Vacatures.nl

Interieurarchitect

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een interieurarchitect?

Een interieurarchitect (ook wel binnenhuisarchitect) is iemand die het interieur van een woning of een ander gebouw ontwerpt. De titel is beschermd: om deze te mogen voeren dient men ingeschreven te zijn in het Architectenregister (voor architecten, stedenbouwkundigen, tuinarchitecten, landschapsarchitecten en interieurarchitecten).

Wat doet een interieurarchitect?

De werkzaamheden van interieurarchitecten zijn over het algemeen de volgende:

 • Ontwerpen van het interieur van een ruimte, rekening houdend met meubilair, indeling, daglicht, kunstlicht, kleur, materiaal en vorm
 • Onderzoeken van de wensen van de opdrachtgever
 • Nagaan van geldende wetgeving en bouwvoorschriften
 • Analyseren en berekenen van de ruimte
 • Maken van schetsen, tekeningen, maquettes, plattegronden, doorsneden, meubeltekeningen en driedimensionale visualisaties (vaak met behulp van AutoCAD-software)
 • Opstellen van offertes
 • Overleggen met uitvoerende partijen (bijvoorbeeld aannemers en meubelmakers)
 • Voorleggen van ontwerpen en overleggen met de opdrachtgever
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving interieurarchitect, functie-eisen interieurarchitect, functieprofiel interieurarchitect, taken van een interieurarchitect, verantwoordelijkheden interieurarchitect, wat doet een interieurarchitect, wat is een interieurarchitect, werken als interieurarchitect, werkzaamheden interieurarchitect.

Waar werken interieurarchitecten?

De meeste interieurarchitecten werken voor een architectenbureau of hebben een eigen bureau als zelfstandige. Tijdens hun werk krijgen ze naast de opdrachtgever vooral te maken met aannemers, meubelmakers, loodgieters, schilders, stukadoors, projectmanagers, visual merchandisersarchitecten en stedenbouwkundigen.

Belangrijke onderwerpen: interieurarchitect collega's, waar werken interieurarchitecten.

Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten

De BNI ondersteunt en promoot Nederlandse binnenhuisarchitecten in zowel binnen- als buitenland en heeft meer dan vierhonderd leden. Deze hebben allemaal een erkende studie achter de rug en staan ingeschreven in het Architectenregister. In samenwerking met de hbo-raad, het Bureau Architectenregister en de opleidingen op het gebied van interieurarchitectuur heeft de BNI een beroepsprofiel ontwikkeld met het oog op de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast looft het jaarlijks de BNI-prijs uit aan een talentvolle, pas afgestudeerde binnenhuisarchitect.

Hoe word je interieurarchitect?

De opleiding tot interieurarchitect is een hbo-opleiding die onder andere wordt aangeboden door de volgende onderwijsinstellingen:

 • Academie Beeldende Kunsten, Maastricht
 • Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
 • Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht
 • Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
 • Willem de Kooning Academie, Rotterdam

Als gevolg van de Wet op de architectentitel (WAT), mag iemand zich pas interieurarchitect noemen na een vierjarige bachelor, een tweejarige master en een tweejarige werkervaringsperiode onder leiding van een ervaren binnenhuisarchitect. Na de werkervaringsperiode dient men ieder jaar minimaal 16 uur te besteden aan bij- en nascholing.

Belangrijke onderwerpen: bijscholing interieurarchitect, carrière interieurarchitect, interieurarchitect worden, omscholing interieurarchitect, opleiding interieurarchitect, opleidingsniveau interieurarchitect, studeren voor interieurarchitect, studie voor interieurarchitect.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.