Vacatures.nl

Van baan veranderen

Er kunnen momenten zijn dat je niet zo goed weet wat je moet en wilt met je baan. Misschien ben je niet meer zo gemotiveerd of vraag je je af of je nou écht gelukkig wordt van het werk dat je doet. Maar om nou meteen van baan te veranderen? Mogelijk is je huidige werkplek wel heel fijn en zit je onvrede in heel andere dingen. Hoe weet je dat het tijd is voor een nieuwe baan?

Om die vraag te beantwoorden, is het goed om uit te zoeken waar je onvrede precies vandaan komt. Naarmate je langer werkt, zie je steeds beter de voor- en nadelen van het werk dat je doet en leer je steeds beter ontdekken wat je daarin belangrijk vindt. Toch kan het best lastig zijn om te bepalen wat er precies scheelt aan je huidige baan. Zelfonderzoek en -reflectie zijn nodig om antwoord te krijgen op je vragen.

Stel jezelf de volgende vragen

Neem voor jezelf goed de tijd om uit te zoeken waar de onvrede in zit, voordat je knopen doorhakt over het wisselen van baan. Vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden, zijn bijvoorbeeld:

 • Wat vind je van de inhoud van je functie? Vind je die niet (meer) uitdagend genoeg en zijn er geen opties meer om door te groeien?
 • Hoe kijk je aan tegen de werksfeer, het contact met collega’s en je leidinggevende/baas?
 • Voel je je genoeg gewaardeerd en/of gehoord?
 • Hoe zit het met je werkdruk en verantwoordelijkheden en staat daar genoeg tegenover?
 • Hoe sta je tegenover de werkwijzen of processen? Zijn er daarin dingen die veranderd zouden kunnen worden om het meer naar je zin te maken?
 • Past de bedrijfscultuur bij je of zou je in een ander type bedrijf meer op je plek zitten?
 • Wat vind je van de branche of het vakgebied waarin je werkt? Zowel qua inhoud als qua cultuur?

Door dit soort vragen voor jezelf te beantwoorden, kun je voor jezelf duidelijker krijgen waar de onvrede in zit, en er wellicht een oplossing voor zoeken met je leidinggevende.

Bespreek knelpunten met je huidige werkgever

Bespreek de dingen waar je tegenaan loopt altijd met je werkgever, bijvoorbeeld in je functioneringsgesprek. Heb je het op zich naar je zin bij je huidige werkgever maar ben je een beetje uitgekeken op je functie? Vraag dan wat de mogelijkheden zijn binnen het bedrijf of de organisatie voor een andere functie of zoek samen naar manieren om je werk zo in te vullen dat je er meer voldoening uit haalt. Bespreek bijvoorbeeld doorgroeimogelijkheden.

Ook als de onvrede voortkomt uit de sfeer, bedrijfscultuur of werkdruk, kun je eerst proberen samen met je werkgever te zoeken naar oplossingen. Ook als het zaken zijn die direct met hem of haar te maken hebben. Alleen door dingen dingen bespreekbaar te maken, kun je iets veranderen. Kom je daar niet uit, dan kun je om je heen gaan kijken.

Wanneer veranderen van baan?

Soms zijn de redenen waarom je van baan wilt wisselen klip en klaar. Bijvoorbeeld als:

 • je veel op onregelmatige tijden werkt of veel voor je werk naar het buitenland moet en je privésituatie daar niet meer bij aansluit, bijvoorbeeld doordat je vader of moeder bent geworden.
 • je erachter bent gekomen dat de bedrijfscultuur (toch) niet bij je past. Bijvoorbeeld als je bepaalde targets moet halen en je daardoor te veel druk ervaart of er een strak regime aan regels wordt gehanteerd en jij meer vrijheid wilt in je werk.
 • je een stapje terug wilt doen en je huidige werk daarvoor geen aanknopingspunten biedt.
 • de klik met collega’s er simpelweg niet is en je al van alles hebt geprobeerd om toenadering te zoeken, maar tevergeefs.
 • je dichterbij huis wilt gaan werken.
 • je verhuist naar de andere kant van het land.
 • je al verschillende keren bij je werkgever hebt aangegeven dat je andere verantwoordelijkheden of een andere manier van werken wenst, maar er niks mee gedaan wordt en je nog steeds het gevoel hebt dat je niet gehoord wordt.

Andere mogelijke signalen dat je toe bent aan een baanswitch

Er kunnen nog meer signalen zijn die er op wijzen dat het een goed moment kan om uit te kijken naar ander werk. Bijvoorbeeld:

 • Je hebt psychische/fysieke klachten; je voelt je gestrest, bent moe en hebt bijvoorbeeld vaak hoofd- en/of buikpijn. Het kan dan goed zijn dat je lichaam je iets probeert te vertellen.
 • Je kunt je niet meer identificeren met het bedrijf en voelt je niet meer betrokken bij de organisatie.
 • Je hebt het idee dat je potentieel niet wordt benut of dat je uitgeleerd bent. Je kan meer voor je gevoel, maar er wordt geen gebruik van gemaakt of er is geen ruimte om je capaciteiten in te zetten en verder te ontwikkelen.
 • Als geld een belangrijke motivator voor je is en je kunt geen stappen meer maken in je salaris, kun je het ergens anders gaan zoeken.
 • Je kijkt continu op de klok en bent erg verveeld op je werk.

Is het gras écht groener bij een andere werkgever?

Switchen van baan hoeft lang niet altijd de oplossing te zijn voor je onvrede. Hoewel van baan veranderen hoogstwaarschijnlijk in het begin zorgt voor een frisse wind, is de kans ook aanwezig dat je bij een nieuwe werkgever weer tegen dezelfde soort dingen aanloopt of in een vergelijkbaar patroon belandt. Of dat er weer andere zaken zijn waar je niet happy mee bent. Bedenk dus goed wat je wensen zijn en maak deze bespreekbaar, zodat jij, je functie en je werkplek een goede match zijn. Of dat nu bij een nieuwe of je huidige werkgever is.