Psychomotorisch Therapeut

Wat is een psychomotorisch therapeut?

Een psychomotorisch therapeut (ook wel afgekort tot PMT’er) is iemand die zich bezighoudt met psychomotorische therapie (PMT): een behandelmethode voor mensen die psychische klachten hebben, waarbij gebruik wordt gemaakt van lichamelijke oefeningen. Voorbeelden van klachten die middels psychomotorische therapie behandeld worden, zijn somberheid, prikkelbaarheid, angsten, spanningen, onzekerheid, eetproblematiek en burn-outs. Om deze klachten tegen te gaan, maakt de psychomotorisch therapeut gebruik van werkvormen die gericht zijn op wat het lichaam aangeeft: lichamelijke spanningen, lichaamshouding, lichaamstaal, de manier van bewegen, lichaamsbeleving en de ademhaling. Mensen van alle leeftijdsgroepen (ouderen, volwassenen, jongeren en kinderen) kunnen baat hebben bij psychomotorische therapie. Deze kan zowel in groepsvorm als individueel worden aangeboden.

Wat doet een psychomotorisch therapeut?

Psychomotorisch therapeuten houden zich over het algemeen bezig met de volgende zaken:

  • Voeren van intakegesprekken met de cliënt
  • Stellen van een diagnose op basis van gesprekken en psychiatrische- / psychologische gegevens
  • Verstrekken van advies aan de cliënt omtrent de behandeling
  • Opstellen van een behandelplan (in overleg met het behandelteam en de cliënt)
  • Verstrekken van informatie over symptomen, ziekteverloop en behandelmogelijkheden (de zogeheten psycho-educatie)
  • Bieden van trainingsvormen gericht op spanningsregulatie, bijvoorbeeld: fitness- en sportactiviteiten ter bevordering van lenigheid, beweeglijkheid, kracht en uithoudingsvermogen
  • Aanbieden van concreet-lichamelijke ervaringen gericht op zelfontplooiing, identiteitsversterking en persoonlijkheidsontwikkelingen (bijvoorbeeld bewegingsimprovisatie, bewegingsexpressie en sensory awareness (zintuiglijk bewustzijn))
  • Verbinden van huidige lichamelijke ervaringen met gebeurtenissen, ervaringen en sferen van vroeger (bijvoorbeeld door middel van actieve therapie, Gestalttherapie of Pesso Boyden Psychomotor Therapy)
  • Signaleren en behandelen van risicofactoren (bijvoorbeeld lichamelijke spanningssignalen of aspecten van de leefstijl)
  • Verrichten van consultatie en advisering op psychomotorisch gebied ten behoeve van cliënten, ziekenhuizen en eventuele andere organisaties
  • Geven van trainingen (bijvoorbeeld bij zorginstellingen of bedrijven) op het gebied van onder meer agressiehantering en weerbaarheid
  • Bijdragen aan het bedenken en ontwikkelen van nieuwe behandelvormen, -strategieën en -theorieën

Waar werken psychomotorisch therapeuten?

Psychomotorisch therapeuten werken bijvoorbeeld bij (psychiatrische) ziekenhuizen, verslavingszorgklinieken, revalidatiecentra, psychogeriatrische verpleeghuizen, forensisch psychiatrische klinieken, gehandicaptenzorginstellingen, Riagg’s (Regionale instelling voor ambulante geestelijke gezondheidszorg), scholen in het speciaal onderwijs, penitentiaire inrichtingen en TBS-klinieken. Ze werken samen met onder meer artsen, bewegingsagogen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychiaters en psychologen.

Hoe word je psychomotorisch therapeut?

Psychomotorisch therapeuten dienen over het algemeen te beschikken over een hbo-opleiding op het gebied van PMT. Relevante opleidingen zijn bijvoorbeeld:

  • Psychomotorische Therapie (hbo) (HAN Nijmegen)
  • Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie (hbo) (Christelijke Hogeschool Windesheim Zwolle)
  • Bewegingswetenschappen (wo) (Rijksuniversiteit Groningen en VU Amsterdam)

NVPMT

De Nederlandse Vereniging voor Psychomotorische Therapeuten (NVPMT) is de belangenvereniging voor psychomotorische therapeuten in Nederland. Het doel van NVPMT is het ontwikkelen van het beroep van PMT’er door middel van contacten met verwijzers, zorgverzekeraars en ander instanties. Bovendien wil de vereniging de onderlinge samenwerking van haar leden bevorderen middels het doen van onderzoek en het verspreiden van kennis.