Vacatures.nl

Trade marketeer

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een trade marketeer?

Een trade marketeer is iemand die zich beroepshalve bezighoudt met het ontwikkelen en implementeren van het marketingbeleid. Het doel hiervan is om een optimale afzet van producten te realiseren door middel van een zo goed mogelijke samenwerking tussen fabrikant en retailers, zodat er meerwaarde wordt gegenereerd.

Wat is trade marketing?

Trade marketing omvat alle marketingactiviteiten van leveranciers en retailers, die erop gericht zijn een optimale winkelbeleving voor de consument te creëren. De retailer is de verbinding tussen de leverancier en de consument. De marketinginspanningen worden in continue samenwerking uitgevoerd en zijn gebaseerd op het genereren van winst voor beide partijen. Dit moet zorgen voor optimale kanaalproposities voor producten van leveranciers en de categorie waartoe deze producten behoren. Op deze manier biedt men de consument toegevoegde waarde en wordt deze geprikkeld het merk uit een bepaalde productcategorie te kopen.

Wat doet een trade marketeer?

De werkzaamheden van trade marketeers zijn vaak de volgende:

 • Analyseren van marktonwikkelingen om de ontwikkelingen van onder meer markt, shopper, account, categorie, kanaal en merk te volgen en deze vertalen in relevante inzichten
 • Leveren van input vanuit categorie- en klantperspectief over (nieuwe) producten ten behoeve van een strategisch marketingplan
 • Opzetten en aanscherpen van een categorievisie en de verslaglegging daarvan
 • Opstellen van tradeplannen op strategisch niveau om deze vervolgens te operationaliseren
 • Opstellen van marktanalyses en andere (financiële) analyses
 • Verwerken van omzetgegevens
 • Bouwen aan merken op retailniveau door middel van het ontwikkelen van innovatieve ‘point-of-sales’-materialen
 • Realiseren en verbeteren van de zogeheten 4 p’s (product, prijs, plaats en promotie)
 • Opzetten, ontwikkelen en uitvoeren van verkoopbevorderende activiteiten, zoals beurzen, sales-presentaties, direct marketing en het ontwerpen van verpakkingen
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving trade marketeer, functie-eisen trade marketeer, functieprofiel trade marketeer, taken van een trade marketeer, verantwoordelijkheden trade marketeer, wat doet een trade marketeer, wat is een trade marketeer, werken als trade marketeer, werkzaamheden trade marketeer.

Waar werken trade marketeers?

Trade marketeers zijn veelal werkzaam in de detailhandel, of bij ondernemingen die actief zijn in de ‘fast moving consumer goods'-industrie (FMCG). Vaak werken trade marketeers werken samen met marketeers, accountmanagers, marketing managers, sales managers, business developers, productmanagers, inkopers, verkopers, visual merchandisers en category managers.

Belangrijke onderwerpen: trade marketeer collega's, waar werken trade marketeers.

Hoe word je trade marketeer?

Voor de functie trade marketeer wordt over het algemeen een diploma op het gebied van marketing, economie of detailhandel gevraagd. Voorbeelden van relevante opleidingen zijn:

 • Commerciële Economie (hbo)
 • Marketing Management (hbo/wo)
 • Small Business & Retailmanagement (hbo)

Als aanvulling op dergelijke opleidingen zijn er specifieke cursussen op het gebied van trade marketing, bijvoorbeeld:

 • Trade marketing-B
 • Category Management (FMCG)
 • Insights in Retail (FMCG)
Belangrijke onderwerpen: bijscholing trade marketeer, carrière trade marketeer, trade marketeer worden, omscholing trade marketeer, opleiding trade marketeer, opleidingsniveau trade marketeer, studeren voor trade marketeer, studie voor trade marketeer.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.