Vacatures.nl

QHSE manager

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een QHSE manager?

Een QHSE manager (ook wel QHSE officer, QHSE-adviseur, QA/QC manager, Quality control officer, Quality assurance officer, KAM-coördinator of KAM-manager) is iemand die verantwoordelijk is voor het QHSE- of KAM-beleid binnen een organisatie. Hij richt zich hierbij vooral op het creëren van een veilige en gezonde werkplek, houdt toezicht op het naleven van wettelijke kaders (compliance) en besteedt aandacht aan het creëren van draagvlak voor QHSE binnen de organisatie. 

Wat is QHSE?

QHSE staat voor Quality, Health, Safety and Environment, oftewel: kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu. Met QHSE wordt verwezen naar het dusdanig vormgeven van het beleid van een organisatie dat voldaan wordt aan eisen en/of wetgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden (waaronder veiligheid en gezondheid), milieu en de kwaliteit van producten of diensten. Onderdelen van QHSE zijn KAM (kwaliteit, arbo en milieu) en QA/QC (Quality Assurance / Quality Control).

Wat doet een QHSE manager?

De werkzaamheden van QHSE managers zijn over het algemeen de volgende:

 • Opstellen, bewaken (laten) uitvoeren van het QHSE-beleid en/of KAM-zorgsysteem van de organisatie
 • Organiseren en uitvoeren van zowel interne als externe audits
 • Opstellen en/of controleren van onder meer HACCP-risicoanalyses, kwaliteitscontroleplannen, RI&E (risico-inventarisatie en –evaluatie), milieuaspectenanalyses, jaarplannen en jaarverslagen
 • Analyseren van veiligheidskwesties (safety issues) en opstellen van verbeterplannen
 • Verkrijgen, behouden en beheren van ISO-certificeringen (bijvoorbeeld ISO14001, ISO9001, BRZO, VCA, ATEX, HAZOP en OHASA18001)
 • Actief creëren van draagvlak voor QHSE-beleid binnen de organisatie
 • Adviseren van managementteam en lijnmanagement
 • Voeren van overleg met business units en stakeholders
 • Fungeren als aanspreekpunt voor klanten, overheidsinstanties en auditors
 • Coachen van collega’s die te maken hebben met QHSE-beleid, zoals preventiemedewerkers, kwaliteitsmedewerkers en milieucoördinatoren
 • Eventueel opleiden en begeleiden van QHSE-auditors
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving QHSE manager, functie-eisen QHSE manager, functieprofiel QHSE manager, taken van een QHSE manager, verantwoordelijkheden QHSE manager, wat doet een QHSE manager, wat is een QHSE manager, werken als QHSE manager, werkzaamheden QHSE manager.

Waar werken QHSE managers?

QHSE managers kunnen in principe werkzaam zijn bij elk soort organisatie, ongeacht bedrijfstak of specialisatie. In de praktijk zijn het vooral middelgrote en grotere bedrijven die een eigen QHSE-tak hebben, al dan niet onder een andere naam (vaak KAM of QA/QC). Collega’s met wie je als QHSE manager te maken krijgt, zijn bijvoorbeeld QHSE engineers, QA/QC officers, kwaliteitsmedewerkers, auditors, milieucoördinatoren, operations managers en compliance officers.

Belangrijke onderwerpen: QHSE manager collega's, waar werken QHSE managers.

Hoe word je QHSE manager?

Vaak wordt van QHSE managers minimaal een hbo-opleiding gevraagd in een voor de organisatie relevante richting. Daarnaast zijn er hbo- en post-hbo-opleidingen die specifiek zijn gericht op QHSE management, zoals:

 • Hogere Veiligheidskunde (HVK)
 • Process Safety Essentials
 • Risicomanagement
 • QHSE-mangager

Deze opleidingen kun je volgen bij verschillende particuliere aanbieders, zoals Reed Business Opleidingen, Copla, Kader, Etop Arboacademie en V-Kam Education.

Belangrijke onderwerpen: bijscholing QHSE manager, carrière QHSE manager, QHSE manager worden, omscholing QHSE manager, opleiding QHSE manager, opleidingsniveau QHSE manager, studeren voor QHSE manager, studie voor QHSE manager.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.