Kwart van de afgestudeerden heeft spijt van studiekeuze

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Een op de vier afgestudeerde academici en hbo’ers heeft spijt van de gekozen studie, blijkt uit een rapport van SEO Economisch Onderzoek. Het onderzoeksbureau, gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam , onderwierp 6000 alumni aan een uitgebreide vragenlijst. Vooral het gebrek aan banen in het vakgebied breekt de starters op.

Verkeerde studie


SEO Economisch Onderzoek brengt jaarlijks, in samenwerking met opinieweekblad Elsevier, de situatie op de arbeidsmarkt voor hogeropgeleiden in kaart middels een enquête onder pas afgestudeerden. Van de 6000 respondenten gaf dit jaar een kwart aan zijn studiekeuze te betreuren. Het hoogste percentage spijtoptanten is te vinden bij de hbo-opleiding Toerisme en vrije tijd (60%); bij de wo-opleidingen valt de studie Romaanse talen deze twijfelachtige eer te beurt (47%). De belangrijkste reden dat de afgestudeerden spijt hebben van hun keuze, betreft de aansluiting op de arbeidsmarkt. Meer dan de helft geeft aan dat er in hun vakgebied te weinig werk te vinden is, terwijl een derde stelt dat de instelling meer had moeten doen om de studenten voor te bereiden op het betreden van de arbeidsmarkt.

Ontevredenheid over onderwijsinstelling


Behalve naar de studiekeuze werd de afgestudeerden gevraagd naar de tevredenheid over de hogeschool of universiteit waaraan zij studeerden. Een vijfde van de alumni had achteraf liever ergens anders gestudeerd. Het slechtst scoort op dit gebied de HZ University of Applied Sciences (Hogeschool Zeeland): de helft van de afgestudeerden had liever aan een andere instelling gestudeerd. De meest genoemde reden is de – naar de smaak van studenten – saaie stad Vlissingen . Wat betreft de universiteiten komt de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) er het slechtst vanaf: 28% had liever aan een andere instelling gestudeerd. In dit geval ligt het niet aan de stad, maar aan de overtuiging dat andere universiteiten volgens de oud-studenten beter staan aangeschreven.