Pijpfitter

Wat is een pijpfitter?

Een pijpfitter (of kortweg fitter) is een technicus die zich bezighoudt met de assemblage, installatie en reparatie van verschillende soorten pijpen, pijpleidingen, leidingsystemen en vergelijkbare pneumatische en hydraulische uitrusting. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld olie- of gasleidingen, leidingen voor chemische stoffen, verwarmings- en koelingssystemen of besproeiingsinstallaties.

Wat doet een pijpfitter?

Pijpfitters selecteren de juiste materialen op basis van isometrische tekeningen en bewerken dit metalen of kunststof materiaal tot ‘spools’: bruikbare stukken leiding. In sommige gevallen wordt het materiaal van tevoren op maat gefabriceerd (prefab), maar doorgaans dienen pijpfitters het materiaal ter plekke (on site) te bewerken: ze snijden, slijpen of zagen pijpen en pijpstukken op de juiste maat en buigen ze in de juiste vorm. Vervolgens monteren de fitters deze spools, waarbij ze gebruikmaken technieken als verlijmen en lamineren. Ook gebruiken pijpfitters vaak uitneembare verbindingen, zogeheten flenzen, om leidingen aan elkaar te koppen. Bij grote projecten is vaak sprake van fitters die zich (vrijwel) uitsluitend bezighouden met flensverbindingen: zij worden wel flensmonteurs genoemd.

Naast de assemblage en de installatie van leidingen, houden pijpfitters zich bezig met controle en onderhoud van installaties: ze vervangen bijvoorbeeld leidingen, voeren tests uit of verhelpen lekkage. Sommige fitters worden breder ingezet in de metaalbewerking en voeren ook werkzaamheden uit als lassen, solderen, boren, schroeven, verzekeren etc. Hun werkzaamheden kunnen dan overeenkomen met die van de constructiebankwerker of de lasser. Fitters die zich specialiseren in gas- en waterleidingen worden wel gas- en waterfitters genoemd.

Waar werken pijpfitters?

Pijpfitters werken voornamelijk bij assembleer-, constructie- of installatiebedrijven in sectoren als de olie- en gasindustrie, scheepsbouw, chemie, luxe jachtbouw en de petrochemie. Ze werken voornamelijk samen met aannemers, monteurs WTB, onderhoudsmonteurs, flensmonteurs en piping engineers.

Hoe word je pijpfitter?

Om als pijpfitter aan de slag te gaan, kun je een van de volgende mbo-opleidingen volgen:

  • Metaalbewerker (niveau 2)
  • Constructiewerker / Fitter (niveau 3)
  • Allround Lasser (niveau 3)