Relatietherapeut

Wat is een relatietherapeut?

Een relatietherapeut helpt stellen met relatieproblemen dichter bij elkaar te komen en uit te vinden of en hoe zij hun relatie kunnen verbeteren. Een relatietherapeut kan een achtergrond hebben in de psychologie, maar dit hoeft niet. Er zijn ook zelfbenoemde relatietherapeuten, die bijvoorbeeld coachingscursussen hebben gevolgd. Het is namelijk een vrij beroep.

Wat doet een relatietherapeut?

Een relatietherapeut begeleidt koppels die zijn vastgelopen in hun relatie en er zelf niet meer uitkomen, bijvoorbeeld omdat ze ‘uit elkaar gegroeid zijn’, er ontrouw in het spel is of voortdurend heftige ruzies hebben. De relatietherapeut geeft de partners inzicht in gedrags- en communicatiepatronen in hun relatie en helpt hen deze te doorbreken. Hiervoor kan hij of zij verschillende therapievormen en methoden gebruiken.

In ieder geval zal de relatietherapeut gesprekken voeren, vragen stellen en observaties doen en - afhankelijk van de therapievorm - opdrachten meegeven aan de stellen. De relatietherapeut bekijkt de situatie vanuit beide perspectieven en kiest geen partij.

Emotionally Focused Therapy

Een van de therapievormen die relatietherapeuten gebruiken is Emotionally Focused Therapy (EFT). Dit een wetenschappelijk onderbouwde methode die verschillende vormen van relatietherapie combineert, zoals gedragstherapie.

De therapie gaat uit van het herkennen en doorbreken van patronen die zijn ingesleten in de relatie en die vaak voortkomen uit het verleden. Omdat deze patronen uit het verleden vaak te maken met de manier van hechten die je tijdens je opvoeding hebt meegekregen, focus je met EFT vooral hierop. Ook open communicatie en het uitspreken van angsten en behoeftes is kenmerkend voor deze therapie.

Waar werken relatietherapeuten?

Relatietherapeuten kunnen werken bij een instelling voor psychologische zorg. Ook zijn er relatietherapeuten die (soms samen met andere therapeuten of psychologen) een eigen praktijk hebben en voor zichzelf werken.

Tijdens hun werk kunnen relatietherapeuten te maken krijgen met bijvoorbeeld systeemtherapeuten, psychotherapeuten en GZ-psychologen.

Hoe word je relatietherapeut?

Omdat relatietherapeut geen beschermd beroep is, zou in theorie iedereen het beroep kunnen uitoefenen. Maar om daadwerkelijk aan de slag te gaan met therapievormen, zul je wel een opleiding in de richting van psychologie of psychotherapie gevolgd moeten hebben. Toch zijn er ook relatietherapeuten die vanuit een bepaalde mensvisie werken en die op basis van levens- en cursuservaring aan de slag gaan.

Er is wel een erkende opleiding tot relatietherapeut, gegeven door de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG). Heb je die gevolgd, dan krijg je een registratie, waarmee je kunt aantonen dat je een gekwalificeerd therapeut bent. Ook gz-psychologen en psychotherapeuten kunnen zich specialiseren in deze richting.