Neuroloog

Wat is een neuroloog?

Een neuroloog is een gespecialiseerde arts die zich bezighoudt met hersen-, zenuw-, spier- en ruggenmergaandoeningen. Klachten van mensen die bij een neuroloog komen, zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, dubbelzien, krachtsverlies in de ledematen, duizeligheid en coördinatieproblemen. Ziekten die een neuroloog behandelt zijn bijvoorbeeld epilepsie, de ziekte van Parkinson, migraine, Gilles de la Tourette, multiple sclerose (MS), de ziekte van Huntington, dementie en carpaletunnelsyndroom (CTS).

Wat doet een neuroloog?

De werkzaamheden van neurologen zien er over het algemeen als volgt uit:

  • Diagnosticeren van patiënten door middel van gedragsobservaties en gesprekken
  • Onderzoeken van de werking van de hersenen en zenuwen met bijvoorbeeld een reflexhamer of een stemvork
  • Uitvoeren van verdergaand onderzoek, met behulp van bijvoorbeeld de hersenfilm (EEG), elektronische apparatuur voor spierzenuwonderzoek (EMG) en een CT- of MRI-scan
  • Opsporen van eventuele epilepsie met behulp van een ruggenprik
  • Verzorgen van acute opvang van neurologische patiënten op de afdeling Spoedeisende hulp (SEH)
  • Uitvoeren van uiteenlopende neurochirurgische, vaatchirurgische en orthopedische ingrepen in samenwerking met een chirurg
  • Voorschrijven van medicatie en/of specialistische therapie
  • Verschaffen van voorlichting aan patiënten
  • Begeleiden van patiënten gedurende het onderzoeksproces
  • Uitvoeren van neurofysiologisch onderzoek

Waar werken neurologen?

Neurologen werken hoofdzakelijk op de polikliniek en de afdeling spoedeisende hulp van algemene ziekenhuizen. Ze werken voornamelijk samen met fysiotherapeuten, ergotherapeuten, radiologen, logopedisten, (gespecialiseerde) verpleegkundigen, (neuro)chirurgen en revalidatieartsen.

Hoe word je neuroloog?

Om als neuroloog te kunnen werken, dien je allereerst de opleiding geneeskunde te voltooien. Deze studie duurt zes jaar en voor de toelating geldt een numerus fixus, waardoor je dus moet worden ingeloot om te mogen deelnemen. Na de studie volg je een specialisatie die nogmaals zes jaar duurt en waarvan de inhoud is vastgelegd in het Neurologie Opleidingsplan Nederland. De eerste drie jaar bestaan uit (poli)klinische en consultatieve neurologie. Het vierde jaar bestaat uit stages op de afdelingen neurochirurgie, medium of intensive care en kinderneurologie. Vervolgens bestaat het vijfde jaar uit klinische neurofysiologie en meer in het bijzonder het centrale en perifere zenuwstelsel. Tijdens dit deel van de opleiding, dat wordt verzorgd door de Nederlandse Vereniging voor Klinische Neurofysiologie, kun je de KNF-aantekening behalen. In het zesde jaar specialiseer je je ten slotte in een bepaald terrein van de neurologie.

Hoe word je neuroloog?

De wetenschappelijke beroepsvereniging van neurologen is de NVN, de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Deze vereniging richt zich op de kwaliteit van de neurologische zorg en houdt zich bezig met het ontwikkelen van richtlijnen, het verzorgen van nascholing en het doen van visitaties. Behalve door de NVN worden de belangen van neurologen ook behartigd door de KNGM (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst).