Vacatures.nl

Redacteur

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een redacteur?

Een redacteur is iemand die verantwoordelijk is voor de redactie van een publicatie, oftwel het bewerken van de inhoud van een tekst of van beeld- of geluidmateriaal. Sommige redacteurs leveren zelf inhoudelijke bijdragen, andere houden zich weer uitsluitend bezig met bijvoorbeeld taalgebruik, inhoudelijke juistheid of de toon van door anderen geschreven artikelen. De redacteurs van een bepaald medium vormen met elkaar de redactie.

Wat doet een redacteur?

Redacteuren verzorgen de bewerking van een artikel of van beeld- of geluidmateriaal. Hun precieze bezigheden hangen af van het medium waarvoor ze werken. Een krant bijvoorbeeld heeft vele redacteuren, al dan niet met hun eigen specialisatie (sportredacteur, financieel redacteur, etc.). Daarnaast beschikken ze over een eindredacteur (ook wel redactiechef), die de redacteuren aanstuurt en de laatste wijzigingen kan doorvoeren (eindredactie). De eindredacteur legt weer verantwoording af aan de hoofdredacteur, die de leiding heeft over de redactie.

Redacteuren van radio- en televisieprogramma’s maken meestal hun eigen items, of ze bereiden de items inhoudelijk voor. Journaals en talkshows hebben bijvoorbeeld een uitgebreide redactie voor het samenstellen van de inhoud.

Ook uitgeverijen hebben redacteuren in dienst, die ook wel fondsredacteuren worden genoemd. Zij kunnen ten eerste als acquirerend redacteur actief zijn: in dat geval beoordelen ze binnengekomen manuscripten en bepalen ze of de schrijver kan worden toegevoegd aan het fonds. Ook kunnen ze als bureauredacteur optreden: dan corrigeren en redigeren ze manuscripten van uit te geven boeken.

Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving redacteur, functie-eisen redacteur, functieprofiel redacteur, taken van een redacteur, verantwoordelijkheden redacteur, wat doet een redacteur, wat is een redacteur, werken als redacteur, werkzaamheden redacteur.

Waar werken redacteurs?

Redacteurs zijn werkzaam op de redactie van bijvoorbeeld dagbladen, tijdschriften, uitgeverijen, vakbladen, televisieprogramma’s, radioprogramma’s en mediabureaus. Ze komen tijdens hun werk bijvoorbeeld in aanraking met schrijvers, columnisten, copywriters, cameramannen, fotografen, regisseurs en communicatiemedewerkers.

Belangrijke onderwerpen: redacteur collega's, waar werken redacteurs.

Hoe word je redacteur?

Er zijn vele opleidingen die in aanmerking komen voor iemand die als redacteur wil werken. Voorbeelden van geschikte opleidingen zijn:

  • Communicatiewetenschappen (wo)
  • Journalistiek (hbo)
  • Media en Journalistiek (wo)
  • Media, Informatie en Communicatie (hbo)

Veel redacteuren in de uitgeverswereld hebben een achtergrond in bijvoorbeeld Literatuurwetenschappen (wo) of Nederlandse taal en literatuur (wo).

Belangrijke onderwerpen: bijscholing redacteur, carrière redacteur, redacteur worden, omscholing redacteur, opleiding redacteur, opleidingsniveau redacteur, studeren voor redacteur, studie voor redacteur.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.