Ontslag via het UWV

Ontslag via het UWV

Word je ontslagen vanwege bedrijfseconomische redenen of omdat je langer dan twee jaar ziek of arbeidsongeschikt bent? Dan loopt je ontslag via het UWV. Tenminste, als het niet lukt om gezamenlijk afspraken te maken met je werkgever over de afhandeling ervan. Je werkgever vraagt dan een ontslagvergunning aan bij het UWV. Als je werkgever die vergunning krijgt, heeft hij toestemming om je te ontslaan.

Ontslag via het UWV vanwege bedrijfseconomische redenen

Bedrijfseconomische redenen kunnen aanleiding zijn dat je werkgever een ontslagaanvraag doet bij het UWV. Bedrijfseconomische redenen kunnen zijn:

* Het gaat financieel slecht met het bedrijf
* Een reorganisatie
* De hoeveelheid werk is afgenomen
* Afstoten of beëindiging van bedrijfsactiviteiten
* Technologische veranderingen, waardoor werkzaamheden geautomatiseerd worden
* Het bedrijf verhuist naar een andere plaats.

Je werkgever moet een van bovenstaande redenen wel met documentatie kunnen aantonen. Het UWV beoordeelt de stukken en geeft op basis daarvan al dan niet de ontslagvergunning af. Je werkgever moet daarbij ook aan de regels van het afspiegelingsbeginsel voldoen.

Wanneer het bedrijf waar je werkt failliet gaat, hoeft het UWV overigens geen toestemming te verlenen voor je ontslag: dit wordt dan geregeld via de curator.

Afspiegelingsbeginsel bij ontslag om bedrijfseconomische redenen

Is er sprake van een bedrijfseconomische reden voor je ontslag, dan moet dit wel volgens de regels van het wettelijke verplichte afspiegelingsbeginsel gaan. Dit betekent dat je werkgever werknemers moet ontslaan volgens een bepaalde volgorde. Hierbij worden werknemers in verschillende categorieën ingedeeld, zowel qua type functie, leeftijd als qua type dienstverband.

Zo moet als eerste afscheid worden genomen van ingehuurde werknemers, zoals uitzendkrachten en zzp’ers. En vervolgens komen AOW-gerechtigden, oproepkrachten en mensen met tijdelijke contracten aan de beurt. Daarna wordt gekeken naar mensen met vergelijkbare functies, die weer worden ingedeeld in leeftijdsklassen. Het aantal mensen binnen de organisatie moet evenredig zijn verdeeld over die leeftijdsklassen. Daarbij zijn 55-plussers als laatste aan de beurt.

Op de website van het UWV lees je een uitgebreidere uitleg over de werking en regels van het afspiegelingsbeginsel en de uitzonderingen hierop. Hier vind je ook een tool waarmee je de volgorde van het ontslag kunt bepalen.

Collectief ontslag

Als er twintig of meer werknemers moeten worden ontslagen binnen drie maanden binnen één werkgebied van het UWV, dan is er sprake van collectief ontslag. Ook in dit geval wordt het afspiegelingsbeginsel toegepast. Maar er gelden dan ook aanvullende regels. Zo moeten een werkgever overleggen met vakbonden waarbij zijn werknemers lid is en met de ondernemingsraad.

Ontslag via het UWV bij langdurige arbeidsongeschiktheid
Ben je al langer dan twee jaar ziek of arbeidsongeschikt en ziet het er niet naar uit dat je op korte termijn weer aan de slag kunt bij je werkgever, dan kan je werkgever ook een ontslagaanvraag indienen bij het UWV. Hij moet daarbij wel kunnen aantonen dat:

* het niet waarschijnlijk is dat je binnen een half jaar weer aan de slag gaat;
* je baan zo aangepast kan worden dat je alsnog aan het werk kunt;
* er binnen de organisatie geen andere passende werkzaamheden voor je zijn die je wel zou kunnen doen.

Doorgaans schakelt het UWV een (verzekerings)arts of arbeidsdeskundige in om advies in te winnen en de situatie te beoordelen. Je werkgever moet zelf een recente verklaring van de bedrijfsarts toevoegen aan de ontslagaanvraag. Ook moet je werkgever je de afgelopen jaar voldoende hebben ondersteund bij je re-integratie. Heeft hij dit niet gedaan, dan kan het UWV hem verplichten je loon nog een jaar door te betalen.

Opzegverbod als je korter dan twee jaar ziek bent

Ben je korter dan twee jaar ziek of arbeidsongeschikt, dan heeft je werkgever overigens een opzegverbod. Dit betekent dat je werkgever je in die periode niet mag ontslaan. Lees meer over redenen voor ontslag.

Hoe ziet een ontslagprocedure bij het UWV eruit?
Je werkgever zal als eerst een aanvraag voor ontslag indienen bij het UWV. Hierbij moet hij alle benodigde documentatie aanleveren. Vervolgens krijg jij de ontslagaanvraag toegestuurd via het UWV. Daarbij zit ook een reactieformulier. Wil je in verweer? Dan kun je dit binnen twee weken doen via dit formulier. Het UWV neemt je verweer mee in de beoordeling en maakt aan de hand van alle documentatie en argumentatie een beslissing.

Soms is het nodig om je werkgever nog een keer om een reactie te vragen en vervolgens jou nog een keer te raadplegen. Heeft het UWV genoeg aan de aanvraag en jouw eerste verweer, dan duurt de ontslagprocedure duurt meestal zo’n vier weken. Als het UWV meer argumenten moet verzamelen van jou of je werkgever of (extra) extern advies wil inwinnen, dan kan de procedure meer tijd in beslag nemen.

Ontslagvergunning, en dan?
Als het UWV de ontslagaanvraag heeft afgehandeld, krijgen je werkgever en jij tegelijkertijd de beslissing over de ontslagvergunning toegestuurd. Is de ontslagvergunning toegekend, dan is deze vier weken geldig. Dit betekent dat je werkgever het dienstverband in deze periode moet opzeggen, rekening houdend met de opzegtermijn. De tijd die het UWV nodig heeft gehad om de ontslagaanvraag te behandelen, wordt daarvan afgetrokken. Maar de opzegtermijn kan nooit korter zijn dan een maand.

Alsnog niet eens met het ontslag?
Ben je het - ondanks de ontslagvergunning - alsnog niet eens met je ontslag? Dan kun je binnen twee maanden na het eindigen van je dienstverband naar de rechter stappen om het aan te vechten. Als je vindt dat het UWV niet goed heeft gehandeld, kun je daarover bij deze instantie zelf een klacht indienen, maar dit verandert niets aan de beslissing over je ontslag. Hiervoor zul je hoe dan ook bij de rechter moeten aankloppen. Lees meer over een ontslagprocedure via de kantonrechter .

Lees meer: