Vacatures.nl

Copywriter

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een copywriter?

Een copywriter is feitelijk een tekstschrijver. Doorgaans wordt met de term echter een specifiek soort schrijver bedoeld: iemand die teksten levert die (direct of indirect) iets moeten verkopen. Dit kunnen bijvoorbeeld brochureteksten of reclameslogans zijn, maar vaak betreft het webteksten als blogs, nieuwsberichten en wervende teksten voor bedrijven.

Wat doet een copywriter?

Copywriters schrijven over het algemeen wervende teksten met een specifiek doel, dat weer afhangt van de opdrachtgever. Ze schrijven bijvoorbeeld teksten voor de reclamecampagne van een bedrijf, een folder van de overheid of de website van een kleine zelfstandige.

Tekstschrijvers die zich bezighouden met webcontent richten zich vaak op het genereren van meer pageviews en een betere vindbaarheid in Google. Veel copywriters zijn SEO-specialisten: ze bouwen een tekst zo op dat deze goed te vinden is in zoekmachines. Bij reclamebureaus is de rol van copywriters meestal wat uitgebreider: ze dragen bij aan het creatieve proces, vaak in samenwerking met technische specialisten als grafisch ontwerpers en usability-experts. Binnen de copywriting wordt onderscheid gemaakt tussen ‘short copy’ en ‘ long copy’, waarbij het eerste staat voor (zeer) korte teksten als slogans, leaders en advertentieteksten en het tweede voor uitgebreidere teksten als brochures, interviews en jaarverslagen.

Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving copywriter, functie-eisen copywriter, functieprofiel copywriter, taken van een copywriter, verantwoordelijkheden copywriter, wat doet een copywriter, wat is een copywriter, werken als copywriter, werkzaamheden copywriter.

Waar werken copywriters?

Veel copywriters zijn in dienst van een reclame-, media- of communicatiebureau. Grotere bedrijven beschikken doorgaans eveneens over eigen tekstschrijvers. Relatief veel copywriters zijn actief als freelancer. Ze hebben tijdens hun werkzaamheden bijvoorbeeld te maken met marketeers, front-end developers, communicatiemedewerkers, content managers, visual designers, traffic managers, UX designers en redacteurs.

Belangrijke onderwerpen: copywriter collega's, waar werken copywriters.

Hoe word je copywriter?

Er is geen specifieke studie die een copywriter moet hebben gevolgd: in eerste instantie zijn de nodige creativiteit en het vermogen om makkelijk goede teksten te kunnen schrijven het belangrijkst. Veel copywriters hebben een opleiding in de marketing- of communicatierichting gevolgd. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Communicatiewetenschappen (wo)
  • Nederlandse taal en cultuur (wo)
  • Journalistiek (hbo)
  • Marketing en Communicatie (hbo)
  • Media, Informatie en Communicatie (hbo)

Als aanvulling op een dergelijke opleiding, of bijvoorbeeld een universitair diploma Nederlandse of Engelse taal, zijn er wel specifieke opleidingen en cursussen op het gebied van creatief schrijven of copywriting. Een voorbeeld is de postbachelorcursus Copywriting die de Hogeschool Utrecht aanbiedt.

Belangrijke onderwerpen: bijscholing copywriter, carrière copywriter, copywriter worden, omscholing copywriter, opleiding copywriter, opleidingsniveau copywriter, studeren voor copywriter, studie voor copywriter.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.