KAM coördinator

Wat is een KAM-coördinator?

Een KAM-coördinator is iemand binnen een bedrijf die verantwoordelijk is voor de kwaliteit, arbeidsomstandigheden en het milieuvriendelijk handelen van de organisatie. In (middel)grote bedrijven is dit vaak een functie op zich, maar in kleinere bedrijven is de KAM-coördinatie een neventaak.

Een KAM-coördinator wordt ook wel een QHSE-manager genoemd. Dit is de Engelse benaming en staat voor Quality, Health, Safety en Environment.

Wat doet een KAM-coördinator?

Een KAM-coördinator is ervoor verantwoordelijk dat een bedrijf volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden opereert en dat werknemers in het bedrijf hun werk veilig en met het oog voor het milieu kunnen uitvoeren. Hiervoor moet de KAM-coördinator ervoor zorgen dat de bedrijfsprocessen zo zijn ingericht dat het milieu er geen schade van ondervindt en dat de arbeidsomstandigheden niet leiden tot ongelukken of beroepsziektes.

KAM-zorgsysteem

Om te zorgen dat er binnen een bedrijf veilig en met het oog voor kwaliteit en milieu gewerkt wordt, ontwikkelt de KAM-coördinator - als dit er nog niet is - een zogenaamd KAM-zorgsysteem. Dit systeem borgt maatregelen op het gebied van veiligheid, milieu en kwaliteit en koppelt er bijbehorende acties. De KAM-coördinator draagt verder zorg voor het beheer en onderhoud van het systeem. Dit moet namelijk regelmatig worden geüpdatet, omdat de regelgeving kan worden aangescherpt of aangepast.

Takenpakket van de KAM-coördinator

Tot het takenpakket van de KAM-coördinator horen onder andere:

  • Ontwikkelen en beheren van het KAM-zorgsysteem en alle bijbehorende documentatie
  • Op orde brengen en houden van kwaliteits-, veiligheids- en milieuaspecten
  • Ontwikkelen van programma’s voor het beperken van bijvoorbeeld biologische, chemische en fysische risico’s
  • Uitvoeren van risico-inventarisaties en interne audits
  • Aansturen en coördineren van externe audits
  • Bijhouden van ontwikkelingen in de arbo- en milieuwetgeving
  • Acties bedenken voor mogelijke calamiteiten en vastleggen in KAM-zorgsysteem
  • Organiseren van bedrijfshulpverlening (bhv)
  • Vastleggen en monitoren van activiteiten op het gebied van kwaliteit, milieu en veiligheid
  • Schakelen met en rapporteren aan directie
  • Voorstellen van verbeteractiviteiten en aanscherpen van beleid
  • Draagvlak creëren voor milieu-, veiligheids-, gezondheids- en kwaliteitsbeleid
  • Onderhouden van contact met certificerende instanties

Waar werken KAM-coördinatoren?

KAM-coördinatoren werken in allerlei organisaties en bedrijven. Bij grote bedrijven - waarin sprake is van veel bedrijfsrisico’s - is er vaak een hele afdeling die zich met veiligheid, arbeidsomstandigheden en het milieu bezighoudt. Denk aan bedrijven in de bouw, (petro)chemische industrie of infratechniek. Ook bij middelgrote bedrijven is KAM-coördinator een fulltime functie. In kleinere bedrijven is dit vaak een taak die iemand erbij doet en heet de functie ook niet per definitie KAM-coördinator.

Als KAM-coördinator werk je samen met collega’s van verschillende afdelingen. Zo leg je verantwoording af aan de directie en ondersteun je collega’s die aan de slag moeten met de veiligheids-, kwaliteits- en milieumaatregelen bij de implementatie hiervan. Je bent dan ook op verschillende plekken in de organisatie te vinden. Daarnaast houd je contact met certificerende instanties.

Hoe word je KAM-coördinator?

Een KAM-coördinator is doorgaans hbo-opgeleid of heeft voor een fulltime aanstelling in ieder geval hbo werk- en denkniveau. Opleidingen die aansluiten zijn te vinden in de technische hoek (civiele techniek of (werktuig)bouwkunde), maar dit is ook afhankelijk van de branche waarin je aan de slag gaat.

Om KAM-coördinator te worden, volg je - meestal na je reguliere opleiding - één of meerdere cursus(sen). In de meeste gevallen wordt gevraagd om veiligheidskunde, die door verschillende instanties en op diverse niveaus worden aangeboden: zo kun je de opleiding middelbare veiligheidskunde (MVK) en de opleiding hogere veiligheidskunde (HVK) volgen.

Ook wordt soms gevraagd om ISO- en VCA-certificaten en behoort een opleiding tot gecertificeerd auditor of kennis van LEAN-methodieken tot de functie-eisen.

Welke competenties heb je nodig als KAM-coördinator?

Lijkt een functie als KAM-coördinator jou wat? Dan is het handig als je over de volgende competenties beschikt of werkt aan het ontwikkelen hiervan:

  • Je staat stevig in je schoenen en bent assertief.
  • Je kunt goed communiceren met verschillende mensen binnen een organisatie.
  • Je bent flexibel en zelfstandig.
  • Organiseren en coördineren gaan je gemakkelijk af.
  • Je hebt sterke analytische vaardigheden.

Wat is het salaris van een KAM-coördinator?

Als beginnend KAM-coördinator ligt je salaris (voor een fulltime invulling) gemiddeld rond de de 2.400 euro bruto per maand. Het salaris kan oplopen tot rond de 4.000 euro, afhankelijk van de opgebouwde werkervaring op KAM-gebied. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn voor een KAM-coördinator doorgaans ook goed geregeld; zo krijg je in veel gevallen opleidingsbudget en kun je gebruikmaken van een leaseauto.