Software architect

Wat is een software architect?

Een software architect is iemand die zich bezighoudt met het in kaart brengen, bewaken en optimaliseren van de structuur van software. Zijn functie lijkt enigszins op die van systeemarchitect en ICT-architect: het voornaamste verschil is dat de laatste twee over het algemeen een bredere blik hebben (een volledig systeem respectievelijk de gehele ICT-omgeving) dan de software architect, die zich logischerwijs uitsluitend op de software richt.

Wat is software-architectuur?

Software-architectuur is de structuur van een softwaresysteem op het hoogste niveau. Het beschrijft de kerneigenschappen van de software en de relaties tussen de verschillende elementen waaruit deze is opgebouwd. In feite verschilt de betekenis van deze architectuur niet zo veel van het algemene begrip architectuur: software is, net als gebouwen, opgebouwd uit componenten. Deze vormen, of ze nu verwijzen naar stenen en andere bouwmaterialen of naar codes, de basis van de architectuur: de componenten en hun onderlinge relaties vormen de kern van de software en van het bouwwerk.

De term 'software-architectuur' wordt niet alleen gehanteerd voor de systeemstructuur zelf, maar ook voor de documentatie ervan. Dankzij deze beschrijving kan de structuur inzichtelijk worden gemaakt, waardoor het bijvoorbeeld makkelijk is om wijzigingsvoorstellen te doen of de structuur toe te lichten. Ook kunnen elementen van de architectuur eventueel in andere projecten worden hergebruikt.

Wat doet een software architect?

De taken van software architecten zien er vaak als volgt uit:

  • In kaart brengen van de strucuur van een bestaand softwaresysteem (mapping)
  • Ontwikkelen van de software-architectuur van een nieuw product of nieuwe dienst
  • Adviseren van opdrachtgevers en stakeholders omtrent de inrichting van de softwaresystemen en technische keuzes die hiermee samenhangen
  • Opstellen van haalbaarheidsstudies en offertes op het gebied van software-implementatie (vaak in samenwerking met accountmanagers)
  • Fungeren als aanspreekpunt en verantwoordelijke op het gebied van specifieke software-ontwikkelingsprojecten binnen een organisatie of projectteam
  • Vertalen van concepten en ideeën naar concrete software-oplossingen
  • Opstellen, toetsen en/of doorontwikkelen van richtlijnen en procedures voor de software-ontwikkeling binnen een organisatie

Waar werken software architecten?

Software architecten zijn werkzaam op de ICT-afdeling van organisaties in alle mogelijke branches. Daarnaast zijn er ook de nodige software architecten als freelancer actief. Collega's met wie je als software architect te maken krijgt, zijn bijvoorbeeld CIO's, software engineers, webanalisten, consultants IT risk, accountmanagers, webdevelopers, service managers, ethical hackers en interaction designers.

Hoe word je software architect?

Om software architect te worden, heb je een relevante studie nodig op hbo of wo-niveau, aangevuld met de nodige (professionele) ervaring op het gebied van software-ontwikkeling. Relevante opleidingen zijn bijvoorbeeld:

  • Informatica (hbo/wo)
  • Technische Informatica (hbo/wo)

Na het afronden van een van deze basisopleidingen kan het nuttig zijn om, eventueel naast een baan, een aanvullende cursus of training te volgen op het gebied van software-architectuur. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Gecertificeerd Software Architect (Open Universiteit)
  • WO+ Masterclass Software Architectuur (NCOI)