Vacatures.nl

Carrièreswitch: wanneer doen en hoe pak je het aan?

Overweeg je een carrièreswitch? Als je bent uitgekeken op je huidige werk, je al jaren droomt van een bepaalde carrière of je wilt ‘gewoon’ compleet wat anders doen na jaren dezelfde soort baan te hebben gehad, dan kan een complete verandering van baan een goed idee zijn. Hetzelfde geldt als je het idee hebt dat het werk dat je nu doet, niet helemaal bij je past. Wanneer is het het moment deze stap nou écht te wagen? En hoe pak je een carrièreswitch aan?

Wat voor carrière past bij mij?

Je bent niet de enige als je worstelt met de vraag welke baan bij je past. Het kan een lange zoektocht zijn om het antwoord op die vraag te vinden, ook al heb je jaren voor een bepaald beroep gestudeerd. In de praktijk en op iets latere leeftijd ontdek je vaak pas écht wat je wel en niet leuk vindt. Je studierichting heb je immers meestal al gekozen in je tienerjaren. Bovendien kunnen je wensen, voorkeuren en waarden in de loop der jaren veranderen. Het is daarom niet gek als je nadenkt over een ander soort carrière.

Als je uitgekeken bent op je huidige baan, is het goed voor jezelf te bedenken waarom dat zo is. Heeft het vooral te maken met de functie-inhoud? Of zijn er andere redenen? Ervaar je bijvoorbeeld genoeg vrijheid in je baan? Heb je de ruimte om te doen wat je wilt? Of zit je ‘gewoon’ op een punt in je leven dat je niet zo goed weet wat je wilt? Door dit soort vragen voor jezelf te beantwoorden, krijg je beter inzicht in wat voor jou de reden is waarom je van carrière wilt veranderen.

Wanneer switchen?

Als je onvrede vooral zit in de functie-inhoud en het soort werk, dan kun je inderdaad overwegen op zoek te gaan naar een heel ander type baan. Vind je vooral je huidige werkomstandigheden of je werkomgeving minder prettig, dan kun je ook eens kijken of je op een nieuwe plek aan het werk kunt in een zelfde soort functie. Een frisse omgeving met nieuwe mensen om je heen, kan je weer nieuwe energie geven. Vraag eens rond in je omgeving of spreek je online netwerk (LinkedIn) aan en kijk of je via die weg aan een nieuwe uitdaging kan komen in jouw richting.

Kom je erachter dat je voor jezelf nog niet goed op een rijtje hebt wat je wilt, ga dan eerst op zoek naar wat je echt belangrijk vindt als het gaat om werk. Heb je de ambitie om door te groeien en hogerop te komen en ga jij voor “carrière maken”? Wil je werk dat helemaal aansluit bij je passie of is een baan voor jou vooral een manier om geld te verdienen? Wat zijn voor jou voorwaarden om het naar je zin te hebben op je werk? Fijne collega’s, vrijheid, een goed salaris? Probeer dit voor jezelf helder te krijgen en zoek iets wat daarbij aansluit, bijvoorbeeld door tijdens sollicitatiegesprekken te achterhalen en te proeven wat voor cultuur of sfeer er heerst bij de organisatie.

Neem de tijd voor je switch

Als je een carrièreswitch voor ogen hebt, neem dan goed de tijd om de stap te zetten. Er een jaar voor uittrekken om een passende baan te kiezen is helemaal niet gek. Stort je niet halsoverkop op een nieuwe functie, maar neem een gedegen besluit door eerst goed onderzoek te doen naar wie je bent, wat je wilt en wat er op de arbeidsmarkt beschikbaar is.

Als je hiervoor wat langer de tijd neemt, heb je een grotere kans dat je in die periode de baan vindt die bij jou past. Met overhaast switchen loop je meer risico dat je een mindere baan aanneemt dan die je eigenlijk aankan of bij een bedrijf gaat werken dat eigenlijk niet helemaal bij je past. Je kunt ook loopbaanadvies inwinnen bij een coach of bureau dat zich hierop heeft toegelegd.

Hoe pak je een carrièreswitch aan?

Als je voor jezelf de knoop hebt doorgehakt om voor een totaal andere carrière te gaan, is de volgende stap het in de wacht slepen van je gedroomde baan. En dat kan best lastig of eng zijn als je niet de juiste ervaring hebt. Hoe pak je je carrièreswitch aan?

1. Gebruik je opgedane vaardigheden
Je hebt in je (vorige) werk vast vaardigheden opgedaan die je goed kunt gebruiken in de carrière die je voor ogen hebt. Benadruk die in je sollicitatiebrief en cv. Je ervaring kun je niet veranderen, maar je kunt wel de focus in die ervaring verschuiven of bepaalde vaardigheden er meer uitlichten, zodat je cv beter aansluit.

2. Enthousiasme en drive zijn de key
Je weet waarschijnlijk heel goed te motiveren waarom je zo graag die baan wilt. Dat scheelt een hoop; met enthousiasme en drive kun je heel ver komen. Laat dat vooral zien in de motivatie bij je sollicitatie. Ga dus goed zitten voor je brief, verdiep je in tips en tricks en check bijvoorbeeld onze do's en don'ts. Je enthousiasme tonen kan trouwens niet per se (alleen) in een brief, maar bijvoorbeeld ook door een filmpje of blog te maken waarin jouw enthousiasme en passie naar voren komen.

3. Volg die opleiding of cursus
Kijk of er cursussen, opleidingen of workshops zijn die aansluiten bij je gedroomde carrièrestap. Daarmee doe je niet alleen kennis op, maar laat je ook meteen zien super gemotiveerd te zijn. Voor sommige beroepen zul je je sowieso moeten omscholen. Dat vergt tijd en kost geld. Neem die tijd en investeer, ook als je nog een baan hebt.

4. Doe (vrijwillig) ervaring op
Als je weet welke kant je op wilt, kun je ook proberen alvast wat ervaring in die richting op te doen, eventueel naast je huidige baan. Je kunt bijvoorbeeld een dag minder gaan werken en in de tijd die je overhoudt vrijwilligerswerk doen. Zo kun je meteen ontdekken of het écht de richting is die je op wilt.

5. Zet je netwerk in
Kijk eens rond in je netwerk of je personen kent die je kunnen helpen bij je switch. Wie weet heb je wel iemand in je omgeving die ooit een vergelijkbare stap heeft gezet. Vraag diegene om advies en wissel ervaringen uit. Of misschien ken je wel iemand die werkt bij het bedrijf of in de branche waar jij zo graag wilt werken. De meeste banen worden namelijk nog altijd via via gevonden.

Ervaren is leren

Een carrièreswitch lijkt soms een grote stap. Daardoor kun je blijven dubben en in twijfels blijven hangen. Zal ik wel of zal ik niet? Maar de enige manier om erachter te komen of het een goede keus is, is door de stap ook daadwerkelijk te zetten. De ervaring die je opdoet, kun je altijd weer meenemen in de volgende stap in je carrière. Ook als dat betekent dat je weer teruggaat naar waar je vandaan komt en de keuze toch niet zo’n goede bleek te zijn.