Betere baankansen dankzij vrijwilligerswerk

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Werkzoekenden komen sneller aan een baan wanneer zij vrijwilligerswerk uitvoeren, blijkt uit onderzoek van Lucas Meijs, hoogleraar aan de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit).

55-Plussers aan het werk

Vooral ouderen maken meer kans op werk nadat zij zich vrijwillig hebben ingezet. Meijs werkt samen met het Nationaal Ouderenfonds aan een plan van aanpak om 55-plussers aan het werk te krijgen. Een onderdeel hiervan is de zogenaamde vrijwilligers-estafette, waarin de werkzoekende in verschillende vrijwilligersfuncties actief is, om op deze manier te proeven aan verrschillende sectoren en om ervaring op te doen met netwerken. Meijs: “In de toekomst zou ik graag zien dat werkzoekenden deze vrijwilligers-estafette bij het UWV kunnen volgens als re-integratietraject. Al vergt dit eerst een denkomslag en een verruiming van de huidige regelgeving."

Financieel haalbaar

Het opzetten en uitvoeren van een dergelijk vrijwilligersplan hoeft niet duur te zijn, benadrukt Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds. Hij schat de kosten op 220 miljoen euro voor het begeleiden van 80.000 werkzoekenden, oftewel zo’n 3000 euro per deelnemer. Hierbij dient te worden aangetekend dat de deelnemer tegelijktertijd als vrijwilliger inzetbaar is. “Het opzetten van de vrijwilligers-estafette zou dus als proef financieel geoorloofd moeten zijn,” concludeert Romme.