand van de gebruikers.

Als interieurstylist kom je veel over de vloer bij je klanten. Dit kunnen particulieren zijn die hun eigen huis (opnieuw) willen inrichten of zakelijke klanten, zoals bedrijven, verzorgingstehuizen, ziekenhuizen, winkels, restaurants, hotels of recreatiecentra. Je belangrijkste taak als interieuradviseur is het creëren van een optimale beleving van de gebruikers van de ruimte.

Onder de werkzaamheden van een interieurstylist vallen onder andere:

  • Oriënterende gesprekken voeren met klanten
  • Wensen van klanten vertalen naar een interieurplan
  • Maken van ontwerpschetsen en moodboards waarmee je je plannen en ideeën visueel maakt
  • Opstellen en versturen van offertes
  • Adviseren bij de aanschaf van meubels, stoffering, verlichting, verf en andere producten om de inrichting te verfraaien. Soms ben je ook zelf verantwoordelijk voor het aanschaffen hiervan.
  • Inrichten en plaatsen van meubels, woonaccessoires, stoffering en verlichting
  • Adviseren over kunst bij de inrichting
  • Een vinger aan de pols houden bij klanten
  • Contact onderhouden en afspraken maken met leveranciers
  • Presenteren van interieurconcepten
  • Restylen van meubels
  • In de gaten houden van trends en bijhouden van ontwikkelen op interieurgebied

Waar werken interieurstylisten?

Veel interieurstylisten werken voor zichzelf als zzp’er en hebben hun eigen bureautje. Je kunt rechtstreeks worden ingehuurd door een klant of via bijvoorbeeld een architect of interieurarchitect, met wie je als interieurstylist dan ook veel samenwerkt.

Maar ook meubelzaken en producenten van woonaccessoires hebben interieurstylisten in dienst. In zo’n geval werk je aan het creëren van showrooms of winkelinrichting die de consument moet(en) verleiden tot het doen van aankopen. Je collega's zijn dan verkopers en een shopmanager. En verder werken er op redacties van (interieur)tijdschriften interieurstylisten die als (of samen met een) redacteur rapportages maken over interieur.

Hoe word je interieurstylist?

Interieurstylist is in tegenstelling tot interieurarchitect geen beschermd beroep. Dat betekent dat iedereen zich in principe interieurstylist zou mogen noemen. Toch bestaan er wel degelijk opleidingen op het gebied van interieurstyling. Zo is er de driejarige mbo-opleiding Interieuradviseur op niveau 4 en kun je aan kunstacademies een hbo-deeltijdopleiding Interieurstyling volgen.

Ook zonder volledige mbo-opleiding kun je interieuradviseur worden. Maar voordat je echt aan de slag kunt als interieurstylist, zul je eerst je waarde moeten bewijzen, bijvoorbeeld door op vrijwillige basis ervaring op te doen. Je kunt ook één van de vele cursussen of (zelf)studies doen die er zijn op het gebied van interieurstyling.

Welke competenties heb je nodig als interieurstylist?

Hoewel iedereen in principe interieurstylist kan worden, is het vak vooral voor je weggelegd als je beschikt over de volgende eigenschappen of competenties:

  • Je hebt gevoel voor sfeer en stijl.
  • Je beschikt over creativiteit; je komt met oplossingen die een ander niet gauw zou bedenken.
  • Je communiceert makkelijk en kunt de wensen van klanten goed inschatten.
  • Je vindt het leuk om trends te volgen en hierop in te spelen.
  • Je houdt van tekenen en schetsen en hebt ruimtelijk inzicht.