Aan het werk

Aan het werk

Als je op een nieuwe werkplek aan de slag gaat, heb je altijd verwachtingen en ideeën over wat je te wachten staat. Maar pas wanneer je aan het werk bent, kun je goed ontdekken wat je functie inhoudt en of die en de organisatie echt bij je passen. Zeker als het je eerste ‘echte’ baan is.

En er zijn nog meer zaken die je pas ervaart als je daadwerkelijk aan het werk bent - of waar je tegenaan loopt. Hoe houd je je werk bijvoorbeeld uitdagend en afwisselend? Op welke manieren kun je doorgroeien en jezelf ontwikkelen? Hoe ga je om met een hoge werkdruk, een vervelende werksfeer of lastige collega’s? Hoe houd je je werk-privébalans gezond? Op Vacatures.nl lees je artikelen en vind je handige te tips over dit soort onderwerpen.

Beginnen aan een nieuwe baan: je eerste werkdag

Je hebt je contract getekend en telt de dagen af tot je eerste werkdag. Als die eenmaal is aangebroken, wil je uiteraard een verpletterende indruk maken. Hoe doe je dat? De kunst is echter om niet te krampachtig bezig te zijn met hoe je overkomt. Maar natuurlijk zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om een lekkere start te maken op je nieuwe werkplek. Lees onze tips voor je eerste werkdag (of eigenlijk: werkweek) (https://www.vacatures.nl/carriere/aan-het-werk/je-eerste-werkdag/).

Doorgroeien op je werk

Heb je eenmaal je plekje gevonden binnen de organisatie, dan wil je waarschijnlijk in je functie stappen zetten en jezelf ontwikkelen. De kans is groot dat je op den duur meer of verder wilt. Hogerop komen, doorgroeien of meer afwisseling in je werk. Daarvoor hoef je altijd per se meteen een nieuwe baan te zoeken. Ook binnen de organisatie of het bedrijf waar je werkt, zijn er vaak nieuwe mogelijkheden. Lees meer over hoe je kunt doorgroeien.

Functionerings- en beoordelingsgesprekken

Met je leidinggevende of manager evalueer je eens in de zoveel tijd je eigen functioneren en andersom. Het is gebruikelijk om dit te doen in de vorm van functionerings - en beoordelingsgesprekken . Dit zijn uitstekende momenten om het te hebben over de volgende stappen die je kunt zetten. Hoe pak je dit soort gesprekken nu het best aan en wat is eigenlijk het verschil tussen een functionerings- en beoordelingsgesprek?

Wanneer veranderen van baan?

Je leven lang bij dezelfde werkgever blijven is tegenwoordig niet meer echt gebruikelijk. Maar als je het er naar je zin hebt, is er natuurlijk niks mis mee. Vind je je werkgever wel leuk, maar ben je uitgekeken op je baan, dan kun je ook kijken wat er voor andere mogelijkheden zijn binnen dezelfde organisatie.

Een heel ander verhaal is het als je het helemaal niet meer fijn hebt op je werk, terwijl je wel al met je leidinggevende hebt gekeken wat je hieraan kunt doen. Of als je geen mogelijkheden meer ziet om door te groeien binnen de organisatie. Dan is het misschien tijd om van baan te veranderen . Wanneer weet je dat moment is aangebroken?

Carrièreswitch

Doe je al jaren hetzelfde soort werk en wil je eens een frisse wind? Of droom je al jaren van een (ander soort) carrière, maar is het er nog niet van gekomen? Dan kan het idee zijn om compleet van loopbaan te veranderen. Ook als je je vraagtekens hebt of het werk dat je doet wel bij je past, is een carrièreswitch misschien een goede stap. Voordat je deze stap zet, zul je een en ander voor jezelf op een rijtje moeten zetten.

Lees meer

* Je eerste werkdag: tien tips voor een goede start op je nieuwe werkplek
* Doorgroeien: hoe geef je je carrière vorm?
* Functioneringsgesprek: zo bereid je het voor en haal je er het optimale uit
* Beoordelingsgesprek: wat is het en hoe kun je je voorbereiden?
* Van baan veranderen
* Carrièreswitch: wanneer doen en hoe pak je het aan?

Lees meer: