Vacatures.nl

Zoek je een baan? Gebruik Facebook, of je échte vrienden

Wil je nieuw werk? Dan heb je op Facebook van alle sociale media het meeste kans om een baan te vinden. Dit sociale medium is onder werkgevers namelijk verreweg het populairste medium om hun vacatures op te plaatsen, zo blijkt uit onderzoek van het UWV.

Dacht je eraan om je Facebook-account te verwijderen, dan is dat misschien toch niet zo handig. Tenminste, als je nieuw werk zoekt. Maar liefst 82 procent van de 6.700 ondervraagde werkgevers gebruikt Facebook namelijk om een vacature uit te zetten. Zakelijke netwerksite LinkedIn is hierna het populairste sociale medium met 60 procent. Twitter en Instagram zijn met respectievelijk 19 en 10 procent veel minder populair.

Type platform hangt ook samen met soort functie

Kleine kanttekening: hoewel op Facebook in z’n totaliteit het vaakst vacatures worden verspreid, zijn er vooral vacatures voor functies op lager en middelbaar niveau te vinden. Wie een baan zoekt waarvoor een hoger opleidingsniveau wordt gevraagd, kan zijn heil beter zoeken op LinkedIn. Daarop staan relatief meer functies voor hoger opgeleiden.

Werkgevers zelf actief op zoek

Naast sociale media en hun eigen website gebruikt meer dan de helft van werkgevers ook vacaturesites om hun vacatures te verspreiden. Dat werkgevers in deze krappe arbeidsmarkt niet meer achterover kunnen leunen, blijkt wel uit het feit dat ruim een derde (34%) van hen zelf actief op zoek gaat naar kandidaten. Van hen zegt 23% wel eens naar cv’s te zoeken in databases van vacaturesites. Het kan dus zeker lonen om je cv online te plaatsen.

1 op de 5 vacatures wordt niet online geplaatst

Hoewel sociale media volgens het onderzoek een steeds grotere rol spelen in het werven van kandidaten, komen lang niet alle vacatures ook daadwerkelijk online. In zo’n twintig procent van de gevallen wordt er iemand aangenomen zonder dat de vacature op internet heeft gestaan. De vacature wordt dan ingevuld doordat werkgevers zelf iemand vinden, of door mensen die doorstromen na stages of die via via worden aangedragen. Je netwerk gebruiken om een nieuwe baan te vinden, kan je dus zomaar ook veel opleveren. En ook door een open sollicitatie te versturen, kun je zomaar op zo'n verborgen vacature stuiten.