Doorgroeien: hoe geef je je carrière vorm?

Doorgroeien: hoe geef je je carrière vorm?

Of je nu net begonnen bent met werken of al even aan de weg timmert, de kans is groot dat je wilt doorgroeien en ontwikkelen op en in je werk. Niet alleen jijzelf, maar ook de organisatie waarvoor je werkt, wordt daar over het algemeen beter van. Hoe pak je dat nu aan en op welke manieren kun je doorgroeien?

Promotie maken

Een van de eerste dingen waaraan je denkt bij doorgroeien, is waarschijnlijk promotie maken. Van junior naar medior naar senior. Of van medewerker naar manager. Uiteraard met een salaris dat meegroeit. Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van de functie die je hebt wat daarbinnen de mogelijkheden voor je zijn.

Wanneer je goed functioneert en de organisatie goed draait, zal je normaal gesproken stappen maken als je een tijdje bij je werkgever aan het werk bent. Maar wil je (sneller) hogerop komen en meer verantwoordelijkheden krijgen, dan kun jewel een aantal dingen doen om jezelf een duwtje in de goede richting te geven. Negen tips:

1. Bespreek met je manager waar je naartoe wilt

Heb je met je manager gedeeld waar je naartoe wilt? Verwacht niet te snel dat hij of zij ‘dat zelf toch moet zien’, maar geef aan wat je wilt bereiken en als je meer verantwoordelijkheden of andere taken wilt.

2. Zorg dat je je manager ontlast

Zie je dat je manager niet aan al het werk toekomt of denk je dat je zelf bepaalde taken van hem of haar kunt doen? Kom dan met initiatieven om je manager te ontlasten. Daarmee krijgt hij of zij ruimte om zich weer op andere dingen te richten en zo de organisatie verder vooruit te helpen.

3. Signaleer kansen voor de organisatie en speel daar op in

Probeer werk naar je toe te trekken waar de organisatie iets aan heeft en waar je je bedrijf verder mee vooruit helpt. Denk aan werk waar:

* geld mee verdiend wordt;
* organisatorisch belangrijke vooruitgang mee kan worden geboekt;
* de klanttevredenheid mee wordt verhoogd;
* je processen mee automatiseert;
* een efficiencyverbetering mee kan worden bereikt.

4. Maak genoeg uren om progressie te maken

Net even dat stapje harder zetten kan jezelf veel opleveren. Door net even wat meer uren te maken leer je sneller en het helpt je om je werk tot in de perfectie uit te voeren. Dat zal je manager ook zien.

5. Heb geduld en ga niet te snel weg bij je werkgever, zeker als er veel verloop is

Dit klinkt wat tegenstrijdig als je hoopt snel stappen te zetten, maar toch kan het een slimme zet zijn om geduldig te zijn als je hogerop wilt komen. Als je wat langer bij de organisatie blijft, ben jij op den duur degene met de meeste kennis van het product of dienst van je organisatie. Daardoor word je gezien als ‘de oude rot’, wat je sneller in een ‘seniorpositie’ zal brengen.

6. Probeer projecten van A tot Z op je te nemen en af te ronden

Als werknemer krijg je over het algemeen een streepje voor als je laat zien dat je de volledige verantwoordelijkheid kunt dragen voor een taak en die ook naar een goed einde brengt. Probeer dus hele projecten naar je toe te trekken en rond ze goed af.

7. Wees positief en trots

Met een positieve houding kom je altijd verder. Denk altijd in oplossingen en laat dat ook zien. Probeer niet (te snel) te mopperen als er tegenvallers zijn. Wees trots op je werk en straal dat uit.

8. Help niet alleen jezelf, maar ook je collega’s vooruit

Toon betrokkenheid in je collega’s en vraag of je hen kan ondersteunen bij bepaalde taken. Ten koste van collega’s promotie proberen te maken is een van de slechtste dingen die je kunt doen. Net als roddelen of meedoen aan politieke spelletjes binnen de organisatie.

9. Maak strategie een onderdeel van je werk

Zorg dat strategie een onderdeel van je werk wordt en je jezelf bezighoudt met de vraag: is wat we doen goed, op welke ‘problemen’ zouden we een antwoord moeten hebben als organisatie, rekening houdend met wat er speelt in de wereld en in de markt? En hoe dan? Als je daar een verschil kunt maken, zal dit je veel opleveren.

Jezelf ontwikkelen is ook doorgroeien
Toch hoeft doorgroeien ‘m niet per se in ‘hogerop komen’ te zitten. Je kunt ook bepaalde competenties ontwikkelen of nieuwe vaardigheden aanleren, al dan niet met behulp van cursussen of opleidingen. Welke dat precies zijn, kun je laten afhangen van de organisatie waar je werkt. Op die manier werk je ook aan je eigen ontwikkeling.

Wat kun je bijvoorbeeld doen om te groeien?

* Vraag of je betrokken kan worden bij multidisciplinaire projecten die misschien niet direct iets met jouw werkzaamheden van doen hebben, maar waar je wel veel van kunt leren en die je wellicht meer duidelijkheid geven over wat je leuk vindt om te doen.
* Via personal branding breng je voor jezelf in kaart wie je bent, wat je sterke kanten zijn en waarin je jezelf graag wilt ontwikkelen. Dit kan je helpen bij het bepalen van je richting binnen je huidige organisatie, of daarbuiten.
* Kijk eens buiten je organisatie wat de mogelijkheden zijn om iets met je kennis en ervaring te doen en die verder te ontwikkelen. Geef bijvoorbeeld een gastcollege of workshop, bezoek congressen of ga bloggen over onderwerpen waar je veel van afweet en die jou interesseren.

Als er geen doorgroeimogelijkheden zijn
Biedt de organisatie waar je werkt niet direct mogelijkheden om door te groeien en heb je met je werkgever besproken wat voor andere opties er zijn? Dan kan het een goed idee zijn om van baan te veranderen als je meer uitdaging zoekt. Of misschien is het wel het moment om het over een totaal andere boeg te gooien en een carrièreswitch te maken.

Ook kun je als er op werkgebied weinig opties zijn, andere dingen doen om jezelf te ontwikkelen. Verdiep je in interessante literatuur of blogs of doe op eigen initiatief een cursus. Door buiten je werk om nieuwe ervaringen op te doen, leer je ook weer andere dingen, die je bovendien wellicht kunt gebruiken in je baan.

Lees meer: