Workaholics zijn ook hardere drinkers

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Mensen die meer dan 48 uur per week werken, neigen eerder naar ‘riskant alcoholgebruik’ dan mensen die er een standaard werkweek op na houden. Dit schrijft de Volkskrant op basis van een onderzoek in het British Medical Journal.

Riskant alcoholgebruik

In het onderzoek, dat werd verricht onder ruim 330.000 mensen in veertien landen, komt een duidelijk verband aan het licht tussen lange werkweken en alcoholgebruik. De onderzoekers wijzen erop dat overmatig gebruik van alcohol problemen op het werk kan veroorzaken. Zo verminderen de prestaties, is het risico op arbeidsongevallen groter en neemt ook het ziekteverzuim toe. Wanneer je deze grens van ‘riskant’ alcoholgebruik bereikt, hangt van de sekse af: voor mannen ligt de grens bij 21 alcoholische consumpties, voor vrouwen bij 14. Elk drankje meer verhoogt het risico op complicaties.

Relatie werktijden en alcoholgebruik complex

De onderzoekers stellen dat de lange werkdagen leiden tot stress en dat slaapproblemen en depressies op de loer liggen. Wim van den Brink, hoogleraar verslavingszorg bij het Amsterdamse AMC, bestempelt het onderzoek als ‘goed uitgevoerd’ en ‘belangrijk’: “Je kunt er niet omheen dat meer dan 48 uur per week werken samenhangt met een grotere kans op riskant alcoholgebruik.” Toch benadrukt hij dat het lange werken lang niet de enige oorzaak is: “De relatie tussen lange werktijden en overmatig alcoholgebruik is duidelijk, maar waarschijnlijk complex. Een deel is wellicht te wijten aan persoonlijkheidskenmerken.” Zo zijn er nu eenmaal mensen die moeilijk maat kunnen houden, zowel op het gebied van werk als qua alcoholinname. “Bij hen zullen kortere werktijden niet automatisch leiden tot minder drinken.”