Vacatures.nl

Mondhygiënist

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een mondhygiënist?

Een mondhygiënist is een binnen de mondzorg werkzame paramedicus die zich vooral richt op preventie van cariës en tandvleesaandoeningen. De titel is wettelijk beschermd en mag alleen gedragen worden door hen die de opleiding mondzorgkunde succesvol hebben afgerond. Mondhygiënisten die voldoen aan de kwaliteitseisen van de NVM (Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten) zijn opgenomen in het Kwaliteitsregister van Mondhygiënisten (KRM).

Wat doet een mondhygiënist?

Mondhygiënisten bieden preventieve zorg: hun werkzaamheden zijn in de eerste plaats gericht op het voorkomen van cariës (oftewel: gaatjes in kiezen en tanden) en tandvleesproblemen. In opdracht van een tandarts mogen zij ook lokale anesthesie toepassen en vullingen maken en aanbrengen. Voorbeelden van de handelingen die een mondhygiënist verricht zijn:

  • Uitvoeren van mondonderzoek
  • Opstellen van een behandelplan
  • Maken van gebitsafdrukken en tandheelkundige röntgenfoto’s
  • Verwijderen van tandsteen, tandplaque en aanslag
  • Verrichten van preventieve fluoridebehandelingen
  • ‘Sealen’ of polijsten van tanden, kiezen of vullingen
  • Actief beschermen van het wortelkanaal
  • Verstrekken van voorlichting over mondhygiëne, gebitsreiniging (tandenstokers, mondspoelmiddelen, flossen) voeding, roken en duimen
  • In opdracht van de tandarts toepassen van anesthesie
  • Eventueel vullen van kleine gaatjes in tanden en kiezen
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving mondhygiënist, functie-eisen mondhygiënist, functieprofiel mondhygiënist, taken van een mondhygiënist, verantwoordelijkheden mondhygiënist, wat doet een mondhygiënist, wat is een mondhygiënist, werken als mondhygiënist, werkzaamheden mondhygiënist.

Waar werken mondhygiënisten?

Mondhygiënisten hebben soms een eigen praktijk, of maken onderdeel uit van een tandarts-, orthodontie-, kindertandheelkunde-, kaakchirurg- of parodontologiepraktijk, een ziekenhuis, een commerciële kliniek of een gemeentelijke gezondheidsdienst. Ze werken vooral samen met tandartsen, tandartsassistenten, praktijkondersteuners, praktijkmanagers, orthodontisten, kaakchirurgen, baliemedewerkers en office managers.

Belangrijke onderwerpen: mondhygiënist collega's, waar werken mondhygiënisten.

Hoe word je mondhygiënist?

Om mondhygiënist te worden, kun je de opleiding Mondzorgkunde volgen. Deze hbo-opleiding wordt aangeboden op verschillende hogescholen door heel Nederland. Onderwerpen die tijdens deze studie aan de orde komen zijn onder andere biochemie, cariologie, parodontologie, tandanatomie en microbiologie.

Belangrijke onderwerpen: bijscholing mondhygiënist, carrière mondhygiënist, mondhygiënist worden, omscholing mondhygiënist, opleiding mondhygiënist, opleidingsniveau mondhygiënist, studeren voor mondhygiënist, studie voor mondhygiënist.

Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten

De NVM (Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten) is een beroepsvereniging met ruim 2800 leden, opgericht in 1967. Het doel van deze vereniging is het bevorderen van de professionele mondzorg in Nederland en het creëren van de juiste voorwaarden voor mondzorgspecialisten om hoogwaardige zorg te kunnen verlenen. Ruim 85% van de monghygiënisten is lid van de NVM.

Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.