Amsterdam gaat werklozen aan gesubsidieerde baan helpen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De gemeente Amsterdam start in 2015 met een proef waarmee 425 tijdelijke, gesubsidieerde banen gecreëerd worden, meldt Het Parool. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen via dit traject uiteindelijk aan ‘normaal’, niet-gesubsidieerd werk komen.

Drempels wegnemen

De zogenaamde ‘perspectiefbanen’ zijn een initiatief van wethouder Arjan Vliegenthart, die het voor (langdurig) werklozen eenvoudiger wil maken om werk te vinden. “Met dit plan willen we de drempels voor werkzoekenden bij het vinden van een baan wegnemen.” Volgens de wethouder is zijn plan niet te vergelijken met de Melkertbanen van de jaren negentig: “Anders dan bij de Melkertbaan is de tijd dat de arbeid wordt gesubsidieerd, nadrukkelijk gelimiteerd tot een half jaar.” 

Eerst leerstage

Voordat de kandidaten in het gesubsidieerde traject terecht kunnen komen, dienen ze eerst maximaal een half jaar een leerstage te volgen. Vliegenthart: “De werkzoekende zit dan in een uitkering, maar loopt stage om opgeleid te worden voor de baan die hij kan gaan doen bij het bedrijf. Bij een banketbakker leert hij bijvoorbeeld de beginselen van het vak.”

Volwaardige werknemers

Na de leerstage volgt voor de werkzoekenden de perspectiefbaan, waarbij de werkgever en de gemeente samen het salaris betalen. “De werkgever betaalt datgene wat de werknemer oplevert en de gemeente vult dat aan tot minimumloon,” aldus Vliegenthart. “De bijdrage van de gemeente aan het jaarsalaris bedraagt waarschijnlijk tussen de 10.000 en 20.000 euro.” Middels de leerstage en de perspectiefbaan moeten de kandidaten zich ontwikkelen tot volwaardige werknemers, waarna ze door het bedrijf in dienst kunnen worden genomen. “Na die periode van een jaar moeten werkgever en werknemer wel weten of ze met elkaar verder willen.” Mocht de werkgever geen oren hebben naar een echte verbintenis, dan kan de werkzoekende eventueel nog een extra half jaar de kans krijgen in een perspectiefbaan bij een ander bedrijf.

Experiment

Vliegenthart noemt het traject nadrukkelijk een experiment, aangezien eerst moet worden vastgesteld of de perspectiefbanen daadwerkelijk resultaat hebben. “We willen het traject naar werk niet meteen in beton gieten, maar onderweg zoeken wat er werkt. Als het experiment slaagt, dan kunnen we het aantal perspectiefbanen uitbreiden naar een stuk of duizend.” Begin 2016 zal het experiment uitgebreid worden geëvalueerd. Vliegenthart is in elk geval hoopvol: “Het kan een goed voorbeeld zijn voor het Rijk. En goed voorbeeld doet volgen.”