Vrouwen met technische opleiding kiezen massaal voor niet-technische functie

22-06-2016 Redactie vacatures.nl
Slechts 21% van de vrouwen op technische mbo-opleidingen komt daadwerkelijk in een technische functie terecht. Op het hbo kiest ongeveer de helft voor een beroep in de techniek . Dat zijn de opvallende conclusies van een onderzoek onder mbo - en hbo -technici door SEOR (Sociaal Economisch Onderzoek Rotterdam ), een onderzoeksinstituut dat verbonden is aan de Erasmus Universiteit.

Meer vrouwen in de techniek?


Hoewel het aantal vrouwen dat een technische opleidingen kiest toeneemt, is het nog maar de vraag of dat een noemenswaardige groei van het vrouwelijke aandeel in de sector zal inluiden. Terwijl bij mannen 70% op het hbo en 80% op het mbo doorstroomt in een technisch beroep, blijven de vrouwen hier, met respectievelijk 53% en 21%, sterk achter. De opdrachtgever van het onderzoek is TechniekTalent.nu, een samenwerkingsverband van acht technische sectoren in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties. Doel van het samenwerkingsverband is meer instroom van (jonge) mensen in de techniek.

Gunstige perspectieven in de techniek


Aan de perspectieven in de technische sector zal het niet liggen, blijkt uit het onderzoek. Werknemers in deze tak, zowel mannen als vrouwen, hebben gemiddeld een hoger salaris en krijgen vaker een vast contract. Ineke Dezentjé, voorzitter van de bij TechniekTalent.nu aangesloten werkgeversorganisatie FME-CWM, is blij met de grotere toestroom van vrouwen. “Het is hartstikke goed dat steeds meer vrouwen kiezen voor een technische opleiding. Zij realiseren zich in toenemende mate dat ze daarmee kiezen voor carrièreperspectief. En bedenk dat technologie te belangrijk is om alleen aan mannen over te laten.”

Deeltijdmogelijkheden belangrijk voor vrouwen


Deze mooie perspectieven ten spijt, het belangrijkste motief voor vrouwen om voor een andere sector te kiezen, is de mogelijkheid om in deeltijd te werken. Ook de werksfeer is een vaak genoemde reden, terwijl factoren als salaris, opleidingsmogelijkheden en carrièreperspectief volgens de onderzoekers minder van belang zijn. Om meer vrouwen aan te trekken, zouden bedrijven dus kunnen overwegen zich soepeler op te stellen wat betreft het deeltijdwerken. André van der Leest, voorzitter van TechniekTalent.nu: “Het is belangrijk dat bedrijven zich realiseren dat het in dienst nemen en behouden van technische vakvrouwen niet ingewikkeld is. Soms leeft dat beeld nog, maar TechniekTalent.nu weet uit ervaring dat dit niet juist is. We zien ook een rol voor onszelf weggelegd om bij bedrijven eventuele belemmerende beelden en drempels weg te nemen.”