Maatwerk nodig om ouderen aan het werk te krijgen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De huidige aanpak om ouderen te laten re-integreren op de werkvloer, maakt van de werkzoekende 50-plussers een eenheidsworst. Dat stellen ouderenorganisaties in het gezamenlijke manifest dat zij vandaag, tijdens de expertmeeting ‘Maak werk van 50-plussers’ in Den Haag , aanbieden aan CNV-voorzitter Maurice Limmen.

Overheidsbeleid niet toereikend

De ouderenorganisaties PCOB (Protestants Christelijke Ouderenbond), Unie KBO (Katholieke Bonden van Ouderen) en NOOM (Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten) stellen in het manifest onder meer dat de actieplannen van de overheid en het UWV niet genoeg blijken. Ze pleiten voor maatwerk. Els Hekstra, directeur van PCOB: “Een lager opgeleid iemand, die 25 jaar trouw is gebleven aan zijn werkgever en op straat komt te staan omdat zijn functie overbodig is geworden, heeft een andere benadering nodig dan een werkzoekende oudere die vaak van baan is veranderd en zijn kennis heeft bijgehouden.”

Ouderen hebben veel te bieden

Werkgevers staan, al dan niet bewust, lang niet altijd op voor werkzoekende 50-plussers. Dat is voor beide partijen zonde, menen de ouderenorganisaties, aangezien de senioren veel te bieden hebben. Vooral dankzij hun ervaring en expertise kunnen ze binnen een organisatie een groot verschil maken. Toch ligt het probleem niet alleen aan de werkgeverskant: ook de ouderen zelf kunnen hun presentatie vaak nog verbeteren. Om hun zoek- en sollicitatievaardigheden te bevorderen, zouden er gerichte scholingsmogelijkheden moeten komen, zo stelt het manifest. Eerdere projecten als ‘50+ werkt’ en ‘Maak werk van uzelf’ verdienen dan ook navolging.

Gezamenlijke missie

Tijdens de expertmeeting gaan de 50-plussers over hun aanbevelingen in gesprek met vertegenwoordigers van sociale partners, arbeidsmarktinstituties en maatschappelijke organisaties. CNV-voorzitter Limmen is alvast te spreken over het initiatief: “De hoge werkloosheid, het lage baanperspectief en de vaak lange periode in de WW waar ouderen mee te maken hebben gaan ons als CNV aan het hart. Nu we met z’n allen langer moeten werken, is het van groot belang dat het ook normaal is dat werkgevers en werknemer er alles aan doen om gezond, gemotiveerd en werkend het pensioen te halen.”