Helpende

Wat is een helpende?

Een helpende, ook wel helpende verzorgende genoemd, assisteert bij dagelijkse taken waarbij zorgvragers (vaak ouderen, zieken of gehandicapten) hulp nodig hebben. Bij een helpende welzijn ligt de nadruk op de meer algemene welzijnstaken als helpen met het avondeten en het begeleiden van recreatieve bezigheden. Als helpende (gezondheids)zorg liggen je taken meer op het (licht-)verzorgende vlak. Het bieden van hulp in de huishouding en bij de persoonlijke verzorging behoort tot het takenpakket van alle helpenden.

Wat doet een helpende?

Helpenden bieden ondersteuning bij dagelijkse bezigheden aan hulpbehoevende mensen, bijvoorbeeld ouderen, gehandicapten of zieken. Hun takenpakket ziet er in de meeste gevallen als volgt uit:

  • Hulp bieden bij persoonlijke verzorging: wassen, tandenpoetsen, aankleden, haren kammen, etc.
  • Hulp bieden bij huishoudelijke werkzaamheden: koken, bed opmaken, stofzuigen, opruimen etc.
  • Een luisterend oor bieden, positieve aandacht schenken en waar nodig emotionele hulp bieden
  • Assisteren bij recreatieve activiteiten als een wandeling, gezelschapsspel of uitstapje
  • Alert zijn op het welzijn en de gezondheid van de zorgvrager
  • Rapporteren over de toestand en ontwikkeling van de zorgvrager

Waar werken helpenden?

Een helpende werkt in een organisatie die zorg biedt aan hulpbehoevenden, of bij mensen thuis. Voorbeelden zijn verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, woonvormen voor geestelijk gehandicapten en ziekenhuizen. Helpenden komen tijdens hun werk in aanraking met bijvoorbeeld verpleegkundigen, zorgcoördinators en psychologen.

Hoe word je helpende?

Wil je aan de slag als helpende, dan kun je de opleiding Helpende Zorg en Welzijn volgen, een mbo-opleiding op niveau 2. Deze opleiding kan zowel voltijds als in deeltijd worden gevolgd, via een beroepsopleidend (BOL) of een beroepsbegeleidend (BBL) opleidingstraject.