Tandartsassistent

Wat is een tandprotheticus?

Een tandprotheticus is een paramedicus die is gespecialiseerd in het vervaardigen en aanmeten van uitneembare constructies voor in de mond (ook wel gebitsprothesen). Het kan hierbij gaan om complete kunstgebitten, maar ook om bijvoorbeeld plaatjes, frameprotheses en overkappingsprotheses op implantaten of wortels. De titel tandprotheticus is in Nederland wettelijk beschermd. In België wordt het beroep ‘denturist’ genoemd en heeft het geen wettelijke bescherming.

Het beroep van tandprotheticus lijkt op dat van de tandtechnicus, maar de twee zijn niet hetzelfde. Het verschil is dat een tandprotheticus hulpmiddelen maakt die uit de mond genomen kunnen worden, terwijl een tandtechnicus vaste hulpmiddelen in de mond fabriceert, zoals kronen en bruggen. Daarbij werkt een tandtechnicus meestal in opdracht van een tandarts, terwijl de tandprotheticus zelfstandig functioneert.

Wat doet een tandprotheticus?

Tandprothetici hebben doorgaans de volgende taken:

  • Voeren van intakegesprekken met patiënten
  • Onderzoeken van het gebit van patiënten
  • Vervaardigen en aanmeten van volledige of partiële gebitsprothesen
  • Passen (en zo nodig bijstellen) van de prothese
  • Repareren en/of corrigeren van gebitsprothesen (al dan niet op basis van klachten van patiënten)
  • Controleren en beoordelen van de huidige prothese
  • Verschaffen van voorlichting over gebitsprothesen aan patiënten
  • Eventueel doorverwijzen naar andere specialisten als tandartsen, implantologen en kaakchirurgen

Waar werken tandprothetici?

Tandprothetici hebben over het algemeen een eigen tandprothetische praktijk. Soms maakt hun praktijk deel uit van een algemeen tandheelkundig centrum, waar bijvoorbeeld ook tandartsen en mondhygiënisten gevestigd zijn. Collega’s met wie tandprothetici te maken hebben, zijn bijvoorbeeld artsen, tandartsen, implantologen, mondhygiënisten, tandtechnici, kaakchirurgen en huisartsen.

Hoe word je tandprotheticus?

Om tandprotheticus te worden, kun je de opleiding Tandprothetiek volgen aan de Hogeschool Utrecht (HU). Dit is een vierjarige deeltijdopleiding, waarbij de lessen (veertig per studiejaar) op zaterdag plaatsvinden. De opleiding is zeer praktijkgericht en bestaat uit twee delen:

  • Jaar 1: preklinische fase
  • Jaar 2 t/m 4: tandprothetische fase

Tijdens de tandprothetische fase vinden patiëntbehandelingen plaats in de eigen kliniek van de opleiding (als onderdeel van de faculteit Gezondheidszorg).

Organisatie van Nederlandse Tandprothetici

De ONT (Organisatie van Nederlandse Tandprothetici) is de belangenbehartiger van tandprothetici in Nederland. Bij deze vereniging zijn ruim driehonderd tandprothetici aangesloten. De ONT verzorgt (bij)scholing en staat in nauw contact met onder meer zorgverzekeraars, overheid en patiëntenorganisaties.