Meer leegstand in kantoren en winkels

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De leegstand in winkels en kantoren is vorig jaar gestegen, blijkt uit cijfers die het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) vandaag presenteert. De toegenomen leegstand wordt deels veroorzaakt door de economische crisis, maar ook de populariteit van thuiswerken en online shoppen draagt eraan bij.

Helft kantoorruimte staat al jaren leeg

In totaal blijft 17% van het vloeroppervlak van kantoren in Nederland ongebruikt, terwijl dit een jaar eerder nog 16% was. In de detailhandel staat 9% van de potentiële winkelruimte leeg en ook dat was vorig één procentpunt minder. Verder is het opvallend dat van de leegstaande kantoorrruimte de helft al drie jaar of langer ongebruikt is. Bij winkels is dit iets meer dan een derde van de totale ruimte. Geografisch gezien valt op dat in de Randstad vooral veel kantoren leegstaan, terwijl het buiten de driehoek AmsterdamUtrechtRotterdam vooral de winkels zijn die leegstaan.

Online shoppen en telewerken

Vooral nieuwe ict-toepassingen die grootschalig telewerken mogelijk maken, dragen volgens het PBL bij aan de groeiende leegstand. Het steeds grotere aanbod aan webshops en de nog altijd stijgende populariteit van online shoppen versterken dit nog. Volgens het PBL heeft vooral de kantoormarkt, na jarenlange leegstand, haar conclusies getrokken: sinds vorig jaar wordt er meer gesloopt en gerenoveerd dan er wordt bijgebouwd, om de leegstand niet nog verder toe te laten nemen.