Thuiswerken geen oplossing voor fileprobleem

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het is een veelgehoorde oplossing voor het fileprobleem: meer thuiswerken . Toch zal dit de files niet oplossen, toont econoom Sergejs Gubins aan in zijn promotieonderzoek aan de VU ( Amsterdam ). Hij stelt dat thuiswerken de files hooguit zal verschuiven.

Verschuiven van de spits


Volgens hoogleraar Ruimtelijke Economie Erik Verhoef, begeleider van het onderzoek, zijn het vooral de mensen die deels thuiswerken die zullen bijdragen aan het verschuivende fileprobleem: “Wat het onderzoek heeft laten zien is dit: als de overheid het te veel stimuleert om niet de hele dag maar een deel van de dag thuis te werken, kan je het effect krijgen dat te veel mensen later gaan reizen." Op deze manier wordt het probleem dan ook niet opgelost, verklaart Verhoef. “Dan wordt het verschuiven van de spits belangrijker dan het bestrijden van de spits.”

Menselijk gedrag


De kern van het probleem zit ‘m volgens Verhoef in het menselijk gedrag, dat in essentie is gericht op de eigen situatie. “Mensen denken na over wat voor henzelf de beste oplossing is. Deze oplossing blijkt voor het hele verkeerssysteem meestal niet de beste oplossing. Naarmate mensen meer op elkaar lijken, wordt de file erger. Het is een heel simpele gedachte die je in deze modellen terugziet.”

Kilometerheffing


Promovendus Sergejs Gubins adviseert beleidsmakers voorzichtig te zijn met beleid dat specifiek is bedoeld om meer mensen te laten thuiswerken, omdat dit op zichzelf niet zal leiden tot de oplossing van het fileprobleem. Een middel dat volgens hem wel effectief is, is de kilometerheffing. “Een optimale kilometerheffing in combinatie met thuiswerken leidt tot een hogere welvaart. Dat is een extra reden voor beleidsmakers om kilometerheffing te ondersteunen als middel tegen file.”