Vacatures.nl

Het arbeidsvoorwaardengesprek: tips voor salarisonderhandelingen

Een nieuwe baan aangeboden krijgen is het uitgelezen moment om om salarisverhoging te vragen. Hoe ongemakkelijk je dit misschien ook vindt. Je nieuwe werkgever zal ook niet anders verwachten. Hoe zorg je dat je het onderste uit de kan haalt tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek?

Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek?

Tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek ga je met je nieuwe werkgever in gesprek over je salaris en andere arbeidsvoorwaarden. Jullie hebben de intentie uitgesproken om met elkaar verder te gaan, nu is het alleen nog zaak om overeenstemming te bereiken over je loon, het type contract, het aantal uren dat je gaat werken, reiskostenvergoeding enzovoorts. Kom je te werken in een grotere organisatie, dan voer je het arbeidsvoorwaardengesprek met een HR-adviseur of iemand van de afdeling P&O. Soms zit je leidinggevende of baas er ook bij. Is de organisatie wat kleiner, dan zul je alleen met hem of haar aan tafel te zitten.

Onderhandelen is niet gek, niet onderhandelen is wel gek

Onderhandelen over je salaris en arbeidsvoorwaarden is waarschijnlijk niet iets waar je heel erg naar uitkijkt. Maar doe het altijd! Bedenk je dat het eerder gek is wanneer je niet onderhandelt over je salaris dan wanneer je dit wel doet. Je nieuwe werkgever zal je altijd een aanbod doen waarbij er ruimte is voor onderhandelingen. Door je hiervan bewust te zijn, haal je voor jezelf wellicht al een stukje schroom weg en ga je zelfverzekerder je arbeidsvoorwaardengesprek in. En onderstaande tips kunnen je verder helpen om op en top voorbereid het gesprek in te gaan.

1. Doe je huiswerk: onderzoek wat anderen verdienen

Om te weten wat je waard bent, is het goed om onderzoek te doen naar wat anderen met een vergelijkbare functie verdienen. Raadpleeg salarisonderzoeken, doe navraag bij recruitmentconsultants of oud-studiegenoten en zoek op vacaturesites in wat voor een salariscategorie vergelijkbare functies worden ingeschaald. Je kunt ook online een salaris-check doen, bijvoorbeeld op de site van Loonwijzer.

3. Weet wat je impact is geweest

Heb je je huidige en/of vorige werkgever een groter marktaandeel bezorgd, geld bespaard of processen verbeterd? Als je een significante impact hebt gehad op de omzet van je werkgever, weet dan welke cijfers daarbij horen en kom met bewijs. Je kunt dan zelfs aangeven dat je het fair vindt als je bijvoorbeeld 5% van de vergrote omzet krijgt uitgekeerd als bonus.

4. Bepaal een ideaal salaris en stel een ondergrens

Stel vooraf vast wat het ideale salaris is dat je wilt verdienen, maar bepaal ook een ondergrens. Het kan namelijk zijn dat je een salarisaanbod krijgt dat zwaar tegenvalt. Door voor jezelf minimale eisen te stellen, bereid je je daarop voor en ga je niet in op aanbiedingen die eigenlijk onder de maat zijn. Denk ook aan een eventuele dertiende maand of winstdeling.

5. Denk ook aan de secundaire arbeidsvoorwaarden

Vergeet bij de onderhandeling niet de secundaire arbeidsvoorwaarden ter sprake te brengen en die mee te wegen in het aanbod. Kijk dus naar het complete pakket. Je kunt de brutosalarissen van twee of meerdere werkgevers niet vergelijken zonder de andere arbeidsvoorwaarden erbij te betrekken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • eventuele bonussen
  • vergoeding van ziektekosten
  • winstdeling
  • vakantiegeld
  • aantal vakantiedagen
  • leaseregeling
  • pensioen

6. Plan je arbeidsvoorwaardengesprekken strategisch

Heb je de luxe dat meerdere werkgevers jou zien zitten, dan is het handig je afspraken voor arbeidsvoorwaardengesprekken ongeveer gelijktijdig in te plannen. Zo kun je de verschillende aanbiedingen naast elkaar leggen en tegen elkaar afzetten. Bovendien geeft je dit een goede onderhandelingspositie. Niets geeft namelijk meer vertrouwen bij het vragen om een hoger salaris dan een ander aanbod dat je al hebt liggen.

7. Wees afwachtend

Wacht tot de werkgever een bod op tafel legt voordat je meer salaris gaat eisen, ook als er in de vacaturetekst een salarisindicatie is afgegeven. Als je om een salaris wordt gevraagd, kun je ervoor kiezen een vaag antwoord te geven in de trant van: dat hangt van de specificaties van de functie af. Je kunt ook je nieuwe werkgever zelf vragen om met een salarisvoorstel te komen. Als je toch zelf een indicatie wilt geven, ga dan een stuk hoger zitten dan je ideale salaris.

8. Denk in termen van wisselgeld

Het is niet altijd mogelijk om precies het salaris te krijgen dat je in gedachten had. Probeer dan te onderhandelen over de secundaire voorwaarden in je pakket en denk in termen van wisselgeld. Door te schuiven met je voorwaarden kun je alsnog de waarde van het totale pakket verhogen. Als je werkgever iets afsnoept van je ideaalplaatje, mag je daar dus best iets voor terug vragen. Denk bijvoorbeeld aan vergoedingen voor een ov-jaarkaart, fiets, leaseauto, telefoon, laptop, een opleiding of de kinderopvang. Of zet in op een thuiswerkplek, 38-urig contract en/of flexibele werktijden. Bedenk voor jezelf van tevoren wat jij op dit gebied belangrijk vindt.

9. Wees je eigen advocaat

Je zult tijdens de onderhandelingsfase voor jezelf op moeten komen en aan moeten tonen wat je waard bent. Zorg er dus voor dat je jouw prestaties onder de aandacht brengt van je nieuwe werkgever. Reken er niet op dat je potentiële werkgever weet wat jij de afgelopen jaren hebt verdiend en wat je hebt bereikt. Neem zelf het initiatief en onderbouw je salariswensen met goede argumenten.

10. Dram niet, maar wees coöperatief

Kies tijdens de onderhandelingen in je arbeidsvoorwaardengesprek voor een dialoog in plaats van een eenzijdig betoog. Zorg dus dat je tijdens het gesprek ook meedenkt en -beweegt met de werkgever en begrip toont. Het gevaar lonkt dat je tijdens onderhandelingen doordramt om op bepaalde punten je zin te krijgen. Houd in dit geval oog voor alternatieven. Probeer de sfeer goed te houden en laat zien dat je open staat voor andere opties. Hiermee zul je het meest bereiken, en toon je aan dat je goed hebt nagedacht.

11. Krijg je niet wat je wilt? Kijk wat de mogelijkheden op termijn zijn

Als je tijdens de salarisonderhandelingen niet krijgt wat je wilt, gooi dan niet zomaar de handdoek in de ring. In plaats van het aanbod te weigeren kun je bespreken wat er op termijn mogelijk is. Misschien kun je een loonsverhoging in de toekomst afspreken, bijvoorbeeld aan de hand van in het arbeidsvoorwaardengesprek besproken doelstellingen die je toetst in een versneld functioneringsgesprek. Het is sowieso altijd makkelijker vanuit een baan te onderhandelen, dan wanneer je werkloos bent.

12. Neem de tijd

Je hoeft nooit direct te reageren op een aanbod. Ook niet tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek. Geef aan dat je erover na moet denken en dat je later op het aanbod terugkomt. Neem de tijd en bepaal voor jezelf de juiste tactiek. Vaak willen werkgevers dat je nog voor het einde van de maand je contract opzegt bij je huidige werkgever. Laat je echter niet onder druk zetten.

13. Oefening baart kunst

Ook voor salarisonderhandelingen geldt: oefening baart kunst. Train jezelf in het voeren van arbeidsvoorwaardengesprekken en bespreek je tactiek met anderen. Zorg dat je weet hoe je je eigen standpunten kunt beargumenteren, bedenk je wat mogelijke tegenargumenten zouden kunnen zijn en houd focus op het eindresultaat.

14. Leg alle afspraken vast

Zorg dat alle afspraken die je maakt zwart op wit zet. Het kan dus geen kwaad ze op de mail te zetten en om bijbehorende bevestiging te vragen. Doe dit niet alleen voor het definitieve aanbod, maar leg ook gemaakte afspraken vast over afzonderlijke onderdelen. Zo heb je altijd iets waarnaar je terug kunt verwijzen, mocht de werkgever zich om de een of andere reden niet aan zijn afspraak houden. En zorg dat alle afspraken ook uiteindelijk in de arbeidsovereenkomst worden meegenomen.