Vacatures.nl

Piping engineer

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een piping engineer?

Een piping engineer (ook wel piping designer of constructeur piping) is een bouwkundig ingenieur die is gespecialiseerd in het ontwerpen, construeren en onderhouden van pijpleidingsystemen en de geïntegreerde apparatuur (bijvoorbeeld compressoren, pompen, fans, blowers, warmtewisselaars, drukvaten, etc.).

Het vakgebied van piping engineering richt zich op zowel ondergrondse en bovengrondse pijpleidingsystemen, die vooral worden gebruikt voor het transporteren van gassen en vloeistoffen (of eventueel vaste stoffen als gruis en zand vermengd met een vloeistof). Een speciale vorm van piping is het zogeheten conveying: hierbij worden vaste stoffen verplaatst met behulp van een transportgas als lucht of stikstof.

Wat doet een piping engineer?

De werkzaamheden van piping engineers zijn over het algemeen de volgende:

 • Ontwerpen en uitwerken van een leidingsysteem (vaak met behulp van 2D- of 3D-tekensystemen als AutoCAD, Autoplant, PDMS (Plant Design Management System) en Microstation)
 • Selecteren van de juiste materialen en appendagetypes voor specifieke toepassingen
 • Verzorgen van opstellingstekeningen, isometrieën en leidingplannen
 • Opstellen van verschillende soorten lijsten, zoals appendagelijsten, line lists en valve lists
 • Maken van bestekken voor pijpfabricage
 • Uitvoeren van inmeet- en opnamewerkzaamheden
 • Verrichten van pipe stress-berekeningen en sterkteberekeningen
 • Lezen en interpreteren van PFD’s (Process Flow Diagrams) en P&ID’s (Piping and Instrumentation Diagrams)
 • Verschaffen van assistentie en advies op de bouwplaats
 • Overleggen met vertegenwoordigers van andere disciplines omtrent het ontwerp van een leidingsysteem
 • Verkrijgen van informatie en vergunningen bij verschillende regelgevende instanties (bijvoorbeeld KLIC: Kabels en Leidingen Informatie Centrum, onderdeel van het Kadaster)
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving piping engineer, functie-eisen piping engineer, functieprofiel piping engineer, taken van een piping engineer, verantwoordelijkheden piping engineer, wat doet een piping engineer, wat is een piping engineer, werken als piping engineer, werkzaamheden piping engineer.

Waar werken piping engineers?

Piping engineers zijn werkzaam bij bedrijven in bijvoorbeeld de werktuig- en utiliteitsbouw, (petro)chemische industrie, farmaceutische industrie en de voedings- en genotmiddelenproductie. Tijdens hun werkzaamheden komen ze in aanraking met onder meer mechanical engineers, piping stress engineers, process engineers, pijpfitters, monteurs WTB en procestechnologen.

Belangrijke onderwerpen: piping engineer collega's, waar werken piping engineers.

Hoe word je piping engineer?

Om piping engineer te kunnen worden, heb je een relevante opleiding nodig op minimaal hbo-niveau. De meest logische opleiding is de studie Werktuigbouwkunde, die zowel op hbo- als op wo-niveau wordt aangeboden. Als aanvulling zijn er diverse particuliere opleidingen en trainingen die specifiek voorbereiden op het vak van piping engineer. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Constructeur Piping
 • Master of Pipeline Technology (MPT)
 • Piping Design
 • Piping Design & Engineering

Een bijzondere opleidingsvariant wordt aanbeboden door de Dosign Academy, onderdeel van Dosign Engineering. Via deze opleider kun je middels een hbo-traineeship ervaring opdoen bij grote engineeringbedrijven. Als toelating volstaat een opleiding werktuigbouwkunde (hbo of universitair).

Belangrijke onderwerpen: bijscholing piping engineer, carrière piping engineer, piping engineer worden, omscholing piping engineer, opleiding piping engineer, opleidingsniveau piping engineer, studeren voor piping engineer, studie voor piping engineer.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.